Reply To: Odg: Upozorenje za korisnike TOR-a

#10715
AvatarAnonimno
Neaktivan

TOR Network je publikovao security update (sigurnosnu zakrpu) za Tor Browser, pa bi trebalo preuzeti novu verziju, jer dosadašnja više nije sigurna. Link za preuzimanje:
https://www.torproject.org/download/download (Za korisnike Windowsovih operativnih sistema kliknuti na Microsoft Windows potom izabrati Tor Browser Bundle)

Razne službe i pojedinci rade na hakovanju Tora, u čemu vrlo često uspiju, tako da Tor network izađe sa novim verzijama (updateima).

Također, trebalo bi provjeravati redovno da ste TOR preuzeli upravo sa njihovog sajta. To ćete uraditi tako što ćete verifikovati potpis (signature). Sig fajl koji vam je potreban prilikom verifikacije možete preuzeti ispod dugmeta DOWNLOAD (kojim ste preuzeli Tor Browser Bundle) a uputstvo na engleskom možete pratiti na linku: https://www.torproject.org/docs/verifying-signatures.html.en

Verifikacija je potrebna jer, ako ste žrtva Man-in-the-middle hakerskog napada, može se desiti da ne preuzmete TOR sa njegovog oficijelnog sajta, već sa servera hakera, iako se vama čini da ste ga preuzeli sa TOR-a.

Verifikacija je teška, ali samo prvi put. Kada jednom prođete proceduru, poslije je mnogo lakše.

Na kraju, kao i u prethodnim verzijama, tako i u ovoj Firefox ima security bug, pa ponovite proceduru iz prvog posta kako biste otklonili bug.

Ako ima nejasnoća, pitanja postavljajte ovdje.

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,601LikesLikes