Reply To: UPOZORENJE: FSA otkrila prehrambene proizvode koji sadržavaju kancerog

#16866
Anonimno
Neaktivan

Esselamu alejkum,

Jako lijep i zanimljiv članak. Hvala što ste ga podijelili sa nama. Malo sam u nedoumici kad čitam ovo jer ne znam više koliko vjerovati u sve što pročitamo. Razni izvori daju razne informacije. Ovo je plod nečijeg istraživanja što je objavljeno. Da li je stvarno to tako nađeno ili i oni pravdaju sredstva koja su dobili za istraživanje, ne znam. To kažem jer uskoro ima osjećaj da nećemo moći ništa jesti ni piti ako budemo izbacili sve što nađu da ne valja i da uzrokuje rak i druga ozbiljna oboljenja.

Umjerenost je možda najbolje rješenje, a tako nam je i Poslanik, s.a.v.s., poručio u mnogim haidsima o umjerenosti. Iako se ovaj odnosi na vjeru, mislim da u prenesenom značenju možemo ga primijeniti i na život i druge životne potrebe kao što je sam hadis vezan za umjerenost u ispunjenju ibadeta.

Primjer tome je čovjek koji kaže: “Želim cijelu noć klanjati i nikako neću spavati, jer je namaz jedan od najboljih ibadeta. Volio bih noći oživjeti ibadetom.” Reći ćemo: “Ovaj je pretjerao u vjeri i to što čini je pogrešno. Sličan slučaj se desio u vrijeme Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Sastala su se trojica ashaba, te jedan reče: “Ja ću stalno klanjati i neću spavati”,
a drugi: “Ja ću stalno postiti, neću prekidati”,
dok je treći rekao: “Ja se neću nikada ženiti.”

Čuvši to Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, reče: “Šta misle ti ljudi, koji govore tako – (aludirajući na ovu trojicu). Ja postim, ali i jedem,klanjam i spavam i ženim se – ko odstupi od mog sunneta taj ne pripada meni (mom ummetu).” Vidimo da su ova trojica premašili granice vjere, tako da se Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, ogradio od njih, jer su odstupili od njegovog sunneta (prakse). Od Poslanikovog, sallallahu ‘alejhi ve sellem, sunneta su i post i jelo, namaz i spavanje, a i ženidba. Umjeren je onaj koji u tome slijedi Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i pravovjerne halife.”