Reply To: Posljednja poruka | Šejh Enwer el Awlaki | SalafiMedia Balkan

#15592
Anonimno
Neaktivan

Potrudicu se da ovim komentarom , i zavrsim svoje ucesce u ovoj diskusiji , …
Da bi to i ostvario , potrebno je da izlaganje bude duze , detaljnije , …

Napisao sam :

… ali mi nije jasna logika kojom neko ne spori pomoc mudzahidima ali ih razdvaja od ummeta , ?

ova moja recenica , koja je po svome sadrzaju upita , odnosila se na recenicu drkavgica koji je rekao

drkavgic kaze:

Ne pričamo o pomoći koju Al Kaida pruža mudžahidima već o dobrobiti koju je uradila za ummet.

Dakle , ocekivao sam odgovor , koji je i dosao

drkavgic je rekao

Zar je neko osporio pomoć mudžahidima? Nemoj molim te umetati svoje riječi u moja usta jer to nije ni potrebno, ni lijepo.

Dakle ja nisam nikome umetao nikakve rijeci , ja sam sta vise rijecima :” ali mi nije jasna logika kojom neko ne spori pomoc mudzahidima ali ih razdvaja od ummeta , ? potvrdio njegov govor da ne spori pomoc Al-Kaide mudzahidima, ….

Postoje dvije mogucnosti u ovom slucaju, da drkavgic nije pazljivo sa razumjevanjem procitao sta sam napisao , pa je odgovorio kako je odgovorio, cak me i optuzio, i u tm slucaju samim tim njegov odgovor je otisao u pogresnom pravcu bez da se osvrnuo na srz mog pitanja , koje je doslo nakon njegovog govora.

Druga mogucnost jeste , da je shvatio , i razumio sta sam napisao , ali da je odlucio da trazi izlaza , jer se nasao ispred zida kad vise nije mogao reci da Al Kaida iza sebe ima velike dobrobiti koje je uradila za Ummet … ali iz razloga njemu poznatih nemoze to da prebaci preko svog “jezika” ( odnosno da napise javno na forumu)

Dakle kako niko ne spori pomoc Al-Kaide koju ona pruza mudzahidima, a samim tim da znamo da su mudzahidi najbolji sinovi Ummeta , namece se pitanje iz ove konstatacije, a koju mozemo uzeti za argument afirmacije (da je Al Kaida nacinila veliku dobrobit za ummet) , da li neko moze tvrditi da Al-Kaida nije hajr za ovaj ummet ?

ponovicemo sta je drkavgic napisao , da bi se podsjetili ….

Ne pričamo o pomoći koju Al Kaida pruža mudžahidima već o dobrobiti koju je uradila za ummet.

dakle , ako Al Kaida pruza pomoc mudzahidima, najboljim sinovima ummeta , zar im to nije DOBROBIT KOJI JE URADILA ZA UMMET ?
ali ipak u ovoj recenici ranije citiranoj drkavgic je razdvojio pomoc mudzahidima , od dobrobiti ummeta , i ja se pitam sa kojom logikom je to uradio ?

Takođe , pozvao me je da otvaram neke teme , u vezi jako krupnog pitanja , Serijata, sto javno i odbijam jer smatram da nemam znanja da pocnem , i da predvodim jednu takvu temu , ponajmanje da pricam o Serijatskim dokazima, … dakle odbijam iz razloga neznanja , i ne smatram to sramotom, ucim insAllah naucicu …. do tada sklon sam tome da slijedim ucenije od sebe , da prihvatam njihova objasnjenja, dokaze , da ih slijedim u tome ( samo se nadam da se nece naci neko ko ce od ovoga poceti novu diskusiju, pa mi mjeriti svako slovo, i zarez, pa bih cijenio da iz ovih recenica uzimate sustinu , a ne da izjavu stavljate na vagu)

i u zadnjim recenicama svog odgovora meni drkavgic je napisao

Oni “koji se suprodstavljaju Al Kaidi , ili da kazemo koji je ne podrzavaju” … NE PROTIVE “se” automatski “i Serijatu”. Sporne su metode kojim se Al Kaida koristi da bi došla do cilja. Međutim, već si rekao da “Nisu munafici oni koji ne podrzavaju Al Kaidu”, a ja sam skeptičan prema metodama koje koristi.

ja nisam ni rekao da je pravilo , da onaj ko se protivi al-kaidi , se protivi i Serijatu nego sam napisao :” u najvecoj mjeri se protive i Serijatu
to sam napisao vise iz svoga obzira da ne posjedujem sva SAZNANJA , i da nebih kome svojim govorom nanio nepravdu , ali je cinjenica da sve neprijatelje Al-kaide, i sve one koje poznajem a da ih ne podrzavaju , u isto vrijeme su i protivnici Serijata, …. da sam mudro postupio govori tvoj primjer koji ne podrzavas al-kaidu , a podrzavas zavodjenje serijata ( svojim govorom, deklarativno) i samim tim nisam potvorio ili slagao na tebe , … niti sam uvodio ikakav automatizam, u slucaju ovog pitanja.

Naravno i u ovome lezi odgovor na pitanje koje si sam postavio : ” Ne pričamo o pomoći koju Al Kaida pruža mudžahidima već o dobrobiti koju je uradila za ummet.” , zar nije dobrobit to sto se ova organizacija posvetila cilju uspostavljanja serijata ?
Negirati dobrobit nekoga iz razloga sto imas odredjene skepticne poglede prema metodama koje neko koristi , nije uredu …
ono sto bi ti trebao jeste vidjeti da li su metode koje koristi SERIJATSKI dozvoljene , … pa ako jesu , tvoj skepticizam je zaista veliki LICNI problem koji imas, a koji ne treba da utice na to da priznas tu dobrobit , a da istovremeno pokusas ukazat na neke bolje i efikasnije metode, sto svojim govorom , a ukoliko imas mogucnosti i svojim djelima .