Reply To: Odg: Yemen.

#8837
AvatarAnonimno
Neaktivan

Veterani ratova u Čečeniji i Afganistanu se pridružuju AQAP mudžahidima u Jemenu

Ansar forum, pozivajući se na izvore Al-Kaide Arapskog poluostrva, izvještava da se više od 1500 muslimana dobrovoljaca pridružilo AQAP-u u posljednja dva dana, da bi stali rame uz rame protiv nadolazeće armije otpadnika, pod komandom američkih generala.

Objavljeno je da je oko 100 dobrovoljaca pristiglo u Provinciju Abjan iz područja Sajjun i Al-Kattan, iz Provincije Hadramewt; prema izvorima, muslimani se priključuju Al-Kaidi pod uticajem fetve šejha Awada Banadžara, koji je prije nekoliko dana pozvao jemence da idu u džihad.

Izvori navode da jemenski mudžahidi, veterani ratova u Čečeniji i Afganistanu, se bore zajedno sa AQAP-om. Oni pridolaze iz cijele provincije Abjan.

Veterani sanjaju da se bore protiv amerikanaca u Jemenu, jer će ovaj rat baciti Ameriku na koljena.

U međuvremenu, izvori novinske agencije Jemeni Post izvještavaju da je španski vojnik, čuvajući špansku ambasadu u Jemenu, uhvaćen od strane specijalne jedinice AQAP-a prošli četvrtak, a zatim pronađen mrtav u glavnom gradu Sani.

Ranije su mudžahidi AQAP-a uhvatili nekoliko stranaca i saudijskog konzula u Adenu. Unatoč svim nastojanjima amerikanaca i saudijaca, još uvijek nisu u stanju da oslobode njihove plaćenike.

Izvor: Kavkaz Centar
Prijevod: BalkanskiEmirat.com

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,588LikesLikes