Reply To: Odg: Uspostava islamske drzave!!!

#8581
AvatarAnonimno
Neaktivan

Uspostavljanje islamske vlasti je farz. Dakle, obligatna duznost vjernika i vjernice. Neki islamski krugovi negiraju ovu istinu a neki su u nemarnosti prema njoj. Kur'anski ajeti su nedvosmisleni u prezentovanju ove cinjenice:
“A oni koji ne sude prema onome sto je Allah objavio, pa ti su nevjernici.” (Kur'an; ElMaide, 49. ajet)
“I da sudis prema onome sto je Allah objavio.” (Kur'an; El Maide, 44. ajet).
A suru Nur ,Allah dz.s. otpocinje sa ovim ajetom:
“Objavljujemo suru i njezine propise cinimo obaveznim!” (Kur'an; Nur 1.ajet)
Iz navedenih ajeta jasno se da razumjeti naredba da se sudi prema onome sto je Allah dz.s. objavio, i to je ucinio farzom. Muslimani bi trebali i ovaj farz da izvrsavaju kao i druge bozije farzove. A da bi uspostavili vladavinu bozijih zakona na zemlji treba formirati drzavu. Prema tome, stvaranje islamske drzave je farz muslimanima ovoga vremena. Kod islamskih pravnika postoji jedno pravilo:”Ma la jetimmu vadzibun illa bihi fehuve vadzibun”
“Ono sto je neophodno da bi se izvrsila jedna bozija obaveza, takode postaje obaveznom”.

Pa ako muslimani mogu doci do islamske drzave jedino dzihadom, onda je dzihad obavezan svakom muslimanu i muslimanki dok se ne postigne cilj.
Postoji koncenzus (idzma’) islamskih ucenjaka po pitanju obaveznosti muslimanima uspostavljanja hilafeta kao drzavnog poredka. A da bi se proglasio hilafetislamski nacin vladavine opet je neophodno da postoji islamska drzava. U tom smislu izrecen je hadis Allahova Poslanika Muhammeda s.a.v.s. “Ko umre a nema (bej’ at) prisegu za svojim vratom datu halifi, neka umre dzahilijetskom smrcu.”

Neka svaki musliman bude svjestan poruke ovog hadisa i neka radi na stvaranju islamskog poredka kako se nad njim nebi ispunila prijetnja ovoga hadisa.

Abdul Selam Ferdz

Najnoviji članci

Zlatna sredina

0
Rekao je Wehb: „Sve ima dva kraja i sredinu. Uhvatiš li se za jedan kraj, drugi će se nakositi, ali uzmeš li sredinu, oba kraja će biti uravotežena. Drži se uravnotežene sredine u svim stvarima“.

Pratite nas na Facebooku

5,589LikesLikes