Reply To: Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic

#15790
Anonimno
Neaktivan

Pero post=11013 wrote:
MasaAllah, brate lijepo si pojasnio neke stvari ovdje, Medutim nije svako skolovanje haram uvijek postoji opcija da se vanredno upise skola koja je dozvoljena Serijatom.Jer ako je zeni haram tako je i muskarcu. Ako zena ne moze da obavlja namaz tako ni musko, zatm mijesanje nije dozvoljeno ni muskarcu ni zeni isto tako ako se gubi stid kod zena, a i kod muskaraca i sl. Stid se ne veze samo zenu vec i za muskarca.

Potpuno isto to važi i za muškarce. samo ja to nisam napomenuo jer nije bila riječ o muškarcima. Prvi ja sam napustio fakultet na koji sam 3 godine išao!
opet kada je u pitanju i škola moramo napraviti razliku između žene i muškarca!
muškarac se inekako može razumjeti da se školuje vanredno jer je on taj koji zarađuje i u kuću donosi, dok je žena ta čija je uloga boravak u kući i briga o kući, odgoj djece i briga o mužu. tako da žena koja je shvatila svoju ulogu i izvršava je dostojanstveno nema kada da pomisli da ona nešto privređuje… tako d se žena nikako ne može razumjeti da se škouje i vanredno, ovdje kada je u pitanju srednja škola i nešto veće. a osnovna da, zato što taguti prave probleme ako se ne završi osnovna, pa u ovom slučaju ćemo razumjeti žensku djecu koja vanredno završavaju osnovnu školu!

Pero post=11013 wrote:
Zar ne bi bilo lijepo kada bi imali sestara ucenih pa da poducavaju nasu djecu Kur'anu, arapskom jeziku jednom rijecu da se otvori skola na principima islama? Kako za male tako i za velike. Da odgojimo sljedecu generaciju muslimana na principima islama i da budu spremni kada se uspostavi halifet.

Zaista bi bilo prelijepo da imamo sestre koje bi podučavale Kur'anu, arapskom jeziku i ostalim znanostima ISLAMA. Ali ovo se ne postiže na fakultetima i školovanju kod kafira. nego je ovo samo još jedan dokaz protiv muslimanki da troše svoje dragocjeno vrijeme učeći kod kafira, a zapostavljaju islamsko znanje. jer se uporedo ne može gurati i učenje kod kafira i učenje islama!
žene su odgajateljice ummeta, pa neka se svaka muslimanka zapita sa čime će odgojiti dijete, znanjem od Allaha ili znanjem od kafira!

Pero post=11013 wrote:
Tacno je da je staratelj duzan da izdrzava. Ali sta cemo sada kada je stanje ummeta takvo kada staretelj ne zeli da izdrzava svoju kcerku. Kada vecina roditelja (staretelja) nisu shvatili sustinu svoje obaveze u islamu. Danas postoji mnogo sestara koje su razvedene i ciji staretelji ne zele da ih izdrzavaju, a s druge strane braca ne zele da zene sestre ako ima dvoje djece ili vise iz prethodnog braka (svaka cast izuzetcima).

za sve ima rješenje. tako kada se desi da staratelj ne izvršava svoje dužnosti, onda starateljstvo spada sa njega i prelazi na drugoga koji će da izvršava svoje obaveze bolje!
Allah nije ostavio ni jednu situaciju za koju nije objavio rješenje! Tako da je problem danas što se muslimanke ne boje Allaha pa nemaju izlaz iz takvih situacija, jer Uzvišeni Allah garantuje izlaz onome ko se Njega boji pa kaže: “…a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada…” (At-Talaq, 2,3)
još jedan problem jeste što nemaju dovoljno oslonca na Uzvišenog Allaha, jer da imaju On bi im bio dosta. Uzvišeni Allah kaže: “…onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta…” (At-Talaq, 3)

thabit post=11013 wrote:
Ono što bih dodao, jeste to, da u današnjem vremenu braća i sestre treba da koriste priliku za širenje znanja i podizanje stepena znanja, kako vjerskog tako i nauke, u ime Allaha subhanehu ve te'ala, za dobrobit islama i muslimana….

ko je rekao da kafirska nauka poput historije, biologije, bosanskog, filozofije, prava itd… može biti “u ime Allaha”
zar nije najpreče da se pouči svako vjeri?
a ne ganjaju fakultete da bi bili “obrazovani”, a neznalice u Allahovoj vjeri.
Tako mi Allaha to je šubha “za dobrobit muslimana”, i neka svako onaj ko čita ovo zna da je za doborobit muslimana da slijedimo prve generacije muslimana, a neka nađe mi neko dokaz da su oni vjerovali kao što thabit kaže i vjerske i kafirske nauke da uče.
jeli na to poziva ulema džihada?
ovo je thabit tvoje mišljenje što si gore rekao koje nema podlogu u Kur'anu i sunnetu. a ja ako griješim osramoti me ovdje javno!
i bit ćeš pitan za ovo svoje mišljenje koje javno iznosiš pozivajući na ono sa čime Allah nije zadovoljan!

thabit post=11013 wrote:
Važno je da napredujemo u svim oblastima, jer je to presudno za naš opstanak….

euzu billah
ono što je presudno za naš opstanak jeste da slijedimo prve generacije muslimana!
a ne da ugađamo kafirima!

thabit post=11013 wrote:
Nažalost, u pravu si, ima dosta primjera gdje sestra nema nikoga, ili ima roditelje ali oni možda nisu u islamu, ili joj je muž bolestan i ne može da radi, ona mora da radi da prehrani sebe i porodicu. Ne postoji prepreka da radi, ali treba da gleda da je ono što radi halal i da radom ne zanemaruje druge obaveze…

boj se Allaha thabit bit ćeš pitan za ove svoje fetwe bez dokaza!
daj nam dokaze za ovo što si rekao, ako je istina što tvrdiš!?
Osnova je da se o ženi brine neko, dali muž ili staratelj, ili džemat (zajednica).
tako da ovim putem opominjem muslimanke da budu oprezne kada su ovakve stvari u pitanju!
i neka ne zaborave da je Allah dao da se muškarci brinu o ženama!!!

Allaha molim da nas uputi na pravi put i sačuva od zablude svake!