Reply To: Odg: Zabluda Mustafe Cerića

#6319
Anonimno
Gost

Ex PANTER post=494 wrote:
Nevjerstvo se moze samo pociniti pod prisilom ali da ti srce ostane cvrsto u Islamu, a ta prislia ne znaci da ti neko zaprijeti da ce te istuci, ili da prepostavljas da ce te Amerika napasti,nego prava prisila znaci da ti se preti smrcu, a da su ubjedjen da onaj koji prijeti je u stanju da to uradi.

Sta mislis, moze li se ova definicija primjeniti na nas kao na narod? Nismo li prije 20 godina dozivili 10ti genocid, i ne sprema li nam se i 11ti. I drugo, sta je alternativa i koliko je ona izvodljiva. Razumijem ja teoretske postavke o sirku sekularne drzave i parlamenta, no to je romantika brate moj. To je romantika.

Ima jedna dzamija koja je u centru grada i oko koje zivi cca 40.000 stanovnika (sa muslimanksim imenima) i od tih 40000 stanovnika u dzamiju dolazi 20 ljudi. To je surova realnost koju ne zelimo priznati. Vise ces ljudi naci u prosjecnom kaficu nego u dzamiji (bilo kojoj).

Pratis li stampu u BiH? Vidis li onu cetnikusu kako je drzala roblje u toku rata a sada sjedi u parlamentu. Ona ti huska onih 600 policajaca u Maocu i bihuzuri posten svijet. Ona, koja je krala zlato od muslimana i pravila orgije sa muslimanskim sestrama i koja je drzala muslimane kao roblje. I sad sjedi i donosi zakone i da ti kazem: zaboli je briga sto je to sirk i kufr. Ona cak stavise uziva u tome i ako je ne zaustavis doce opet da te kolje.

No naravno, najlakse je biti sebican pa reisa optuziti da “predvodi velicanje sekularizma”. Ja ga nisam tako shvatio. On nije rekao da se slaze sa sekularizmom nego ga je prihvatio kao nuzno zlo a to je velika razlika. To je cak potvrda ove gore citirane definicije nuzde. No hajr. Meni je draze naci 70 razloga da opravdam covjeka prije negol ga optuzim za nesto sto mozda nije pri njemu. U svakom slucaju, postedice me nepotrebnog stajanja i opravdavanja svojih rijeci na sudnjem danu, sto pojedincima ovdje haman pa ne predstavlja nikakav problem.

Al haj jos jedna igra misli: Sto reis radi to sto radi? Svi ga psuju, niko ga ne voli, ima milion protivnika i on opet radi to sto radi. Sto? Novac i materijalne koristi nisu odgovor jer nema tog novca zbog kojeg bi se covjek izlozio tolikoj medijskoj provokaciji. Zar nije lakse uci u politiku i u neku stranku pa onda docepati se pozicije. Ako je vec kafir onda mu je svejedno, bio reis il politicar jel. Ovako bi barem imao dunjalucki zivot ljepsi i mirniji. Zasto on sve to trpi?