Reply To: pitanje iz fikha za učene

#16344
Anonimno
Neaktivan

inneni minel muslimin post=11603 wrote: esselamu alejkum,
pa nije mi jasno ahi @muwehid. ne jedna,nego vise stvari. npr. jedna stvar:
iz svih ovih tekstova i odgovora da se zakljuciti da je bolje ne uzimati mesh po mahrami mimo nuzde,sto znaci da nije haram.i navedeni su neki dokazi. pa koja ulema je dozvolila da se uzima mesh i koji su njihovi dokazi?
ili npr. u tekstu stoji:Vezano za mesh po obuci, pokrivacu glave kao što je turban i sl., potrebno je naglasiti da isti propisi važe i za ženu i za muškarca.
onda neko kaze: nije mesh po turbanu dokaz. sto nije?

we alejkum selam we rahmetullah
iz svih priloženih textova se da zaključiti da je ženi najbolje da ne uzima mesh po marami! a to ne znači da nije haram, ne znam samo kako si došao do tog zaključka da iz priloženih textova znači da nije haram ženi potirati po marami.
ako si pomno pratio moje komentare na iznešene dokaze od sestre bushre uvidjet ćeš kako sam objašnjavao kako se neke pomenute stvari ne mogu uzeti kao dokaz za pomenutu tvrdnju, da je ženi dozvoljeno potiranje po marami u određenim situacijama…

pa koja ulema je dozvolila da se uzima mesh i koji su njihovi dokazi?

eto čuo si u dokazivanju od seste bushre koja je ulema to dozvolila i čuo si njihove dokaze…

ili npr. u tekstu stoji:Vezano za mesh po obuci, pokrivacu glave kao što je turban i sl., potrebno je naglasiti da isti propisi važe i za ženu i za muškarca.
onda neko kaze: nije mesh po turbanu dokaz. sto nije?

ne možeš miješati mesh po obući i mesh po turbanu…
jer je osnova da je žena u kući, i da propisi oblačenja muškasca i žene se razlikuju.
zbog toga što je ženi naređeno da boravi u kući, a muškarcu nije to naređeno, kažemo da se ova olakšica (potiranje po turbanu) ne može uzeti kao dokaz za potiranje marame.
jer pošto je naređeno ženi da boravi u kući onda ona ako se odazove Allahovoj naredbi i boravi u kući neće zapasti u tu situaciju da potire vani po marami u prisustvu stranaca…
međutim, ako žena iz opravdanog šerijatskog razloga zapadne u situaciju da mora uzeti abdest u prisustvu stranaca, i nema druge opcije osim da mora pred njima da uzme abdest, onda ne znam kako će da postupi…
ja kažem, da asm žensko, uzeo bih tejemum u toj situaciji, a Allah najbolje zna šta je istina tu…
zato sam rekao ako ima neko adekvatne i vjerodostojne dokaze neka izloži ovdje da se okoristimo.
Allah vas nagradio