Reply To: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

#16598
AvatarAnonimno
Neaktivan

Samo da dodam da se ovdje ne radi o derogaciji prethodno spomenutog ajeta o razmjeni i otpustu zarobljenika. Razmjena ili otkup su jako korisne opcije, i prisjetimo se Omera kada je rekao da bi dao 10 kafira za jednog muslimana zatvorenika.

Ali ratni zlocinci, zlikovci prema njima nema milosti.

Shije se izivljavaju nad nevinim civilima, ne samo da ih ubijaju nego se izivljavaju nad njima.

I takodjer vrijedno pomena je da vecina ucenjaka smatra da je bitka na Uhudu izgubljena zbog tezine grijeha u vezi zatvorenika Bedra. Jer Poslanik salAllahu alejhi we selem kada ga je Omer upitao zasto placu on i Ebu Bekr, odgovorio da ce ih zbog prijedloga otkupa zatvorenika koju su dio ashaba predlozili snaci uskoro kazna, kazna toliko blizu poput drveta palminog koje je se nalazilo u blizini njihovoj.

To je bila kazna Allahova. A ajet o ZESTOKOJ kazni se odnosi na kaznu vatrom-dzehenemom, i samo zbog prethodnog ajeta o dozvoljenosti otkupa i razmjene, ta kazna ih nije snasla.

InshaAllah da ti ovo pomogne u razumijevanju postupaka mudzahida u navedenom videu.

Najnoviji članci

Zašto su muslimani izgubili slavu i od čega zavisi Allahova pomoć...

0
Allah je pomogao ashabe, nije prekršio Svoje obećanje, ali su kasnije generacije malo-pomalo počele odstupati od traženih karakteristika, i tad je Svemogući Allah uskratio Svoju pomoć i pobjedu.
islamske teme, islam, fetve

Zlatna sredina

Pratite nas na Facebooku

5,588LikesLikes