Reply To: Odg: Situacija u Iranu

#8212
AvatarAnonimno
Neaktivan

Iranske Sunnije nisu opasnost, vec prilika za Siijski rezim.

Sejh Abdul-Hamid Ismailzahi je odbacio zlobne izvjestaje koje sugeriraju da je Sunnijska zajednica u Iranu “moguca opasnost” za Iranski sadasnji rezim i Siijsku zajednicu u Iranu. U razgovoru sa Iranskim studentima Sunnijskog pravca u Velikoj Makki dzamiji je uvazeni Sejh dodao. Neki elementi su kruzili u izvjestajima da Sunnije stvaraju opasnost za rezim i za Siije, to su lazni izvjestaji, jer Sunnije u Iranu nisu ni moguca opasnost niti za bilo kakavu opasnost. Umjesto toga Sunnnije su prilika za rezim i Iranske Siije jer ako rezim da povjerenje Sunnijama i napravi pragmaticne korake a ne samo parole, dajuci im svoja zakonska prava kao sto su ravnopravnost i sloboda u vjerovanjima bas onako kako Ustav afirmise, Osim toga, pravda mora biti sprovedena u zaposljavanju mladih Sunnija. Onda Sunnije ce biti najveca sansa za jedinstvo muslimanskog naroda sirom muslimanskog svijeta.
Obracajuci se u zavrsnoj sjednici skupa Sunnijskim studentima, Sejh Abdul-Hamid je istakao neke probleme Sunnijske zajednice i kazao je da Sunnijski muslimani Irana uglavnom zive u pogranicnim oblastima, daleko od renomiranih Univerziteta i vaznih edukativnih centara kao sto se oni nalaze u centralnim gradovima Irana.Zato je manje Sunnija inteletualaca i akademika od drugih. Pored toga, postoje neki drugi razlozi sto je izazvalo njihovo zaostajanje u akademskim osnovama.
“Dakle, moramo da se borimo da oni dobiju veci akademski razvoj Serijatskim usvajanjem i dobijanjem specijalizacije unutar i van zemlje. Nasa omladina treba da da ozbiljne napore da se visoko obrazuje jer mi treba da budemo znak casti za islam i muslimane” istakao je on.
Hatib Ehli Sunneta je ukazao na prigovor i protest nekih zvanicnika na sastanku Sunijskih studenata naglasavajuci, “Sunnijski studenti Univerziteta su posjetili svoje vjerske naucnike sirom zemlje, te posjete su u skladu sa jedinstvom Univerziteta i seminara”, a da se rezim poziva na njega. Ovaj skup u Velikoj Makki Dzamiji je samo sastanak izmedju Sunnijskih studenata i Islamskih ucenjaka. To nije formalna konferencija ili politicki sastanak; formalna konferencija se zavrsava izdavanjem izvjestaja ili zahtjeva na kraju dok mi govorimo o ujedinjenju muslimanskog Ummeta.
Ukazujuci na sprijecavanje nekih ucenika od strane zvanicnika na skupu, on je rekao da mnogi studenti, kao i profesori nisu mogli da ucestvuju na ovom skupu, to su uski umovi koji su izazvani nekim elementima. Niko nije cuo da u nekoj drzavi svijeta stanovnici jedne provincije ne mogu putovati u drugu provinciju ukoliko ne pokazu dozvolu ili vizu.
Sejh je dalje rekao: ” Postoje razlicite statistike o populaciji Sunnija u Iranu koji potvrdjuju da cinimo 20 posto cjelokupnog stanovnistva, Znaci mi smo peti dio populacije. Ehli Sunnet je stvarnost kao sto su Siije stvarnost.; niko ne moze poreci Siijama njihovo postojanje i njihova prava u svakoj zemlji. Rezim bi trebao da nas vidi i da nasu postojanje tolerise.
Pozivajuci na ovom glavnom mjestu, Mevlana Abdul-Hamid je izjavio: “Mi jasno kazemo da Sunijska zajednica nije opasnost za rezim i Siije, mi ne podrzavamo esktremiste; trezvenost je nas put, mi cemo ostvarivati nasa prava na pravni nacin. Mi vjerujemo da Sunnije uzivaju punu slobodu uspostavljanja molitve u bilo kojem dijelu zemlje.”
Osvrcuci se na revolucije na Bliskom Istoku, rekao je on. “Pokusali smo da rijesimo sve revolucije u Egiptu, Jemenu, Tunisu i Libiji, da oni koji imaju snagu bi trebali da shvate prava svih, treba da budu sirokogrudni i jednaki, oni treba da slusaju svoje protivnike i brinu o ljudskim pravima.Obratili smo se nasim vladama da prosire njihova znanja u ostvarivanju prava naroda.
Rektor Darululum Zahedan odgovara na pisma studenata kojima je zabranjeno da ucestvuju na skupu rekavsi: Primili smo pisma od jednog studenta i on se zalio da mu je sluzbeno zabranjeno da putuje u Zahedan. On je rekao da place dok nam ovo pise.”
Sejh Ismailzahi je dodao rekavsi da je vazno da da svi budemo oprezni; ovaj svijet je smrtan i nelojalan. To nije slucaj sa Poslanikom s.a.v.s. i Pravednim Halifama. Jedina stvar koja ce zauvek ostati dobra i vjecna slava. Svako bi trebalo da se pominje po dobrom u buducim generacijama.

Muski i zenski studenti ; pioniri revolucije protiv despotizma

Shejh Abdul-Hamid se obratio studentima na kraju svog govora i rekao: ” oh studenti, vi ste nasa buducnost! Moj savjet vam je da ne steknete obrazovanje, kako islamsko tako i moderno, da bi ste zaradili novac ili da bi ste dosli do koje pozicije i statusa u drustvu. Umjesto toga vasa studija bi trebalo da bude za pruzanje usluge ljudima i drustvu. Ne trazite novac za skolovanje i zaposljavanje. Hrana je obezbijedjena od Uzvisenog Allaha. Studirajte sa odusevljenjem i nadom. Siguran sam da cete naci priliku da sluzite naciji u buducnosti sa Allahovom dozvolom.
Kceri i sinovi! Vi ste cast naseg drustva na Univerzitetima , vasa poboznost, dostojanstvo i cednost su cast drustva. Allah zabranjuje, onome ko ide poigrijesnim putem. Zenski studenti treba da znaju da napredak ne lezi u egzibicionizmu i napustanjem Hidzaba. Sramota je ako mulimanka studentkinja smatra da razvoj i civilizacija zavisi od onog sto je suprotno Serijatu a to je odjeca i prikazivanje ljepote i dijelove tijela. Budite idealne na Univerzitetima u oblasti morala, studija, skromnosti i pokornosti Serijatu” istakao je on.
Sejh izjavljuje da su punoljetni ucenici bili pioniri revolucije na Bliskom Istoku. Predmet tuzbe i poziv Islama su pravosudje, iskrenost i zakonodavstvo na bazi Serijata.Ti rezimi su bili tiranski koji su se udaljili od naroda.
Nastavljajuci svoje savjete muskih i zenskih studenta istaknuti Sunnijski vodja je izjavio, “Zastitite svoj vjerski, kulturni i etnicki identitet. Ne zelimo da nijednog Siiju konvertirate u nasu zajednicu, niti pozivamo nijedan narod da se prikljuci nasoj zajednici. Vjerujemo da je pravo svakog naroda i zajednice da zastiti svoj nacionalni i vjerski identitet i svoja uvjerenja i vjeroispovjest. Vi ste Sunnije i morate naprijed.

http://www.en.sunnionline.us/index.php?option=com_content&view=article&id=3315:irans-sunnis-not-a-danger-but-opportunity-for-regime-shia&catid=58:Ahl-al-Sunna-In-Iran&Itemid=198

Najnoviji članci

Habbab ibn el-Erett – učitelj muslimana i strpljivi mudžahid

0
NJEGOVO IME I PORIJEKLO Njegovo ime je Habbab, sin je El-Erettov, a on Džendelov, a on Sa'dov, a on Hazimov, a on Ka'bov, a on...
Kur'an, muslimanka

Biranje životne saputnice

Pratite nas na Facebooku

5,582LikesLikes