Reply To: Posljednja poruka | Šejh Enwer el Awlaki | SalafiMedia Balkan

#15545
Anonimno
Neaktivan

Selam alejkum!

Halid Ibn Velid post=10732 wrote: Al Kaida je ujedinila mudzahide, Al Kaida pomaze mudzahide kako logistikom, taktikom, znanjem…

Ne pričamo o pomoći koju Al Kaida pruža mudžahidima već o dobrobiti koju je uradila za ummet.

Sebab post=10731 wrote:
Al Kaida je veliki hajr za ummet uradila, a jedan od tih najvecih hajrova za ovaj ummet koji je doprinela jeste da se odvoje munafici od onih koji to nisu, jedan od hajra kojeg je Al Kaida doprinela je taj da se ti od ostalih razlikujes na ovom forumu.

To „…da se odvoje munafici od onih koji to nisu…“ nije ništa novo. Znamo mi razlikovati munafike od muslimana. Nije to nikakav hajr koji je Al Kaida donijela ummetu. Ne znam samo da li si htio da kažeš da su munafici svi oni koji ne podržavaju Al Kaidu. To bi onda bio veliki problem. Pošto veoma mali broj muslimana podržava Al Kaidu, da li to znači da su svi ostali munafici?

Da li je hajr koji je Al Kaida donijela ummetu to što napada sela po Iraku ili na ulicama Bagdada ubija sunite u tzv. Zelenoj zoni? Je li hajr to što poslije preuzme odgovornost za smrt sunita kao da je to neko dobro djelo? Allah dž.š. jasno definiše hajr i haram:

فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّ‌ةٍ خَيْرً‌ا يَرَ‌هُ ﴿٧﴾ وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّ‌ةٍ شَرًّ‌ا يَرَ‌هُ ﴿٨﴾
„…onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjeće ga,a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjeće ga.” (99:7 i 8)

إِنَّ اللَّـهَ لَا يَظْلِمُ مِثْقَالَ ذَرَّ‌ةٍ ۖ وَإِن تَكُ حَسَنَةً يُضَاعِفْهَا وَيُؤْتِ مِن لَّدُنْهُ أَجْرً‌ا عَظِيمًا ﴿٤٠﴾
„Allah neće nikome ni trunku nepravde učiniti. Dobro djelo On će umnogostručiti i još od Sebe nagradu veliku dati.” (4:40)

Iz gore navedenih ajeta jasno proističe da je u Islamu hajr kad neko učini dobro djelo. Hajr je kad Allah dž.š. obezbijedi ljudima dovoljno hrane i vode. Hajr je kad se neko može toplo obuć da mu nije zima. Hajr je i pomoć onima koji nemaju dovoljno i kad im treba. Hajr je kad se donese sloboda muslimanima od tagutskog režima (Arapsko proljeće). Sve ovo su primjeri hajra. Jedino ne vidim kako se Al Kaida uklapa u to. Da bih mogao mislit drukčije, treba mi barem jedan dokaz za hajr o kojem pričaš, a ne navodiš ništa konkretno Šebabe. Volio bih da izneseš sljedeće dokaze:

– Primjer države u koju je Al Kaida otišla i oslobodila je, a da je u toj državi sada mir i da ummet sretno živi
– Primjer države koju je Al Kaida napustila, a da je ta država pozvala da se u nju vrati zbog hajra koji je tamo donijela
– Jedan primjer hajra za ummet

Sebab post=10731 wrote:
Bas sin ovog shejha je poginuo od americkih dronova, nije valjda da nisi obavijesten o tome.

Tačno. Rahmat Allah alaihum. Sve to stoji i niko ne negira užas počinjenog djela. Žao mi je svih sinova i kćeri koji poginu. Isto tako mi je kao muslimanu, kao čovjeku koji je igrom slučaja ljekar i humanista, žao i odraslih koji stradaju nevini i kao civili (a ti se sad slobodno okomi na ovo što sam rek'o, al’ ne skreći s teme). Ništa od ovog što sam naveo nije sporno, ali nije ni predmet mog pitanja. Moje pitanje je koji je lider Al Kaide poslao sina u džihad? A isto kao i mi, ti lideri znaju da je džihad farz. Tražio sam primjer sinova Al Kaidinih vođa koji su bili u džihadu.