Reply To: Tekfirenje ostavljača namaza?

#15554
Anonimno
Neaktivan

Esselamu alejkum!

Dugo vremena sam oklijevao da li da se uključim vezano za činjenicu kako tretirati muslimana koji ne klanja namaz ili onoga koji klanja od petka do petka ili od ramazana do ramazana ili od bajrama do bajrama pa onda posle bajrama u kafanu.

Vezano za samog sebe i mog odnosa prema Islamu (Kuranu i Sunnetu) mogu reći da sam evo godinu i po (Hvala Allaha dz.s) u vjerovanju, sa 5 namaza i trudeći se da poštujem i ispunjavam sve ono što Allah dz.s i miljenik Božiji poslanik Muhamed a.s određujje.

Da odmah kažem da niko nikada od ljudi nije uticao na mene u smislu čitaj ovu knjigu, uradi ovo i dr. tako da sam se informisao i učio o Islamu po Allahovoj dz.s volji. (ne tvrdim da je to loše ili pogrešno već radi toga da nekažu licemjeri,,ah ti si čitao tu i tu i ta stranica je vehabijska itd)

Ja ne mogu razumjeti one koji kažu da je čovjek bez namaza veliki griješnik. To je meni nevjerovatno za razumjet.
Dok sam bio dzahil i nevjernik (nisam imao namaza) bilo je pokušaja pojedinih koji su mi govoril ajde makar na dzumu pa onda možeš naveče u kafanu. I tad dok sam bio dzahil i nejvernik vjerovao sam u Allaha dz.s ali nisam dokazivao temljenim islamskim šartovima među kojima je i 5 dnevnih namaza i dr.

Znači dok su me tad pozivali na dzumu ja nisam htio ići jer znao sam da prvo moram neke osnovne stvari uraditi u smislu ostavljanja određenih radnji koje čovjeka čine griješnim. Ja ne mogu prihvatiti da čovjek ide u dzamiju pa onda u kafanu ili javnu kuću.

Kažu veliki griješnik? Šta je onda vjernik koji recimo galami na mjaku ili oca? I koja je razlika između velikog griješnika koji je ostavio namaz i vjernika koji natresa na roditelje?

Nek me braća koja su u znanju iznad mene isprave ali bih rekao sledeće:

Jel pogrešno ako kažem da samo vjernik može biti veliki griješnik dok ne učini pokajanje i popravi se i ustraje na nečinjenju tog grijeha.
A nevjernik ne može biti veliki griješnik( odnosno on je i nevjernik i veliki griješnik) ali prvo mora uraditi ono što će od njega napraviti vjernikom.

Neprihvatam da čovjek bez namaza ili onaj koji ide samo na dzumu ili klanja od ramazana do ramazana može da se smatra muslimanom-vjernikom. Jer Allah dz.s kaže ,,a vjernik je,,u nekom ajetu kod činjenja dobrih djela.

Recimo musliman koji ispunjava temeljne islamske i imanske šarte a čini blud i onda šta da kažemo za takvog? Veliki griješnik ili nevjernik?
Musliman koji ne ispunjava temeljne islamske i imanske šarte (ali kaže da vjeruje u Boga) a čini blud i onda šta da kažemo za takvog muslimana? Nevjernik ili veliki griješnik?

Mnogo je takvih pitanja.

Za mene je svaki onaj musliman koji klanja od petka do petka, od ramazana do ramazana, koji ne klanja, ne posti odnosno svaki onaj koji se ne trudi da udovolji temlejnim islamskim i imanskim šartovima kajfir.

AKo griješim ili ako pretjerujem upozorite me i ukažite mi zbog čega.

Esselamu alejkum