Reply To: Situacija u Siriji (vijesti, tekstovi, video, foto)

#16596
AvatarAnonimno
Neaktivan

Sandzakmuslim, prisjeti se slucaja ratnih zarobljenika Bedra, kada je Poslanik salAllahu alejhi we selem naredio egzikuciju dvojice njih zbog ubistva muslimana u Mekki.

Kada je se pojavio slucaj sa zarobljenicima, Poslanik salAllahu alejhi we selem se posavjetovao sa Ebu Bekrom i Omerom. Ebu Bekr je bio za izmjenu ili otkup, Omer je bio za ubistvo. Ebu Bekr se pozivao na cinjenicu da su mnogi od njih njihova vlastita rodbina, dok se Omer pozivao na cinjenicu da su oni vodje kufra. Poslanik je zbog svoje ogromne milosti nagnuo ka Ebu Bekrovom savjetu. Potom je Allah Subhanah objavio ajet zbog kojeg su plakali i Poslanik i Ebu Bekr, a one je:

Nijednom vjerovjesniku nije dopusteno da drzi suznje dok ne izvojuje pobjedu na Zemlji (u drugom a koliko je meni poznato ispravnijem prevodu se kaze dok ne pocini veliki pokolj) Vi zelite prolazna dobra ovoga svijeta Allah zeli onaj svijet, Allah je silan i mudar,

a potom Allah kaze u sljedecem ajetu, “da nije ranije Allaove odredbe, snasla bi vas patnja velika zbog onoga sto ste uzeli”

Ajeti su u suri al-Anfal 67. i 68.

Dakle Allah bi zestokom kaznom kaznio muslimane da nije bilo prethodne objave, koju si sandzakmuslim spomenuo.

Takodjer se prisjeti 400 do 900 (razlicite su predaje) zidova iz plemena Benu Kurejza koji su osudjeni na srmt zbog izdaje.

Ukratko, kako je bulb vec spomenuo, mudzahidi najbolje poznaju situaciju na terenu i ratne propise. Moras da imas na umu da su sve oci uprte u mudzahide Sirije i opcenito i da se svaki njihov pokret prati, svaka odluka komentarise. Nece oni sebi dozvoliti luksuz nepravde samo zbog osvete, prvo zbog straha od Allaha, zatim zbog reputacije koju uzivaju kao predstavnici pravde.

Najnoviji članci

Zašto su muslimani izgubili slavu i od čega zavisi Allahova pomoć...

0
Allah je pomogao ashabe, nije prekršio Svoje obećanje, ali su kasnije generacije malo-pomalo počele odstupati od traženih karakteristika, i tad je Svemogući Allah uskratio Svoju pomoć i pobjedu.
islamske teme, islam, fetve

Zlatna sredina

Pratite nas na Facebooku

5,588LikesLikes