Reply To: Posljednja poruka | Šejh Enwer el Awlaki | SalafiMedia Balkan

#15517
Anonimno
Neaktivan

Selam alejkum! Ovo što Awlaki na početku tvrdi da je Amerika oslabila, da se uvukla u rat, itd. stoji. Ali šta meni ne ide u glavu je da objavljujemo ove video-snimke čak i kad ne idu nama u prilog.

Šta je to Al Kaida uradila nama muslimanima u prilog da se možemo tim djelima ponositi? Da li nas je ujedinila ili još veći razdor napravila?! Mislim da bi bilo bolje praviti govore i davati ideje o složnosti nas kao ummeta i raditi na širenju poruka iz časnog Kura’na. Trebali bi da se međusobno duhovno uzdižemo u skladu s porukom Allaha dž.š. i njegovog Poslanika, s.a.v.s. Zar ima boljeg načina da se osvaja i poziva u Islam pored poruke i upute u Islam! Na taj način su milioni bivših mnogobožaca prešli na Islam u Indoneziji, Maleziji itd., a prelaze i danas u svim zemljama svijeta. O brojnim drugim djelima alima koja možemo analizirati, učiti i razmatrati i tako širiti Islam, da i ne govorim. Nisam još čuo ni pročitao da je ijedan od ovih lidera poslao svoju djecu u džihad, a nama to neprestano propovijedaju. Molim da me argumentovano ispravite ako nisam u pravu.

U Afganistanu je vladao šerijat i talibani su kao pokret bili ujedinjeni dok ne dođe do 11. septembra. Ti događaji su poslužili SAD kao “razlog” da odu u Afganistan. To je poslužilo kao “razlog” da se sruši ono što je već funkcionisalo nakon što su zbacili Sovjete. To je ono što i mi propovijdamo i što želimo: uspostavu šerijata. Međutim, ne samo da Al Kaida razjedin Taliban već su ih doveli u situaciju da se svi tamo već 10 godina bore protiv Amerikanaca i njihovih pristalica umjesto da je Taliban nastavio jačat kao pokret. Šta se postiglo: narod Afganistana se podijelio u pristalice Talibana i pristalice iz vana nametnute “demokratije”. Halalite mi za iskrenost i nerazumijevanje ovoga, ali nisam naučio da šutim kad nešto nije uredu. A dragom Allahu dž.š. hvala za pomoć braći i narodu u Afganistanu. (Afganistan je samo jedan primjer koji sam izvukao iz ovog govora, a taj se primjer i moja pitanja mogu prenijeti i na ostale zemlje i situacije koje su spomenuti.)