Reply To: Re: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto) Reply To: Re: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

#12552
AvatarAnonimno
Neaktivan

Naša braća iz džihadske grupe Džebhat an-Nusra likvidirali više desetina otpadnika…

http://www.youtube.com/watch?v=4CfcsU6Gy6U;feature=share

Pitanje ubijanja zarobljenika u ratu…

Prvo mišljenje je da zabroljenike obavezno treba ubiti osim žena.
Ovo je stav Katade, Mudžahida, El-Hakema, Ibn Džurejdža i Suddija. A Ebu Hanife smatra da nije dozvoljeno oslobađanje i otkupljivanje

Drugo mišljenje je da je zarobljenike zabranjeno ubijati nego ili se oslobode ili otkupe.
Na ovome su Ed-Dahhak, Ata’, Hasan El-Basri i drugi.

Treće mišljenje je pravljenje razlike između zarobljavanja u vremenu prije nego što se kjafiri oslabe, u tom periodu je obaveza da se svi zarobljenici ubijaju, i vremena nakon što se kjafiri oslabe, tada je dozvoljeno oslobađanje zarobljenika, otkupljivanje i uzimanje kao roblja.
Takođe, prave razliku između zarobljenika od Ehlu kitabija i mušrika, pa smatraju da je zarobljenike mušrike obaveza sve pobiti u oba perioda.
Ovo je stav Seid ibn Džubejra, Ibn Humejda, Ishaka i ostalih.

Četvrto mišljenje je sloboda izbora imama, odnosno vođe muslimana shodno njegovom idžtihadu i koristi datog vremena, može da ih pobije, oslobodi, otkupi ili učini robovima.

Odabrano mišljenje po ovom pitanju jeste da je dozvoljeno ubijanje zarobljenika, oslobađanje, otkupljivanje i porobljavanje shodno kako procijeni da je najkorisnije imam (vođa) muslimana.
Ovo je stav džumhura učenjaka ovog Ummeta, pripisuje se Ibn Abbasu, radijallahu anhu, učenjacima Medine, to je stav takođe Malika, Šafije, Ebu Sevra, Ahmeda, Ebu Ubejda, Evzaija, Sevrija i mnogih drugih.

Najnoviji članci

Zabranjeno je tražiti vlast

0
Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan...

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes