Reply To: Odg: Selefijska dawa i metodologija

Nova naslovna forums ISLAM Islamsko pravo – fikh Selefijska dawa i metodologija Reply To: Odg: Selefijska dawa i metodologija

#8202
AvatarAnonimno
Neaktivan

Allahov_rob post=2560 wrote:

Danasnje Haridzije postoje u Omanu i oni ne priznaju Hazreti Osmana r.a. i Hazreti Alija r.a. za Halife i oni idu dotle da smatraju da onaj ko pocini blud je kafir. A po tradicionalnom Islamu se kaze da bludnik dok bludnici nije musliman.

Prema ove dvije tvoje recenice ispade da su haridzije i tradicionalni muslimani (tj. ehli sunnet) istih stavova.

U hadisu se cilja da onaj ko cini blud, dok to cini nije vjernik, tj. gubi polozaj mu'mina, ali nije izasao iz islama. Iz islama izlazi tek kad ohalali blud (bude smatrao blud dozvoljenim), pa makar ga i ne cinio.

Pa na to sam i mislio jer Haridzije smatraju da je bludnik automatski kafir i da je izasao iz Islama. Slazem se sa tvojim rijecima i mislim samo da si dopunio ono sto sam htio reci. Inace mi tradicionalni muslimani (Ehli Sunnet) nemamo dodirnih tacaka sa Haridzijama tako da ne mora znaciti da onaj ko kritikuje aktuelnu vlast da je Haridzija. Ili da ko podrzava neku revoluciju u nekoj zemlji da je Haridzija.

Najnoviji članci

Nakon generala Revolucionarne garde, od korone virusa umro i “ajatolah” blizak...

0
Džafer Kerimi, predsjedavajući Vijeća za traktate i desna ruka globalnog šijitskog vođe Hameneija, umro je od korona virusa, izvještavaju mediji i aktivisti. Pored obnašanja funkcije...

Pratite nas na Facebooku

5,593LikesLikes