Reply To: Odg: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

#9296
Anonimno
Neaktivan

Hiljadu porodica opkoljeno i bombardirano u Homsu

Više od hiljadu porodica opkoljeno je i bombardirano u nekoliko naselja Homsa, u središnjoj Siriji, izvijestio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava i pozvao Ujedinjene nacije da “odmah interveniraju”.

“Opservatorij poziva glavnog sekretara UN-a Ban Ki-moona da odmah intervenira kako bi se prekinulo neprestano bombardiranje naselja u Homsu i evakuiralo više od 1.000 opkoljenih porodica, navodi se u saopćenju Opservatorija.

Ova organzacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji poziva UN da intervenira u Homsu, kako bi “evakuirao i zaštitio desetke ranjenih koji su u smrtnoj opasnosti jer nema medicinskog osoblja ni dovoljno lijekova”.

U sopćenju se navodi da su opkoljene porodice u “vrlo teškim humanitarnim uvjetima” u naseljima Halidiji, Karabisu i starim naseljima Homsa koji je uporište pobune protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

U petak je Opservatorij uputio poziv Crvenom krstu i Crvenom polumjesecu da pošalju u Homs hitne medicinske ekipe koje bi “liječile i evakuirale desetke ranjenih”.

Suspendovana posmatračka misija UN-a u Siriji

Šef misije UN za stabilizaciju Sirije (USMIS) norveški general Robert Mood rekao je danas da posmatrači prekidaju svoj rad zbog eskalacije nasilja.
On je juče održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da sve ukazuje na to da postoji “nedostatak volje” sirijske vlade i opozicije da potraže mirno rješenje. On je naglasio da se nasilje pojačalo u proteklih deset dana zbog čega su nenaoružani posmatrači izloženi značajnom riziku.

Nešto ranije, aktivisti su saopštili da vladine snage bombarduju dijelove Homsa i Damaska.

Organizacija “Sirijska observatorija za ljudska prava saopšštila je da je najmanje sedam osoba ubijeno tokom noći u predgrađu sirijskog glavnog grada Duma, dok je 18 drugih život izgubilo u nasilju u drugim dijelovima zemlje.

Skoro 300 vojnih posmatrača i 112 civilnog osoblja UNSMIS-a stacionirano je u Siriji kako bi provjerili sprovođenje mirovnog plana Specijalnog predstavnika UN i Arapske lige Kofija Anana.

Prema podacima UN, najmanje 10.000 ljudi je poginulo od početka protesta u martu 2011. godine.

Agencije