Reply To: Odg: Slijepo slijeđenje uleme!

#8506
AdminAdmin
Keymaster

Jaseer 2012 post=2900 wrote: Hajr akhi.. koliko sam te shvatio ti smatraš da je obaveza muslimanu da ukoliko po određenom pitanju dođe do razilaženja među učenjacima, da se pogledaju dokazi na osnovu kojih su učenjaci izgradili svoje stavove i prihvati ono mišljenje čiji su dokazi najpouzdaniji i najjači. ( ispravi me ako sam pogriješio ).
Ja ne kažem po pitanju slijepog slijeđenja postoji stav ehli-sunneta vel džemata i tvoj stav jer bi to automatski značilo da tvoj stav nije stav ehli – sunneta…

Ne znam šta da ti kažem ali se moram malo intenzivnije pozabaviti ovom tematikom. A po pitanju određenih stvari smatram da ovdje ima puno braće koja su u islamskom znanju a i praksi puno bolja i učenija od mene tako da se ponekad moram “mudro” povući. : )
A ovo “pa onda “mudro” napadneš s druge strane (obično iza leđa, ili sa strane)” stvarno nije bilo potrebno jer stičem utisak da me koristeći ovu konstrukciju predstavljaš kao nekakvog podmuklog insana koji eto napada sa leđa.

Da ti Allah da svako dobro

Amin na dovi, i ja tebi želim isto!

Možda su moje riječi bile malo prejake, ali nisu bile tako surove kako si ih ti shvatio. Razlog za njihovo pisanje je u tome što već neko vrijeme pratim tvoje aktivnosti na forumu i ne mogu se oteti utisku da u nekim stvarima nisi fer. Tako, čini mi se, a ti me ispravi ako griješim, uporno pokušavaš da promoviraš na ovom forumu čovjeka koji to ne zaslužuje, ne zbog toga što je naš neistomišljenik i kritičar, već zato što je u najmanju ruku prgav sa svojim neistomišljenicima, a vrlo često zna i potvoriti. Upućen si još ranije na nepobitne dokaze da ovaj čovjek zna i slagati, potvoriti i falsifikovati dokaze kako bi njegova bila gornja. I nakon tih dokaza, ti istog čovjeka smatraš “veličinom”, što je meni pomalo smješno, a pomalo čudno.

Što se tiče stava po pitanju slijepog slijeđenja ispravno si me razumio: u osnovama vjere muslimani moraju tražiti dokaze ako učenjaci zastupaju oprečne stavove. Ako ne bi bilo ovako, onda Allah nije spustio dokaz protiv sufija, ešarija, maturidija i ostalih sekti, jer se oni uvijek mogu pravdati time da slijede šejha “koji je bogobojazan i koji je na Kur'anu i Sunnetu”.

Najnoviji članci

Zlatna sredina

0
Rekao je Wehb: „Sve ima dva kraja i sredinu. Uhvatiš li se za jedan kraj, drugi će se nakositi, ali uzmeš li sredinu, oba kraja će biti uravotežena. Drži se uravnotežene sredine u svim stvarima“.

Pratite nas na Facebooku

5,589LikesLikes