Reply To: Odg: Slijepo slijeđenje uleme!

Nova naslovna forums Multimedija Islam video Slijepo slijeđenje uleme! Reply To: Odg: Slijepo slijeđenje uleme!

#8480
Admin
Admin
Keymaster

Prema tome, vadžib je prvoj skupini – mukallidima da slijede bilo kojeg alima koji je bogobojazan i čije je znanje zasnovano na Kitabu i Sunnetu, s tim da se ne obavezuje da slijede jednog određenog alima kako ne bi isti poprimio osobinu bezgriješnosti. Obaveza je na drugoj skupini – mudžtehidima da ulažu trud u traženju dokaza, a nije im dozvoljen taklid niti da budu mutebi'e. A na trećoj skupini – mutebi'ama je da uzimaju mišljenje ili mezheb koji ima jači dokaz.

Ovo je podmukli i prikriveni poziv na slijepo slijeđenje. Naravno, autor je i kod slijepog slijeđenja vrlo rigorozan, jer ako poznajete autora gornjeg teksta, vidjetćete da ne možete slijepo sliejditi bilo kojeg učenjaka, već samo onog čiji govor nije u suprotnosti sa interesima porodice Saud, a ako griješim, ti Jasire upitaj šejha-komšiju koji se učenjak može slijepo slijediti a da je bio protiv porodice Saud. Tako ću ja povući moj govor.

De pitaj onog ko je u tvom komšiluku, Jasire, mogi li ja slijepo slijediti šejha Hamuda bin Uklaa eš-Šuajbija. Nadam se da tvoj šejh komšija, nije poput medhalijevaca prekrižio šejha Eš-Šuajbija.

Dalje, govor kojeg si postavio je nekompletan jer ne razlikuje mesele koje su OSNOVA vjere od mesela koje su OGRANAK vjere. U osnovi vjere nema slijepog slijeđenja, a ako ga ima, onda su sljedbenici sekti opravdani kod Allaha, jer ako pitaš nekog sufiju, on će ti reći da slijedi šejha koji je, kako kaže tvoj šejh-komšija “bogobojazan i čije je znanje zasnovano na Kitabu i Sunnetu”. Također i šijje slijede svoje učene za koje vjeruju da su “bogobojazni i čije je znanje zasnovano na Kitabu i Sunnetu”. I sve druge sekte. Zar ne? A ako sljedbenicima sekti kažeš da njihovi šejhovi nisu na Kitabu i sunnetu, odgovoriće da jesu, a da tvoji šejhovi nisu.

Ako malo bolje razmisliš, vidjet ćeš da tekst kojeg si postavio je u stvari pamflet slijepog slijeđenja koji ima za cilj da ubjedi muslimane da moraju biti slijepci, ako ne Zijo će ih istjerati iz okrilja ehli sunneta.

A zašto su i kome potrebni slijepci, tj. slijepi sljedbenici?

Pa oni su idealni muslimani za Obamu, Kameruna, Angelu, Abdullaha (saudijskog, jordanskog i jemenskog), Ramzana, te mnogih drugih taguta današnjice. Zašto? Zato što kada budu ubjedili narod da mora slijepo slijediti, njima će samo još ostati da ljudima nametnu neprikosnovene autoritete ili pak uticati na postojeće.
TAKO SE NAJLAKŠE VLADA LJUDIMA! Zato je Austro-Ugarska osnovala Islamsku zajednicu BiH, zato porodica Saud finansira daije koji propagiraju slijepo slijeđenje!

Moram priznati da je ovo stvarno složeno pitanje iako je stav brata RPG-a po ovom pitanju prilično jak i prihvatljiv. Nisam pročitao tekst na ovoj stranici vezan za ovo pitanje pa da vidimo šta tu piše….

A kakav je to moj stav? Možeš li mi pojasniti?

Novo na sajtu

sabr, sabur

Pronalaženje ravnoteže u vjeri

El-Hakim prenosi, sa autentičnim lancem prenosioca, da je resulullah, sallAllahu alejhi ve sellem, putovao sa svojim drugovima, kada je ptica zalepršala sa krilima iznad...