Reply To: Odg: Slijepo slijeđenje uleme!

Nova naslovna forums Multimedija Islam video Slijepo slijeđenje uleme! Reply To: Odg: Slijepo slijeđenje uleme!

#8463
AdminAdmin
Keymaster

Jaseer 2012 post=2850 wrote:

1.Koji su to učenjaci koje trebamo slijediti danas?

To su islamski učenjaci za koje je islamski Ummet posvjedočio da su pouzdani, učeni i povjerljivi kao: šejh AbdulAziz bin Baz
šejh Usejmin, šejh Nasiruddin al-Albani, šejh Abdullah Ibn Džibrin, šejh Salih Al-Favzan i dr.

Kako trebamo postupiti u slučaju kada se o nekoj meseli ulenjaci raziđu. S obzirom da se iz tvog izlaganja da zaključiti da je slijepo slijeđenje OBAVEZNO, koga treba slijepo slijediti kada se učenjaci razilaze

Ne znam brate tvoje stanje ali zar prosječan musliman:
1.ne zna arapski jezik
2.ne poznaje tefsir Kur'ana Časnog
3.poznaje vrlo mali broj hadisa Allahovog Poslanika alejhi salatu ve selam
4.ne poznaju usulska pravila
5.ne poznaje derogirani ajete iz Časnog Kur'ana
I kako ćeš sad od takvoh čovjeka (u koje ubrajam i svoju malenkost) tražiti da odabire između mišljenja pravnika ono što je najispravnije???

Ne kažem da nema braće muslimana koja mogu da vagaju mišljenja učenjaka i njihove argumente i da shodno svom znanju i mogućnostima, dođu do najispravnijeg mišljenja ali ogromna većina muslimana to nije u stanju. Zar nije tako?

Pošto vidim da propagiraš SLIJEPO slijeđenje učenjaka, pitam te, čiji ćeš stav uzeti ako po nekoj meseli Bin Baz, Usejmin i Albani, s jedne strane, i Ali Hudajr, Ahmed Halidi i El-Makdisi, s druge strane, imaju različiti stav? Po tebi argumenti koje oni iznose ne trebaju da se uzmu u obzir, zbog 5 tačaka koje si naveo, onda dolazi u obzir samo slijepo slijeđenje. Koga u ovom slučaju slijeopo slijediti?
Očekujem iskren i hrabar odgovor Jasire.

Slušao sam predavanja gdje se govori da po određenoj meseli postoji preko 11 različitih stavova uleme, gdje svaki ima svoje argumente, kako se snaći u tome? : )

Izvagati argumente, Allah nije ostavio istinu zamagljenom. Potraži argumente svih strana pa onda, bez slijeđenja strasti i velikih imena, zauzmi stav. Kako god da je ispravan stav, ti si se pred Allahom opravdao, a ako slijepo slijediš, nemaš argument na Sudnjem danu, ako onaj kojeg slijepo slijediš pogodio i ti si pogodio, ako je on promašio, a učenjak je, njemu nema grijeha, a tebi ima, ako ti je istina došla, ali si je ti odbio, jer je tu istinu propagirao neko ko je manje poznat nego neko od velikih učenjaka, koje ti slijepo slijediš.

3. Koga su učenjaci Zemlje dvaju harema i okolnih zemalja, pogotovo Turske, trebali slijediti u vrijeme šejha Muhammeda ibn Abdul-Wehhaba, prije nego je on počeo sa dawom?

Iskreno na ovo ti pitanje nemam odgovora tj. ne znam

Upravo je ovo gorak zalogaj kojeg oni koji propagiraju slijepo slijeđenje ne mogu progutati. U vrijeme Muhammed ibn Abdul-Wehhaba, nije bilo učenjaka ehli sunneta, sve dok šejh nije počeo sa svojom dawom. Tako da, idući tvom logikom, muslimani su morali slijepo slijediti nekog od postojećih i tako zagaziti u širk, jer su skoro svi učenjaci u Zemlji dvaju harema dozvoljavali širk ili su u najmanju ruku bili novotari.

Dakle, slijepim slijeđenjem su muslimani mogli postići jedno od dvoje:
1. Da postanu mušrici.
2. Da postanu novotari.

Trećeg nije bilo, osim da kažu suprotno onome šti ti i oni koje slijediš kažu, a to je da SLIJEPO SLIJEĐENJE NIJE DOZVOLJENO u osnovama vjere i u meselama u kojima su se učenjaci razišli.

Evo pročitaj usput ovaj članak ako već nisi:
http://www.putvjernika.com/Islam-i-dawa/slijepo-slijedjenje-ucenjaka.html

Najnoviji članci

Palestinski premijer o Trumpovom “sporazumu stoljeća”: Nije to mirovni plan za...

0
Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je da je najavljeni bliskoistočni mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa ustvari plan kojim Trump i izraelski premijer Benjamin...
islamske teme, islam, slike

Imovinsko osiguranje

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes