Reply To: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

#17091
Anonimno
Neaktivan

Zamrznut američki plan o oružju za Siriju

Datum kreiranja utorak, 09 Juli 2013

Komiteti za sigurnost američkog Senata i Kongresa nisu podržali plan administracije predsjednika Baracka Obame da se sirijskim pobunjenicima pošalje oružje, ocjenjujući da postoji opasnost da to oružje završi u rukama boraca bliskih Al-Kaidi.

Kako je prenijela agencija Reuters pod oznakom ekskluzivno, pozivajući se na svoje izvore, kongresni komiteti su ovakvu odluku donijeli nakon zasjedanja iza zatvorenih vrata, a to znači da je

plan o slanju oružja za sada zamrznut.

Iako je još prije nekoliko sedmica zvanični Washington najavio slanje oružja, prema navodima predstavnika sirijske opozicije i zvaničnika jedne arapske države, nikakvo oružje još nije stiglo.

Žele čuti više podataka

I republikanci i demokrate izražavaju zabrinutost da bi do oružja mogli doći borci Nusra Fronta, koja je jedna od najvećih pobunjeničkih grupa u Siriji, a vezuje se za Al-Kaidu u Iraku.

Predstavnici dva komiteta žele čuti više podataka od Obamine administracije o njihovoj ukupnoj politici prema Siriji i kako misle da će slanje oružja utjecati konkretno na situaciju na terenu, gdje su snage predsjednika Bashara al-Assada posljednjih dana napravile značajan napredak.

State Department i Bijela kuća se još nisu oglasile, prenosi Reuters, i pojašnjava da, tehnički gledano, administracija ne mora tražiti podršku kongresnih komiteta, ali postoji prešutni dogovor da se ne ide dalje s programom dostave oružja ako postoje ozbiljne zamjerke.

Tokom vikenda je sirijski ogranak Muslimanskog bratstva saopćio je da se osjeća “razočaranim i odbačenim”, jer SAD i Evropa nisu isporučile obećano oružje.

Izvor: Agencije