Reply To: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

#16588
Anonimno
Neaktivan

TALIB post=11830 wrote: Osveta za nedavne pokolje muslimana
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=W9NNWnDLGrA&bpctr=1368707164

Pre svega, halalite mi braćo i sestre što se vraćam na video koji je objavio brat Talib. Pošto sam dobio većinu odgovora, hteo bih
da se zahvalim svoj braći što su mi odgovorili.
Sa verom u Allaha džš. i njegovog Poslanika savt, drago mi je da mogu pitati i videti da su moja braća, da vam dragi Allah dž.š. podari svu blagost i znanje i ovog sveta, voljna podeliti svoje vlastito znanje samnom i ostalom braćom i sestrama. Pažljivo sam pročitao sve što ste mi odgovorili. Zahvalan sam za svaki savet i poruku čak i one s ironijom i rečima kojim se ne bi trebali obraćati bratu po veri.

Dovim i uvek ću doviti za mudžahide u Siriji i za što bržu pobedu braće. Na nama je da dovimo i rečima ukazujemo na pravdu i nepravdu. Takođe nam je dopušteno da pitamo o svemu što nije jasno. O vrednosti znanja i učenja Allah dž.š. nam je dao najlepšu uputu u prvoj suri objavljenoj Poslaniku, savs. “Uči u ime Gospodara tvoga koji sve stvara. Koji stvara čovjeka od kapi tekućine. Čitaj, Gospodar tvoj je Plemenit, koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna.” (prevod Kur'ana, sura Alek 1-5)

Svaka vaša reč u meni je zaživela i potakla me na dalje razmišljanje. Puno ste stvari izneli o kojima ću rado sa Vama razgovarati kako bi se rat u Siriji shvatio što ispravnije i žrtva koju braća mudžahidi, i domaći, i drugi, daju borbi za opstanak dece i odraslih u toj napaćenoj zemlji.

Iako bih želeo razgovarati o puno toga što ste spomenuli krenuću od zarobljenika jer je video bio o tome. Ponovo sam ga pregledao. Nisam mislio na Ženevu i tretman zarobljenika što je jedan brat ranije spomenuo. Mislio sam na Allahovu uputu u vezi sa zarobljenicima (vojnicima): „Kada se u borbi s nevernicima sretnete po šijama ih udarajte sve dok ih ne oslabite, a onda ih vežite, i posle, ili ih velikodušno sužanjstva oslobodite ili otkupninu zahtevajte, sve dok borba ne prestane. Tako učinite! Da Allah hoće, On bi im se osvetio, ali On želi da vas iskuša jedne pomoću drugih. On neće poništiti dela onih koji na Allahovu putu poginu.” (prevod Kur'ana, sura Muhammad 4) U ovom ajetu piše da ih ne treba ubiti a braća su ih ubila ne na ratnom polju već kao zarobljenike. Volijo bi me svatite kad kažem da zbog te Allahove upute sam mislio da je možda ipak ovaj video dio neprijateljske propagande. Upravo zato što podržavam mudžahide i njihovu časnu borbu i nijet, valjda je normalno da me brine utisak koji ovakav video ostavlja. Ništa mene ne interesuju nemuslimani ni muslimani sa zapda. Mene interesuju ja, ti i ostali muslimani koji ih podržavaju i znaju da su braća hrabra i da ovakvi snimci mogu imati više štete nego koristi. Ja nemam znanje na terenu, što jedan brat reče, kao uostalom ni drugi. Probamo da bolje shvatimo tu situaciju i vidimo isto tako šta je u našoj religiji dozvoljeno a šta ne. Braća tvrde da je video odličan i da nije neprijateljska propaganda. Kako je moguće razumeti ubijanje zarobljenika ako postoji ajet u kojem nam je data uputa da ih se posle borbi oslobodi ili da se razmene?