Reply To: Odg: Zabluda Mustafe Cerića

#6328
Anonimno
Neaktivan

DrugiMail Mailan wrote:
No naravno, najlakse je biti sebican pa reisa optuziti da “predvodi velicanje sekularizma”. Ja ga nisam tako shvatio. On nije rekao da se slaze sa sekularizmom nego ga je prihvatio kao nuzno zlo a to je velika razlika.

Hajde Allaha ti pročitaj prvi post na ovoj temi.
–Tako Mustafa Cerić, zagovornik paganskih sistema sekularizma i demokratije na drugom mjestu u intervju kaže: “Mi danas u BiH imamo Ustav i civilno pravo koji će toj zemlji, nadamo se, uskoro omogućiti integraciju u Evropsku zajednicu. Ovdje niko i ne pomišlja da dodijeli Šerijatu zakonsku snagu.”–
–Dalje, Cerić tvrdi da Zakon nije u Knjigama nego u srcu. Ovakvom nevjerstvu nisu pozivali čak ni nevjernici od židova i kršćana. Kaže Cerić: „Erdogan je krenuo sa velikom ozbiljnošću na put prema Evropi. Pri tome je nešto shvatio, što je i meni važno: Zakon nije u knjigama, on je u srcima. Zato moramo srca promijeniti ako želimo odnose poboljšati.”–
–Kaže Cerić: “Mi smo na početku rasprave o šerijatu. Veoma mi je drago da mnogi autori danas pišu o šerijatu iz različitih uglova. Na ovakav način šerijat po meni ima šansu da preživi. Razumijevanje šerijata će biti prilagođeno, tj. staviti će se u kontekst našeg iskustva u ovom modernom dobu. Ali šerijat nije privilegija muslimana, tj. njihovih zakona. Imate šerijat Mojsija i šerijat Isusa i šerijat Muhammeda. Ku'ran kaže da nas Bog jednim narodom mogao učiniti. No, On je napravio mnoge šerijate za vas i učinio da mnogi putevi vode istini. Ali morate činiti dobra djela. Dakle, niko nema monopol na Istinu i niko nema monopol na šerijat.”.–

Eto vidiš, tvoj lider ne da samo nije za šerijat već i ne zna šta je šerijat; on je, kaže, na početku rasprave o šerijatu, ne zna mongol da je šerijat davno definisan i uspostavljen. Dalje, on bi da mu kjafiri pomognu krojiti šerijat.

Daj suoči se sa njegovi izjavama i nemoj mu izmišljati opravdanja!

DrugiMail Mailan post=495 wrote:
Al haj jos jedna igra misli: Sto reis radi to sto radi? Svi ga psuju, niko ga ne voli, ima milion protivnika i on opet radi to sto radi. Sto? Novac i materijalne koristi nisu odgovor jer nema tog novca zbog kojeg bi se covjek izlozio tolikoj medijskoj provokaciji. Zar nije lakse uci u politiku i u neku stranku pa onda docepati se pozicije. Ako je vec kafir onda mu je svejedno, bio reis il politicar jel. Ovako bi barem imao dunjalucki zivot ljepsi i mirniji. Zasto on sve to trpi?

A šta ako je on tu namjenski postavljen da poziva one koji žele biti muslimani u džehennem? Može li mu to biti primarni zadatak?

Puno spominješ neku romantiku i realizam, znači filozofiraš.
U Islamu zakonodavstvo pripada samo Allahu, i onaj koji se odabere da bude vođa muslimana on je tu samo da taj zakon provodi, kad izađe iz tih okvira postaje tagut. Nema tu romantike ni realizma.
Šta je sa braćom koja bivaju ubijena i mučena zbog toga što hoće Allahov zakon? Po tebi su oni trebali pasti pod noge kjafira i prihvatiti sekularizam kao što je Cerić to uradio?
Znaš li da je to temelj svih mudžahida danas na svijetu? Zbog toga se bore, zbog toga ginu i ti sad kažeš da su oni trebali uzeti Cerićev metod?