Reply To: Odg: Više hiljada muslimana u Šri Lanci zahtjeva vjerske slobode

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Više hiljada muslimana u Šri Lanci zahtjeva vjerske slobode Reply To: Odg: Više hiljada muslimana u Šri Lanci zahtjeva vjerske slobode

#8029
AvatarAnonimno
Neaktivan

U Sri Lanci zivi prilican broj muslimana. Oni se bore za svoja prava jer u zemlji je vrlo jaka islamofobija koja je uprenea ka muslimanima. U Srui Lanci ima 69% budista, 15% hindusa, 8% muslimana kao i krscana. U Sri lanici ima veliki broj muslimana Tamilskog porijekla tako da oni zive po islamskim nacelima i bore se za svoja prava. Nedaleko se nalazi i otok Maldivi.
Kao sto mozemo vidjeti Budsti su vrlo uporni u sirenju svoje vjere i zele od Sri Lanke napraviti Budisticku zemlju. Islamofobija nije nista manja u Sri Lanci nego sto je to u Europi. Ipak Hindusi su poznati kao malo mjeksi prema muslimanima i nisu skloni fanatizmu dok Budisti su vrlo tvrdi oko pitanja vjere. Nije slucajno to sto ima podjednak broj krscana kao i muslimana jer krscani su kroz kolonijalizam vodili krscansku misiju prevodjenja u vjeru tako da su se takmicili sa muslimanima oko prevodjenja budista i hindusa. Ipak, prijednost je na strani muslimana jer krscani su udaljeni od Sri Lanke tako da je muslimanima lakse prevoditi u vjeru konvertite koji ce naci svoj mir u islamu. Iskreno zao mi je sto Veliki Moguli nisu uspjeli oko prevodjenja hindusa u vjeru jer da je Indija postala Islamskom drzavom sigurno bi to bila jedna velika pobjeda islama. Ipak, poznato je da muslimani ne sire vjeru silom i da Veliki Moguli nisu htjeli silom utjerivati vjeru hindusima. Ipak moramo biti svjesni da je prisustvo Islam na Indijskom polutoku veliko i da su muslimani prisutni oko svakog pitanja i da mnogi i danas prelaze u islam. Mislim da je dobrovojni prelazak u islam bolji od nasilnog prevodjenja u vjeru. Sri Lanka nije bila pod Mogulima ako grijesim molim vas da me ispravite ali muslimani su snazno sirili svoj utjecaj na taj otok. naime znatnbo sirenju Islama na Sri Lanci su doprinjeli Arapski trgovci koji su sirili islam po Indiji pa cak su dolazili i do danasnje Malezije i Indonezije. To je bilo negdje u 15 vijeku. Ipak svjedoci smo da je Malezija i Indonezija primila Islam i da je to dobro uradjen posao od muslimanskih misionara. na Sri Lanci zive muslimani Sunnije i oni pripadaju Hanefijskom mezhebu tako da svi mi znamo da se Hanefijski mezheb prosirio u mnoge krajeve zemlje. Mashaellahu la Havle ve la Kuvete illa Billahi. Ehli Sunnet je zlato koje trebamo cuvati.
Sada nam je draga braco vrlo olaksano siriti Islamsku vjeru jer imamo sve pogodnosti telekomunikacijske tehnologije i kompjuterske tehnologije tako da mi mozemo prenijeti istinu vrlo lako u svakom kraju svijeta. Inshllah doci ce vrijeme kad cemo jso vise prosiriti islamsku vjeru. Budisti i hindusi cce na kraju shvatiti da su u grescii i da oni moraju naci mira u jedinoj pravoj vjeri. To je islam jer to je vjera istine i logike tako da je sve ostalo laz ii zabluda.
Jo samo da kazem da na Sri Lanci ima 1,711,000 muslimana i to je jedna lijepa brojka naseg Ummeta koji treba imati svu podrsku nas muslimana. ne smijemo zanemariti nijedan dio naseg Ummeta. Zato nam sluzi forum i zato nam sluzi ova tema.

Najnoviji članci

Zabranjeno je tražiti vlast

0
Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan...

Pratite nas na Facebooku

5,581LikesLikes