Reply To: Odg: Tema o Muhammedu Merahu iz Tuluza

#7130
Anonimno
Neaktivan

ve alejkumu selam ve rahmetullahi ve berekatuhu

Kaže Uzvišeni Allah azze ve džell: O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.( sura El-Hudžurat 6.ajet).Riječ fasik prevedena je kao nepošten čovjek, a ona još znači grešan, bezbožan, razvratan, nemoralan, poročan itd.Allah subhanehu ve te'ala se ovdje ne obraća biljkama niti životinjama, niti neživoj prirodi. On se obraća ljudima te nas doziva i traži da svaku vijest, novost, izvještaj i saopćenje ne primamo zdravo za gotovo. Naprotiv, naređuje nam da je kritički promatramo, tj. da je razjasnimo, rasvijetlimo, razbistrimo i jasno raspoznamo.

Danas informacije veoma brzo kruže internetom, elektronskim i printanim medijima. Jesmo li se kad upitali ko plasira i širi te vijesti i informacije?
To su obični ljudi, od krvi i mesa. Ima ih koji su moralni, pošteni, iskreni i pravedni, ali nerijetko mnogi od njih su bezbožni, nemoralni, poročni, razvratni i grešni, oni na koje nas je Milostivi upozorio u citiranom ajetu.

Čovjeku je dovoljno laži samo da prenosi sve što čuje“, jasno nam poručuje Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve ala alihi ve sellem. Koliko smo dosljednji ovih riječi, odgovorimo sami sebi.

Međutim, budući da je ovo naša svakodnevnica, neophodno je da se pravilno postaviti prema njoj. Postoje tri moguća rješenja:
1)odmah povjerovati u takvu vijest
2) dobro je provjeriti
3) nikako se njome ne opterećavati.

Prvo je samo po sebi neprihvatljivo, jer je u koliziji sa citiranim riječima Uzvišenog Allaha azze ve džell i časnim hadisom Allahovog Poslanika alejhi salatu ve selam te nam preostaje jedino da te informacije dobro provjerimo. Što se tiče slučaja o covjeku koji se zove Muhammed Merah, informacije na tu temu dolaze od medijskih kuća sa kojih se često mogu čuti i vidjeti neistine vezane za tematiku islam i muslimani te niko od nas ne bi trebao biti naivan i vjerovati u vijesti kojim nas ti isti centri informisanja svakodnevno bombarduju.