Reply To: Odg: Situacija u Makedoniji

#8331
AvatarAnonimno
Neaktivan

Mapa Makedonije

Makedonija je jedna zemlja koja je stara i koja pripada antickim drzavama. To je zemlja iz koje je potjekao Aleksandar Veliki koji je osvajao sa svojom vojskom puno podrucja. Ipak danasnji Makedonci nisu oni Makedonci koji su zivjeli u anticko doba. Ovi danasnja Makedonci su slavenskog porijekla i oni govore juzno-slavenskim jezikom. Inace, Makedonija ima puno muslimana i od toga su Albanci kao vecina. Albanci su starosjedioci Balkana tako da Albanci nisu dosli niodkuda u Makedoniju, nego su uvijek tamo zivjeli. Albanci u Makedoniji su primili Islam i medju Makedonskim Albancima nema krscana tako da se medju Albancima u Makedoniji najvise zadrzao islam. Tetovo je grad u kome vecinu sacinjavaju muslimani i Tetovo je simbol otpora protiv Makedonskih krscana. Mislim da je to grad koji ima puno dzamija u kojima je lijepo se osjecati muslimanom. Tetovo je na rubu Sar Planine i to je grad koji je pun zelenila i ljepote u kome se svaki musliman moze odmoriti i nadisati svjezeg zraka. Tetovo je kao neki grad u Kashmiru koji sjedi ponosno u dolini Himalaja. Mislim da je to nesto lijepo i da svaki musliman treba posjetiti Tetovo.
U Skopju zive muslimani i jedan od najpoznatijih naselja u Skopju je Bit Pazar koji je slican Sarajevskoj Bas Carsiji. To je najveci Turski bazar u Makedoniji. To je mjesto gdje se svaki musliman zove odmoriti i gdje svaki musliman moze poptiti po koji caj. U Makedoniji se pije Cejlonski Caj odnosno Crni Caj i to je jedan obicaj koji je rasprostranjen sirom Islamskog svijeta. Caj se rastvara sa vodom u drugom djugumu i sipa se u male case. Caj se moze piti po nekoliko casa a oni koj vole caj mogu popiti i do deset malih casa. Mislim da je to nesto sto karakterise muslimane jer u svakom muslimanskom mjestu postoje kahvedzinice gdje se nakon namaza covjek moze odmoriti i naruciti crni caj ili kahvu i prozboriti koju rijec sa bracom musliimanima. Mislim da je to nesto za muslimane vazno i da je to nesto sto karakterise muslimane.
Cinejnica je da se muslimani i krscani u Makedoniji ne mogu razgraniciti jer i muslimani i krscani zele Skopje. Skopje je po arhitekturi muslimanski grad i to je bitan grad za muslimane. Nikada se muslimani ne mogu odvojiti od Skopja. krscani sacinjavaju vecinu u istocnom dijelu Makedonije tako da je Makedonija podijeljena izmedju muslimana i krscana. Zato bilo bi dobro da se ne pocne sa ratom nego da se priceka dok muslimani nasele Skopje i dok Skopje ne postane muslimanskim gradom. Mislim da je to vazno za nas muslimane.

Najnoviji članci

Erdogan optužuje Rusiju zbog rata u Libiji

0
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Rusiju da rukovodi sukobom u Libiji "na najvišem nivou", što je Moskva negirala, a optužbe su uslijedile...

Pratite nas na Facebooku

5,584LikesLikes