Reply To: Odg: Zukorlićevi Imami o njemu

#6455
Anonimno
Neaktivan

Panter,
Da nije malo kukavički otići? Samo pitam.
Nisam se htio puno miješati, neću ni sada, ali nešto malo ipak moram.
Zamisli ovu situaciju. Ti i ja na prvoj borbenoj liniji, zaprašti na sve strane i ti jednostavno kažeš da ne možeš izdržati i odeš, ostavljajući mene. U takvoj situaciji, ne bih ti dozvolio da tako odeš. No, ovo je druga, malo blaža situacija, i ovo je moje mišljenje, koje ne mora niko uzimati u obzir.
Sretno ti bilo gdje god bio (Božje si biće)!

Pratio sam raspravu i maloprije me kosnulo nekoliko mišljenja nekih članova (svako ima pravo na svoje mišljenje, ali to ne znači automatski da su i upravu). Evo, o čemu je riječ.

Ghuraba reče: “A drugi koji nemaju pojma sta je tewhid i sta je suprotno tewhidu i sta znaci sehadet i sta je suprotno sehadetu, zamolila bih vas da ne ulazite u temu tj. u raspravu. Nego “zavrnite rukave” tako sto ce te preslusati dersove o tewhidu i sehadetu ima na stranici Stazom islama dersova koliko hocete. ” Ja sam poslušan po prirodi. Dakle, ne smijem imati uopšteno ljudsko mišljenje. Naravno, tako se najbolje “privlače” ljudi. Aferim!

Ghuraba po drugi put: “Bracu koju si naveo cijenim, ali nemaju bas toliko znanja o ovoj meseli da bih tek tako prihvatila njihove potvrde. Znaci zelim da neko od brace koji imaju znanje poput Allahovoga_roba, musliman 33, RPG, Andol da potvrde da je brat Panter pogrijesio, odnosno gdje ste se vas dvojica razisli i ko je u pravu.” Pitam, da li si ti to vidovita pa znaš ko se krije ispod kojeg nicka i ko koliko ima kojeg i kakvog znanja? Dobro, ti tvrdiš za druge da imaju znanje. Mora da ih poznaješ?!, A mi nepoznati i novajlije – kupimo prnje i vani jer nam tu nije mjesto. Još jedan aferim!

Ghuraba po treći put, jedan apsurd. Govori o tuđoj kulturi i bontonu, a zaboravlja pismenost. Vidim i ja i, mislim, da i znam ponešto (ono poznato kad i ćorava koka pokatkad potrefi poneko zrno). To je treći aferim i više ih neću tražiti.

Panter se slaže s Ghurabom (poznaju iste osobe) pa veli: “Ghuraba i ja cekam od njih da se jave, ali ocigledno da su zauzetii, a vecina tih brace jako dobro poznajem, i poznajem dobro njihov menhedz, a i oni moj.”, pa dalje, odgovarajući Halidu na pitanje o nazivanju članova braćom, kaže: “Pa neka se svi ovdije okrenu protiv mene, ne zanima me to, ja ovo sve sto pisem, pisem iz ubjedjenja i meni je bitno da samo Allah bude zadovoljan samnom a ne da udovoljim nekom clanu foruma. ” A ja kažem: nisam došao zbog toga da me neko naziva bratom, ne zavisim od toga, ne vrijeđam nikoga i neću, premda bi bilo finije kad bi nastupi bili topliji i iskreniji (jedno je nazivanje putem ove mrtve sprave, a sasvim drugo ono što čovjek zaista misli, zato sve volim uživo: oči u oči, ali, eto, u 21. vijeku imamo i ovaj način). U svakoj prilici, bio upravu ili ne, mene bi drugi članovi zanimali.

Nisam ni na čijoj strani, već sam to rekao. Na strani sam ISTINE.

Sad ću citirati jedan Halidov dio kao odgovor RPG-u oko nagovijesti da bi mogao zaključati temu ili obrisati (neki će reći da se ovdje priklanjam Halidu, debelo će pogriješiti): “A to sto kazes da dolaze obicni muslimani i oni koji zele nesto da saznaju…” Ovo je dobra misao i ne treba je pojašnjavati dodatno, osim možda ovo RPG-u: kad je u Americi bila prohibicija, najviše se TAJNO proizvodio i pio alkohol, pa ti zaključaj ili obriši temu. Meni je svejedno jer svakako novajlije, nepoznati i neznalice znaju kakva su im “prava”.

I još nešto od Halida:
“Ovde smo svi mi braca, ja, yaseer, stijena, suahes, saur, RPG, salahudin itd, to nije nikakvo okretanje protiv nekog vec iskreno i jasno definisanje bratskih odnosa medzu nama.
A sto se tice tebe nisi odgovorio na moje najednostavnije pitanje sem brata stijenu i brata salahudina jesmo li mi ostali za tebe braca ili nismo? To je prosto pitanje ahlaka i bratskog odnosa medzu muslimanima.” Slažem se s Halidom, a već sam gore rekao šta mislim o nazivanju i nenazivanju bratom.

I, konačno, pošto imam pravo na svoje mišljenje (a nemam “znanja”), reći ću ga javno. Ipak sam bliži Halidovoj, umjerenijoj, strani koja je bliža našoj neveseloj stvarnosti, elastičnija i prilagodljivija jer: nije cilj odbiti i otežati, nego privući i olakšati. Toliko.

Selam svim ljudima (postoje i neljudi)!