Reply To: Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic Reply To: Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic

#15803
AvatarAnonimno
Neaktivan

thabit post=11040 wrote:
Šerijatski ženi je dozvoljeno da radi ako taj posao ne narušava njene osnovne obaveze majke i supruge, ali je uslovljen ispunjenjem određenih šartova. Hatidža, r.a, majka pravovjernih je bila uspješan trgovac, voljena supruga, a kao vjernik iznad žena svoje i budućih generacija. Ali ovdje se nije govorilo o ženama koje rade, a imaju muževe koji se o njima mogu brinuti, ili staratelja, već se govorilo o ženama koje nemaju nikoga. I sam navodiš da je malo onih u Bosni koji su spremni pomoći sestri, ali ima dosta onih koji će je kritikovati ako radi da prehrani svoju djecu.

thabit opet si pobrkao pojmove. dokazuješ argumentima koji nisu dokaz za to u što pozivaš.
hadidža, radijallahu ‘anha je bila uspješni trgovac, ALI PRIJE ISLAMA I OBJAVE PROPISA O HIDŽABU I BORAVKA U KUĆI. tako da to uopšte nije dokaz za tvoju fetwu tahabit!
thabit i svi ostali koji zastupaju thabitovo mišljenje, bojte se Allaha i ne pokušavajte dokazati vaša vlastitia mišljenja koja su oprečna Kur'anu i sunnetu!
nemojte tražiti dokaze za vaše mišljenje i pokušavati navući neke dokaze. nego prvo sagledajte dokaze pa uzmite mišljenje ashaba i selefa! TO JE PRAVI PUT!

thabit post=11040 wrote:
Niko ne osporava da je najveće znanje koje jedan musliman može steći, znanje u vjeri. Ali isto tako je islam doprinjeo i nauci, istoj toj koja se danas izučava na fakultetima, i niko ne govori da treba izučavati nauke koje nam neće koristiti, ili koje se kose sa našom vjerom. Ako znanje tražiš samo da bi se oholio, onda takvo znanje nije Allaha radi.

Od Ebu Derda'a, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Ko se zaputi na put radi stjecanja znanja, Allah će mu olakšati put (koji vodi) ka Džennetu. Uistinu meleki podmeću svoja krila onome ko traži znanje iz zadovoljstva zbog onoga što čini, a oprost za učenjaka traži sve ono što je na nebesima i Zemlji, pa čak i ribe u vodi. Prednost učenjaka nad pobožnjakom je kao prednost (svjetlosti) mjeseca nad ostalim zvijezdama. Učenjaci su nasljednici poslanika. Poslanici u nasljedstvo nisu ostavljali ni zlatnike ni srebrenjake, već su ostavljali znanje, pa ko ga uzme, uzeo je nešto vrlo vrijedno.” (Ebu Davud, br. 3641, Tirmizi, br. 3682, Ibn Madže, br. 223, Ahmed, 5/196, i drugi)

Ne samo da je vjersko znanje najveće znanje, nego je i jedino znanje, dok je sve ostalo ne znanje. Islam je dotakao svaku oblast, i medicinu i trgovinu i sve ono što je jednom vjerniku muslimanu potrebno da se ponaša u skladu sa Allahovim zadovoljstvom na ovom dunya. a sva dodatna sredstva su kafirski prohtjevi i njihov sistem življenja na ovom dunya.
Ne treba jednom muslimanu kafirske ideje i njegovi izumi i sistemi življenja, jer je njemu dovoljan Allah i Njegov program.
samo je problem što su danas muslimani u velikom ne znanju i nemarni prema svome Stvoritelju i malo pažnje posvećuju svojoj vjeri i znanju islamskom. tako da nije čudo što moraju od kafira da uzimaju znanje i da se pomažu njihovim sistemom življenja!
I opet kažem tahbit, ovaj zadnji hadis nema veze sa onim što ti pokušavaš da dokažeš. jer se ovdje u hadisu ne misli ni na kakv drugo znanje osim znanje o islamu!!!
Allaha molim da nas sačuva od neiskrenosti!

Najnoviji članci

Šijitske snage zauzele najveći distrikt u Idlibu (Foto)

0
Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su, uz podršku zračnih snaga Rusije, zauzele Maarat al-Numan, najveći distrikt u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA). Assadove...

Pratite nas na Facebooku

5,576LikesLikes