Reply To: Odg: U napadu El-Kaide u Jemenu ubijeno 103 vojnika

#6577
Anonimno
Neaktivan

Evo kompletniji izvještaj:

Najmanje 103 jemenska marionetska vojnika je ubijeno u jučerašnjem dvostrukom napadu boraca Al-Kaide na Arapskom poluostrvu (AKAP) na kasarnu jemenske marionetske vojske u predgrađu Zindžibara u južnoj pokrajini Abidžan, kao i u obližnjem gradu Davosu, prenose svjetski mediji i džihadski forumi izjavu neimenovanog medicinskog zvaničnika vojne bolnice u Adenu.

“Broj ubijenih vojnika se popeo na 103 jer je nekoliko ozlijeđenih podleglo ozljedama“, izjavio je medicinski zvaničnik vojne bolnice u Adenu, glavnom gradu na jugu, revidirajući tako prethodni bilans od 78 mrtvih.

Prema izvještaju AKAP-a, u napadu na strukture marionetske vojske zarobljeno je i 70 jemenskih vojnika odanih Abdullahu Salehu, jednom od najodanijih američkih saveznika u borbi protiv onoga što američki i zapadni mediji nazivaju „islamskim terorizmom“.

„Zarobili smo 70 vojnika u jurišu na elitni artiljerijski bataljon u Dovasu, koji je odgovoran za bombardovanje Zindžibara i Džaara u proteklih nekoliko mjeseci“, stoji u izvještaju AKAPA-a.

Svjetski mediji navode da je u napadu poginulo i 25 Al-Kaidinih napadača, međutim, izvještaj AKAP-a objavljen danas govori o dva ubijena borca i 13 ranjenih.

„Mudžahidi su pokrenuli seriju napada, uključujući napade automobil-bombama i eksplozivnim napravama, protiv nekoliko vladinih vojnih ciljeva u Al-Kudu i gradu Dovas, ubivši više od 50 vladinih vojnika, dok smo mi izgubili dva borca i 13 je ranjeno“, kaže se u izvještaju AKAP-a.

„U današnjim bitkama (nedjelja), mi smo zaplijenili od neprijatelja veliki broj komada teškog naoružanja, uključujući jedan tenk, protiv-avionske topove, vozila nosače Kaćuša projektila, dva medicinska vozila i tri vojna pikap vozila“, kaže se u izvještaju AKAPA-a i dodaje da su oni uništili dva neprijateljska tenka, tri vozila nosača projektila Kaćuša i veći broj komada teškog naoružanja.

(Agencije i Put vjernika)