Reply To: Odg: Talibani

#7771
AvatarAnonimno
Neaktivan

Talibani oslobodili 400 zatvorenika iz pakistanskog zatvora

Islamski militanti (Mudzahidi) upali su noćas u zatvor na sjeverozapadu Pakistana i oslobodili skoro 400 zatvorenika, uključujući osuđenika na smrt koji je pokušao da ubije bivšeg predsjednika Perveza Mušarafa, saopštila je policija.

Odgovornost za napad preuzeo je talibanski pokret, koji je blizak Al-Qaidi. Napadači su bili naoružani ručnim raketnim bacačima i automatskim puškama.

“Oslobodili smo stotine svojih drugova u ovom napadu u Banuu. Nekoliko naših ljudi stigli su na odredišta, ostali su na putu”, izjavio je talibanski portparol.

Policijski zvaničnici rekli su da su iz zatvora na sjeverozapadu zemlje pobjegli uglavnom militanti. Tvrdnja talibana nije mogla biti potvrđena iz nezavisnih izvora.

Talibani su ovakve akcije u prošlosti izvodili u susjednom Afganistanu, a ovakvi napadi do sada bili rijetki u Pakistanu, jednoj od najnestabilnijih zemalja u svijetu, koja posjeduje nuklearno oružje.

Napad na zatvor predstavlja psihološki udarac snagama bezbjednosti poslije tvrdnji vlasti da su nanijele teške udarce militantnim grupama.

Pakistan ima ključan značaj za napore SAD da stabilizuju Afganistan.

Najnoviji članci

Zabranjeno je tražiti vlast

0
Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan...

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes