Reply To: Oponašanje nevjernika u suđenju laičkim zakonima

#15787
Anonimno
Neaktivan

Šebab post=11018 wrote:

‘Musliman koji vjeruje u Allahov zakon, a poštuje i državne zakone, samo je napola musliman’, kazao je Nusret Imamović . Na ovo sam slučajno naišao na internetu kao dio članka nevjerničkih novina, nisam lično čuo, pa me interesuje da li je ova izjava istinita. Ono što me zaintrigiralo vezano za ovo, jeste, šta bi ovo značilo za nas koji živimo u nevjerničkim zemljama, te se pridržavamo zakona iste, ali duboko vjerujemo u ispravnost jedino Allahova zakona? Imamo primjer Francuske i zakona o zabrani nikaba?

Zakon o zabrani nosenja nikaba je zulum, nametanje nepravde ljudima, a sto se tice zabrane, zabranjeno je podizanje parnice pred tagutskim sudnicama, da trazis presudu tagutskog zakona.

A ono sto oni namecu je drugo, jos malo pa ce doci neko da pita jeli dozvoljeno udistati vazduh u nevjernickim drzavama, pa ako kazes da je dozvoljeno, neko ce te optuziti da zivis po tagutskim zakonima.

Takodjer treba spomenuti da postoji razlika izmedju zakonodavnog sistema, kojeg su taguti ucinili svojim zakonskim pravom, i administrativnog sistema, kojim se cilja preciziranje odredjenih stvari koje nisu oprecne Allahovom serijatu.

Sto se tice zakonodavnog (opcenitog) sistema koji je oprecan serijatu, njegovo slijedjenje i sprovodjenje predstavlja kufr u Svevisnjeg Gospodara. Dok administrativni sistem, kojim se cilja preciziranje stvari na nacin koji nije oprecan serijatu, u njemu nema nikakve prepreke. Omer, radijAllahu anhu, je radio nesto od tih stvari koje nisu bile u vrijeme Allahova Poslanika sallAllahu alejhi we sellem. Pisao je imena vojnika kako bi znao one koji su prisustvovali bitci i one koji nisu, pored toga sto to nije radio Allahov Poslanik sallAllahu alejhi we sellem. Takodjer kupio je kucu Safvana ibn Umejje i ucinio zatvorom u Mekki, pored toga sto Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, nije to radio, ni on ni ebu Bekr. Ovakve administrativne stvari koje se rade radi preciziranja stvari i poslova, na nacin koji nije oprecan serijatu, ne predstavljaju nikakvu prepreku. A Allah najbolje zna.