Reply To: Odg: Tekfir – Islamsko ili ne

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Tekfir – Islamsko ili ne Reply To: Odg: Tekfir – Islamsko ili ne

#10851
AdminAdmin
Keymaster

Musliman78 post=5553 wrote: Moja pitanja su: sta su osnove da se neko proglasi nevjernikom?

Tekfir je šerijatski propis i znači proglašavanje nekoga kafirom. Tekfir je jedan od propisa Šerijata, jer Allah sam u mnogim mjestima u Kur'anu određene skupine ljudi proglašava nevjernicima, kao na primjer židove i kršćane:

Nevjernici su oni koji govore: “Bog je – Mesih, sin Merjemin!”” (Maide, 17)

Nevjernici su oni koji govore: “Allah je jedan od trojice!”” (Maide, 73)

Nevjernici smatraju džinnove ravne Allahu, a On je njih stvorio, i izmislili su, ne misleći šta govore, da On ima sinove i kćeri. Hvaljen neka je On i vrlo visoko iznad onoga kako Ga oni opisuju!” (El-Enam, 100)

“Jevreji govore: “Uzejr je – Allahov sin”, a Kršćani kažu: “Mesih je – Allahov sin”. To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, – ubio ih Allah! Kuda se odmeću?” (Tewbe, 30)

Naše je da ako za nekoga Allah kaže da je kafir da i mi to potvrdimo. Ako je Allah za židove i krščane rekao da su kafiri, mi moramo to potvrditi, jer u protivnom to bi značilo da ne vjerujemo u Kur'an. Nije ispravno ono što sljedbenici nekih sekti kažu da samo Allah ima pravo da tekfiri ljude, a da mi to ne smijemo. Ovo je kontradiktorno islamu i zdravom razumu, jer kako ću ja biti vjernik u Allaha ako ne prihvatam i potvrdjujem Njegove riječi!?

Dakle, muslimani ehli sunneta tekfir smatraju šerijatskim propisom i tekfire svakog onog koga su protekfirili Allah i Njegov Poslanik.

S druge strane, treba napomenuti, da kao i u drugim islamskim propisima, tako i u propisu tekfira, postoje sekte koje su zalutale. Tako je sekta haridžija pretjerala u ovom propisu i proglasila muslimane nevjernicima, osim onih koji se sa oovm sektom poklope u mišljenju. Sekta murdžija, pak, proglasila je muslimanima nevjenrike, one koje su Allah i Poslanik proglasili nevjernicima.

Između sekti murdžija i haridžija su sljedbenici sunneta, koji niti pretjeruju u ovom propisu, niti pak popuštaju.

Detaljnije o ovom propisu pročitaj u knjizi Selasinija od uvaženog šejha mudžahida Ebu Muhammeda el-Makdisija. Knjiga je dostupna na lokaciji:
http://www.putvjernika.com/View-details/Islamske-knjige/923-Selasinija-Upozorenje-na-pretjerivanje-u-tekfiru.html

i ako znamo da je neko nevjernik da li je u redu povrijediti, ubiti, ili oteti imanje toj osobi?

Postoje razne sorte nevjernika: kršćani, židovi, mušrici, otpadnici (oni koji su bili muslimani pa otpali od vjere) i za sve njih se vežu različiti propisi. U knjizi čiji sam link naveo iznad naći ćeš mnogo više od onoga što pitaš, pogotovo u prvom poglavlju.

Hvala unaprijed na odgovorima, Allah vam donio svako dobro.

Amin, neka i tebi Allah podari svako dobro ovog i budućeg svijeta.

Najnoviji članci

Zabranjeno je tražiti vlast

0
Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan...

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes