Reply To: Re: Hadisi

Nova naslovna forums ISLAM Sunnet i Hadis Hadisi Reply To: Re: Hadisi

#13860
AvatarAnonimno
Neaktivan

Ebu Hurejra, radijAllahu anhu, veli da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: “Najbolji post poslije ramazana jeste post u Allahovom mjesecu muharemu.” (Muslim)

Prenosi Ebu Katada, radijAllahu anhu, da je jedan čovjek pitao Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, o postu Ašure, pa je rekao: “Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!” (Muslim)

Preporuka je Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, da se pored desetog dana muharrema posti dan prije (ili dan poslije), pa u slijedećoj predaji stoji: ”Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa, radijAllahu anhu, da je Poslaniku, sallAllahu alejhi we sellem, nakon što je postio i naredio ashabima da poste Ašuru rečeno: ‘O Allahov Poslaniče, to je dan koji obilježavaju židovi i kršćani!’ Rekao je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem: ‘U narednoj godini ćemo inšaAllah postiti i deveti dan!” Pa on nije dočekao narednu godinu, jer je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, preselio te godine!”‘ (Muslim)

Najnoviji članci

Savijet mladima: Naučite kontrolirati srdžbu

0
Da li se nervirate? Često? Kako ispoljavate vaš bijes? Da li smatrate da ste jedinstveni u vašoj porodici kada je u pitanju ispoljavanje bijesa?...

Pratite nas na Facebooku

5,595LikesLikes