Reply To: Posljednja poruka | Šejh Enwer el Awlaki | SalafiMedia Balkan

Nova naslovna forums Multimedija Islam video Posljednja poruka | Šejh Enwer el Awlaki | SalafiMedia Balkan Reply To: Posljednja poruka | Šejh Enwer el Awlaki | SalafiMedia Balkan

#15654
AvatarAnonimno
Neaktivan

Tuti post=10817 wrote:
…dakle , ako Al Kaida pruza pomoc mudzahidima, najboljim sinovima ummeta , zar im to nije DOBROBIT KOJI JE URADILA ZA UMMET ?
ali ipak u ovoj recenici ranije citiranoj drkavgic je razdvojio pomoc mudzahidima , od dobrobiti ummeta , i ja se pitam sa kojom logikom je to uradio?… ali ipak u ovoj recenici ranije citiranoj drkavgic je razdvojio pomoc mudzahidima , od dobrobiti ummeta , i ja se pitam sa kojom logikom je to uradio ?

Cijenjeni brate, vidim da ti nije jasno šta znači ili na šta upućuje džihad. Ali nije to greška, svi mi stičemo znanje i nadgrađujemo ga na osnovu dokaza.

Džihad je žrtvovanje na Allahovom putu, a ne na putu ummeta. Džihad se vrši za i radi Allaha a ne za i radi umemta tako da ti je analogija koju provlačiš netačna.
الجهاد في سبيل الله

Tuti post=10817 wrote: Takođe , pozvao me je da otvaram neke teme , u vezi jako krupnog pitanja , Serijata, sto javno i odbijam jer smatram da nemam znanja da pocnem , i da predvodim jednu takvu temu , ponajmanje da pricam o Serijatskim dokazima, … dakle odbijam iz razloga neznanja , i ne smatram to sramotom, ucim insAllah naucicu …. do tada sklon sam tome da slijedim ucenije od sebe , da prihvatam njihova objasnjenja, dokaze , da ih slijedim u tome ( samo se nadam da se nece naci neko ko ce od ovoga poceti novu diskusiju, pa mi mjeriti svako slovo, i zarez, pa bih cijenio da iz ovih recenica uzimate sustinu , a ne da izjavu stavljate na vagu)[/u

Slažem se da su šerijat i fik složene teme i da od nas postoje učevniji ljudi koji o tome mogu razgovarati. Pošto smo se rasplijenuli u raznim pravcima, sugerisao sam da ne proširuješ ovu temu već da otvoriš onu o šerijatu kao posebnu. Primijetio sam da si pokazao za nju veliko interesovanje jer si izrazio određeno mišljenje. Nisam rekao da si kompetentan ni ti, ni ja da šta tumačimo (dati mišljenje nije isto što i vršit interpretaciju šerijata).

Tuti post=10817 wrote: dakle , ako Al Kaida pruza pomoc mudzahidima, najboljim sinovima ummeta , zar im to nije DOBROBIT KOJI JE URADILA ZA UMMET ?
ali ipak u ovoj recenici ranije citiranoj drkavgic je razdvojio pomoc mudzahidima , od dobrobiti ummeta , i ja se pitam sa kojom logikom je to uradio ?.

Upravo tako.Nisu dozvoljene metode koje Al Kaida koristi. Korištenje samoubistava i uzimanje talaca da bi se došlo do cilja je protivno Allahovim riječima i Sunnetu. Samoubistva nemaju mjesta u Islamu. Samožrtvovanje, kako to Al Kaida zove, je kad probaš uništiti neprijatelja a da ne ideš svjesno u samouništenje. Jasno je da samoubice nose eksploziv na prisma samo s jednim ciljem i da unaprijed znaju da je to bezizlazna situacija. To nije šehiđenje. To samo dovodi da se mržnja i netrpeljivost prema muslimanima poveća kod taugta, a htio ti to ili ne, valja naći načina da se nekako pored njih živi. Kao dokaz navodim samo dva citata iz časnog Kur'ana da je korštenje samoubistva nedozvoljeno, a ima još puno dokaza na ovu temu:

“I ne ubijajte sami sebe, Allah je doista prema vama milostiv. Onoga ko to nepravično i nasilno uradi, Mi ćemo u vatru baciti, to je Allahu lahko” (En-Nisa’, 29-30), i kaže: “I sami sebe u propast ne bacajte” (El-Bekare, 195)

Najnoviji članci

Zatvarali muslimane u koncentracione logore, pa je Allah njih zatvorio u...

0
Kineske vlasti naočigled svjetske javnosti već godinama sprovode školski primjer genocida i terorizma nad muslimanima Istočnog Turkistana, muslimanske zemlje koja je danas pod kineskom...

Pratite nas na Facebooku

5,581LikesLikes