Reply To: Odg: Slijepo slijeđenje uleme!

#8459
AvatarAnonimno
Neaktivan

1.Koji su to učenjaci koje trebamo slijediti danas?

To su islamski učenjaci za koje je islamski Ummet posvjedočio da su pouzdani, učeni i povjerljivi kao: šejh AbdulAziz bin Baz
šejh Usejmin, šejh Nasiruddin al-Albani, šejh Abdullah Ibn Džibrin, šejh Salih Al-Favzan i dr.

Kako trebamo postupiti u slučaju kada se o nekoj meseli ulenjaci raziđu. S obzirom da se iz tvog izlaganja da zaključiti da je slijepo slijeđenje OBAVEZNO, koga treba slijepo slijediti kada se učenjaci razilaze

Ne znam brate tvoje stanje ali zar prosječan musliman:
1.ne zna arapski jezik
2.ne poznaje tefsir Kur'ana Časnog
3.poznaje vrlo mali broj hadisa Allahovog Poslanika alejhi salatu ve selam
4.ne poznaju usulska pravila
5.ne poznaje derogirani ajete iz Časnog Kur'ana
I kako ćeš sad od takvoh čovjeka (u koje ubrajam i svoju malenkost) tražiti da odabire između mišljenja pravnika ono što je najispravnije???

Ne kažem da nema braće muslimana koja mogu da vagaju mišljenja učenjaka i njihove argumente i da shodno svom znanju i mogućnostima, dođu do najispravnijeg mišljenja ali ogromna većina muslimana to nije u stanju. Zar nije tako?
Slušao sam predavanja gdje se govori da po određenoj meseli postoji preko 11 različitih stavova uleme, gdje svaki ima svoje argumente, kako se snaći u tome? : )

3. Koga su učenjaci Zemlje dvaju harema i okolnih zemalja, pogotovo Turske, trebali slijediti u vrijeme šejha Muhammeda ibn Abdul-Wehhaba, prije nego je on počeo sa dawom?

Iskreno na ovo ti pitanje nemam odgovora tj. ne znam

U svakom slučaju, ja sam jedan siromašni Allahov rob koji ima vrlo malo znanja, možda pogodim a možda i pogriješim.
Da te Allah nagradi za pristojnost i učtivost

Najnoviji članci

Zlatna sredina

0
Rekao je Wehb: „Sve ima dva kraja i sredinu. Uhvatiš li se za jedan kraj, drugi će se nakositi, ali uzmeš li sredinu, oba kraja će biti uravotežena. Drži se uravnotežene sredine u svim stvarima“.

Pratite nas na Facebooku

5,589LikesLikes