Reply To: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

#17156
Anonimno
Neaktivan

Režimski borci u Raqqi uputili vapaj režimu

SAA-imageRežimski medicinski bataljon u gradu Raqqa, na sjeveru Sirijie, apelirao je režimu za pomoć, navodeći da je 80 pripadnika oklopne divizije 17 ubijeno, a još 250 ranjeno. Bataljon je, kako se navodi, pozvao komandu sirijskog režima da intervenira u sljedeća 24 sata, opisujući situaciju u Raqqi “kritičnom” i “sve lošijom”. “Mi nemamo vode, hrane i struje. Ranjeni umiru od gangrene zbog nedostatka medicinske pomoći,” naveo je bataljon. Baza zauzima površinu od oko pet kilometara, a trenutno je opkoljena s četiri fronta od strane Slobodne sirijske vojske (FSA). Hrana se doprema helikopterima i padobranima.

Pobunjenici kontroliraju oko tri četvrtine baze, ali režimske snage u najvećem dijelu zauzimaju komandni centar. Divizija 17 se smatra najjačom među režimskih snagama u Raqqi.

Zauzeta baza u Derji

U međuvremenu, u srijedu, FSA je preuzela kontrolu nad vojnom bazom koja je pripadala 49. bataljonu u Derji nakon što su se režimaki vojnici povukli, i to nakon opsade i žestokih sukoba s opozicionim borcima.

Značaj baze leži u činjenici da se nalazi u samom centru Derje, koja je na jugu zemlje, a nalazi se između gradova Alma i Kherbet Ghazleh. Baza navodno također ima veliko vojno skladište.

Režim je koristio bazu za granitarenje Derje, posebno gradove Alma i Kherbet Ghazleh. Granatiranje nije izazvalo samo mnogo uništenja, nego je i većina stanovnika raseljena do te mjere da je gotovo 30.000 ljudi koji su živjeli u oba grada pobjeglo.

Bataljon 49 je također poznat po nazivu ‘bataljon smrti’ zbog brutalnih ubistava i mučenja.

FSA je blokirala međunarodnu cestu koja je povezivala Damask sa Ammanom prije nekih mjesec dana, što je spriječilo pristizanje pomoći do ovog bataljona. To je omogućilo nadmoć FSA-u i, na kraju, zauzimanje baze.

(Al-Arabiya)