Reply To: Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic Reply To: Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic

#15798
AvatarAnonimno
Neaktivan

Es selamu alejkum.
U razmišljanju i razgovorima s ljudima o njihovim stavovima da su fetve, savjeti i slično šejha Nusreta prestroge, ne prate vrijeme i sl, sve mi se svede na jednu stvar. Treba dobro poslušati šta on savjetuje, pa uzeti svoje stanje i vidjeti gdje se nalazim, pokupiti sva mišljenja do kojih se može doći, pa (kao što uvijek radimo) sami sebi naći mnoštvo opravdanja, i na kraju sve to smućkati pa staviti na jedan tas vage sigurnosti na Sudnjem danu, a na drugi ono što Nusret kaže.
Ubjeđen sam (bar tako je kod mene) da je ono Nusretovo (i svih koji govore kao on- da ne misli neko da imam njegovu sliku u novčaniku) teže na tasu sigurnosti.
Bukvalno govoreći mislim da je puno sigurnije uraditi (ili ne raditi) ono što on savjetuje i pouzdati se u Allaha, nego tražiti sebi “izmicause” i sl.
* Sestra je imala muža pa se razvela, on je bio ovakav i onakav. Sada se zaposlila, pa je neovisna. A šta ako se zaposlila u kancelariju gdje sjedi sa muškarcima, gdje se psuje, dobacuje, insinuira, onemogućava se namaz. Hoće li to rezultirati jačanjem imana i čvršćim stezanjem hidžaba ili… Mnogo je ovakvih slučajeva danas. Naravno ako bismo raščlanili svaki taj problem vidjeli bi da je u takvim brakovima nestalo onoga najbitnijeg (ako ga je i bilo), a to je rad po Allahovim propisima. Ako muž ne radi po Allahovim propisima pa ga zato žena ostavi, pa ima još muslimana u svijetu, nisu svi loši. Zar će Allah swt ostaviti svoga roba ako se nađe u “bezizlaznoj” situaciji (uvijek imamo mogućnost izbora: prema Allahu ili od Njega)? Zar je jedini izlaz da se zaposli?

“Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: “Mi vjerujemo!” i da u iskušenje neće biti dovedeni? (Al-Ankaboot: 2)”

“Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas.”

Ovo je samo jedan uopšteni primjer. Mogao bih navesti i gomilu svojih primjera, gdje se nadam (a znam da su mi slabe osnove) samo u Allahovu milost da me ne počne kažnjavati još na dunjaluku zbog onoga što sam uzeo kao lakše ali mnogo nesigurnije. Npr. moja mi plata ne može biti ni pola mjeseca (a nije baš najlošija), ali da živim na drugom mjestu sa manje prohtjeva porodice i manje luksuza bilo bi mi i na pretek. Ali… Jest, a kako ću ovo, a ono, a kako će djeca… I što je najgore od svega svejstan sam toga.
Stoga nikome ne pametujem nego pokušavam pojasniti da odgovori tipa: Bolje se udati nego studirati, i slični imaju duboke temelje i upućeni su onome do koga je upitanome sigurno stalo da se sačuva.

Poenta je da nam je uvijek bolje i sigurnije uzeti ono šrto nam savjetuju Allah i Njegov Poslanik salallahu alejhi we selem nego ono što nam savjetuju prijatelji, rođaci ili učeni-navedeni našim razlozima, suzama u očima i tako formulisanim pitanjima da nemaju srca da kažu drugačije, ili ono što najčešće sami protefsirimo.

Teže jeste i blago onome ko se prihvati toga težeg a sigurnijeg.

Es selamu alejkum

Najnoviji članci

Upitan je Allahov Poslanik alejhisselam, pa je odgovorio

0
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je hoće li vjernici na Sudnjem danu vidjeti svoga Gospodara. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,...

Pratite nas na Facebooku

5,583LikesLikes