Reply To: Odg: Upozorenje sestrama koje imaju nalog na facebook

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Upozorenje sestrama koje imaju nalog na facebook Reply To: Odg: Upozorenje sestrama koje imaju nalog na facebook

#13347

Anonimno

U vezi cega je bio prvi halal?

Nigdje nisam u tekstu spomenula da sestre trebaju da postavljaju svoje licne podatke vec da se sestre pripaze i kada nekoga stave u prijatelja da budu svjesne da neko iza takvog nika moze da bude muskarac. Trebala si da pitas na sta se odnose moje rijec jer nije lijepo tefsiriti tude rijeci, ali hajr insaAllah ja cu ti halaliti i ovaj put.

I ne obratih se tebi kao pojedincu vec kazem u sta se poziva na fejsu!

Odgovorila sam ti na pitanje, dakle nije mi obaveza da kada izlazim iz kuce imam mahrema sa sobom, medjutim ako cu se sastati sa osobom koju ne poznajem na veoma kriticnom mjestu poput prosirenja na putevima koji vode u grad a ne sam grad (ti procitaj tekst koji si postavila, naci ces da se prvo spominje grad a zatim put koji vodi ka gradu) onda mi postaje obaveza da u najmanju ruku ne idem sama da se sastajem, a najbolje svakako imati muza ili brata ili oca ili bilo kog mahrema fizicki sposobnog da odbrani sestrinu cast.

I zaboravih ti spomenut, ti nemas nalog na fejsu, ja imam, i naravno koristim se nadimkom, i gle, izbrisana sam sa liste prijatelja jedne od sestara koje svojim primjerom pozivaju na isto. I jos to cine sa osmijehom. A ne cine nista drugo nego odvracaju od racuna koji imaju nikove i dawetske sadrzaje. Zar nije bilo dovoljno upozoriti na zblizavanje sa takvim nikovima, i opcenito na iznosenje svog hala osobama koje licno van interneta ne poznajes, pa makar ti na netu iznio sve podatke o sebi?

Cak i to sto sestre zele bolje da provjeravaju ko stoji iza nika meni nista ne predstavlja, jer svoj identitet cu odati kome ja zelim, a ne ko god mi “transparentan” dodje i od mene zahtjeva da i ja budem “transparentna” u protivnom brisanje.

Dakle, u potpunosti se slazem da treba upozoravati na te manijake i manijakuse, ali se nikako ne slazem sa pravcem u kojem ta upozorenja odlaze. Mi moramo znati da nam podaci o nekome ne garantuju sigurnost, isto se moglo desiti i sa nekim ko nosi puno ime i prezime. Pa subhanAllah prije godinu dvije je razotkrivena osoba koja se predstavljala kao miskin kojem su sestre i shakom i kapom udjeljivale, da bi se na kraju ispostavilo da se radi o licemjerki koja je samo iskoristavala njihovu dobrotu, a pazi dakle kompletan dzemat je znao tu osobu i udjeljivao joj, na vrata joj se nosilo ili je ona dolazila u dzemat i preuzimala. Trebalo je vremena i vremena proci da se razotkriju njene prljave igre. Je li sada to znaci da treba da prestanemo udjeljivati i svakog ko pomoc trazi odbaciti, ili znaci da trebamo oprezniji biti? A tjeranje miskina od sebe ili brisanje sestara sa lista prijatelja nije opreznost nego ahmakluk, a pozivanje da se cini isto moze biti i grijeh jer se odvraca od velikog hajra.

Mozda cu ovim stvar malo globalizovati, ali cinjenica je da imamo naviku zbog par slucajeva crniti kompletne skupine, radilo se o nikovima na netu, radilo se o miskinima koji prose, radilo se o strancima koji zele da zene sestre iz bosne itd itd. A najzalosnije u svemu tome jeste kada dozivimo nesto lose mi ne vidimo greske zbog kojih smo sami sebi sebebi svom musibetu nego u vecini slucajeva zelimo okriviti onu drugu stranu. U ovom slucaju sada ne ispade zulumcar samo ovaj manijak koji se krio iza nika, nego sada ispadamo svi zulumcari koji se koristimo nikom. Ne kazem da je ovo bio sestri “S” cilj kada je podijelila svoju pricu, niti bilo kojoj sestri koja ju shiri pa cak ni ovim koje brisu sestre sa svojih racuna, Allah zna njihove nijjete, ali ja govorim o onome sto je vidljivo i na sta sve izlazi.

Novo na naslovnoj