Reply To: Odg: Situacija u Makedoniji

#8293
AvatarAnonimno
Neaktivan

Hiljade muslimana protestira ulicama Skoplja

11 maj 2012 Izmijenjeno 14:56 CEST
U toku su protesti zbog optužbi da je za ubistvo pet Makedonaca kriv ‘radikalni islam’, izvještava reporter Al Jazeere.

Piše: Edin Krehić

SKOPLJE – Hiljade muslimanskih demonstranata, mahom Albanaca, nakon džume-namaza počelo je protest u Skoplju zbog policijskih optužbi da je za ubistvo pet Makedonaca praktično kriv „radikalni islam“.

Satima ranije, u aščinicama i parkovima u skopskoj čaršiji sve priče bile su isključivo usmjerene ka protestima, dan prije nego što će i etnički Makedonci izaći na ulice u Skoplju u kojem se osjeti međuetnička napetost.

Desetine hiljada muslimanskih vjernika prisustvovalo je džuma-namazu u Jahja-pašinoj džamiji, gdje je bila i ekipa Al Jazeere, a tokom koje efendija nije spominjao proteste.

Nakon što je molitva okončana, Jahja-pašina džamija, koja sa haremom prima blizu 2.000 vjernika, postala je središte okupljanja demonstranata.

Dva plakata dominirala su žarištem okupljanja: „Muslimani nisu teroristi“ i „Sopot dva“.

Ovim drugim plakatom Albanci žele poručiti kako je ubistvo pet ljudi, a potom privođenja Albanaca i povezivanje sa ‘radikalnim islamom’, montirani proces.

U prvom Sopotu 2002. godine, jedan Albanac stariji od 70 godina uhapšen je, optužen i osuđen da je postavio minu pod vozilo NATO-a u selu Sopot između Skoplja i Kumanova, kada su poginula dva Rumuna.

Starac je još u zatvoru, a Albanci se nisu pomirili sa policijskom istragom i odlukom Suda, te vjeruju da starac nije kriv.

Ovaj slučaj vide kao znak da su Albanci dežurni krivci.

Čini se da je medije najviše privlačila zelena zastava sa arapskim slovima na kojoj je ispisan šehadet: „Allah je jedan, nema Boga osim Njega i Muhamed je njegov rob i poslanik“.

Uvrede i generaliziranje

Brojne policijske snage okupljene su ulicama kojima prolazi kolona na putu ka Vladi, gdje će se demonstracije okončati.

Demonstranti iz ostalih džamija pridružuju se koloni, kao i oni iz dijelova Skoplja naseljenog pretežno Albancima i muslimanima.

„Samim tim što je ovoliko naroda izašlo prošlog petka i ovaj put, ukazuje da je narod nezadovoljan i duboko pogođen uvredama vjerskog identiteta na početku istrage“, kaže za Al Jazeeru jedan od demonstranata, doktor Fatmir Kovaci.

On je nezadovoljan time što su pojedini mediji prošlosedmični protest prikazali kao podršku terorizmu i protivljenje policiji.

„Mi demantiramo to i mi bismo htjeli da se policijska operacija korektno i uspješno provede u korist svih nas, ali da se ničiji vjerski ili nacionalni identitet ne vrijeđa generaliziranjem“, zaključio je on.

Izvor: Al Jazeera

Najnoviji članci

Kultura kletve i proklinjanja ashaba i majki vjernika kod šiija

0
Pustimo da sami šijitski autoriteti govore o svom ubjeđenju, ali bez tukje - pretvaranja! Pogledajte pogana ubjeđenja šiizma - idolopokloničke sekte koja se krije iza islama. Šije lažu i potom proklinju najveće svetinje islama.

Pratite nas na Facebooku

5,588LikesLikes