Reply To: Re: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto) Reply To: Re: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

#12901
AvatarAnonimno
Neaktivan

Leševima su hranili pse, a onda ih puštali na nas

Bosanskohercegovačka državljanka Maida Halvadžija preživjela je pakao građanskog rata u Siriji te je prije nekoliko dana doputovala u Sarajevo. U ekskluzivnoj ispovijesti za “Dnevni avaz” govori o svojoj životnoj, ali i o drami naroda Sirije, zemlje u koju se, nakon svega, želi vratiti.

– Slobodna vojska Sirije prevozila nas je teretnim kamionom do turske granice, a onda se začuo stravičan prasak. Granata je pala nedaleko od nas i usmrtila više od 50 ljudi, među kojima je bilo i beba. Krv i ostaci ljudskih tijela bili su svuda oko nas. Pogledala sam sina i vidjela da su ga geleri pogodili u obje noge, a onda sam osjetila bolove i shvatila da sam i ja ranjena – počela je svoju priču Maida, koja se sa tri sina uspjela prebaciti u Tursku, a potom u Bosnu i Hercegovinu.

Zapaljeni domovi

Maida je 25 godina živjela u Homsu. Nasilje koje je iz dana u dan sve više eskaliralo, natjeralo ih je da napuste ovu ratom zahvaćenu zemlju. Zbog isteklog pasoša, Maidin suprug ostao je u Turskoj, a njeno dvoje djece u Homsu, iz kojeg je, kako nam je kazala, sada nemoguće izaći.

– Izbacili su nas iz našeg doma golih ruku, a onda su nas pokrali i zapalili nam kuću. Potom smo otišli u obližnje selo, gdje su smještene izbjeglice. Rekli su nam da je tu sigurno. No, nakon četiri mjeseca, počeli su granatirati. Pobjegli smo i tada odlučili da moramo napustiti Siriju. Onog dana kada smo sin i ja ranjeni, morali smo nastaviti pješice do turske granice, jer je El-Asadova vojska svakodnevno bombardirala pogranično područje – kazala je Halvadžija.

Maida je sa suzama u očima govorila o paklu koji su preživjeli i koji još preživljavaju stanovnici Sirije. Opisala je hladnokrvnost kojom su ubijana djeca, mučeni stari, paljeni domovi…

– Mrtvim tijelima hranili su pse pa ih tako krvoločne puštali na nas. Neko vrijeme smo se više bojali tih zvijeri nego vojske. Metke su utapali u otrov. To nisu ljudi, to su monstrumi. Svi snimci nasilja u mojoj zemlji koji kruže širom svijeta, su, moram reći, blaga verzija krvoprolića koje se tamo dešava. I sinovi i ja smo se razboljeli, psihički ne možemo izdržati. Ne vjerujem da ću ikada moći zaboraviti pakao koji sam proživjela – nastavila je Maida svoju potresnu priču.

Prema njenim riječi, svaki vid kontakta ostatka svijeta sa Sirijom je prekinut. El-Asadova vojska okupirala je gradove. Ne rade ni bolnice ni ostale državne institucije. Zbog toga ni ne čudi što većina Sirijaca nema ispravne dokumente. Maida je, međutim, ogorčena na ambasadu Sirije u Turskoj.

Briga za muža

– U ambasadi su nam kazali da se vratimo u Siriju i da obnovimo pasoše, kao da ne znaju šta se tamo dešava. Moram priznati da su nam Ambasada BiH u Ankari i Generalni konzulat BiH u Istanbulu bili od velike pomoći. Sve su nam osigurali. Da nije bilo njih, ne znam gdje bismo sada bili. Još samo da muž stigne u Sarajevo pa da mi se ova napaćena duša smiri – rekla je Halvadžija.

Iako je proživjela stravične događaje, iako je vidjela mnogo mrtvih, iako je ranjena, ova borbena žena izrazila je želju da se vrati u svoj dom u Homsu čim nemiri prestanu.

– Tamo je moj život, tamo su mi prijatelji, tamo je sve što sam skoro tri decenije gradila. Molim Dragog Boga da rat prestane i da se vratim tamo – dodala je.

Dolazak bh. državljana

U Generalnom konzulatu BiH u Istanbulu kazali su nam da je Maidin suprug kod njih te da su u izradi njegovi dokumenti za BiH. Iz Ambasade BiH u Ankari istakli su da se već iduće sedmice očekuje dolazak još jedne grupe bh. državljana iz Sirije i da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi im pomogli i omogućili im siguran dolazak u BiH.

Najnoviji članci

Tajna koja se mora čuvati i tajna koju je obaveza otkriti

0
Zabranjeno je biti vjeroloman U hadisu se kaže: “Ne sjede zajedno oni ljudi koji nemaju međusobnog povjerenja."1 Sabit prenosi da je Enes kazivao: "Jednom, došao je...

Pratite nas na Facebooku

5,583LikesLikes