Reply To: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto) Reply To: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

#16646
AvatarAnonimno
Neaktivan

Abdullah988Tuzla post=11930 wrote: Halalite mi, ali ja ovu situaciju u Siriji nikako ne kontam.
Ko sada ratuje protiv koga? Gledam videa na youtube, svaka strana se poziva na Allaha i na Islam.
To muslimani rokaju jedni druge ili šta već? Brat roka brata ili šta već?

Ne razumijem ništa o ovim konfliktu u Siriji
Ako može neko malo da pojasni o čemu se ovdje zapravo radi?

Selam :barek:

Situacija u Siriji uopšte nije komplikovana kakvom je žele neki prikazati.
U Siriji sada imaš tri najveće frakcije.

Imaš mudžahide na čijem čelu je Džabhat Nusra,Vojska muhadžira i ensarija i druge džihadske skupine i one se zalažu za čistu islamsku državu pa kasnije i hilafet.

Imaš Slobodnu sirijsku vojsku i njihovo civilno predstavništvo Sirijsku nacionalnu koaliciju.E među Slobodnom sirijskom vojskom ima svega.I njih ćeš vidjeti da tekbiraju,da poneki od njih nose duge brade.Da svoje govore počinju sa bismilom i citraju Kur'anske ajete.Ali uglavnom među njima,koliko sam ja informisan,dominiraju sekularni elementi koji bi željeli sutra u Sirijida vide civilinu,demokratsku državu.Neki od njih traže pomoć od Zapada u vidu naoružanja.

I imaš Assadovce,koji se ne pozivaju na Allaha nego na Assada.Mnogi od njih kada zarobe muslimane tjeraju ih da izgovore riječi da nema boga osim Assada,da Allah sačuva.Među njima određen broj “sunija” ko se bore za vladavinu Socijalizma što je po koncenzusu uleme otpadništvo od islama makar klanjali,postili….

Tako da u ovom ratu nema slučajeva da brat na brata diže oružje,barem ne u bratstvu po vjeri.A što se tiče biološkog bratstva,toga sigurno ima,jer jedan brat vodi rat da bi Allahova Riječ bila gornja,a drugi brat se bori protiv Allaha.

E sad mudžahidi i Slobodna sirijska vojska ratuju protiv Assada.Na strani mudžahida imaš i mudžahide iz raznih stranih zemalja,a na strani Assada imaš šiije iz Irana,Hizbulata,vjerovatno plaćenike iz Rusije pa čak i Srbije.

U osvnovi ovo je rat između monoteizma i šiitsko-hrišćanskog mnogoboštva.

Najnoviji članci

Zabranjeno je tražiti vlast

0
Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan...

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes