Reply To: UPOZORENJE NA DVIJE VRSTE UČENJAKA

#16474
Anonimno
Neaktivan

Brate Jasire, shvatam tvoju ogorčenost koja izbija iz komentara koje si napisao, i donekle podržavam ono što govoriš. Istina je da danas imamo preveliki broj ‘učenjaka’ a jako malo znanja, preveliki broj onih koji kako kažeš
. . .čovjek pročita jednu knjigu iz hadisa, nauči par sura iz Kur'ana sa tedžvidom “da dragi Allah sačuva”, skonta da je od spašene skupine i hajmo “evo me je mudžtehid, vagam između dokaza, ja sam u svemu upravu a uleme je “more bit” pogriješila . .
Nažalost, danas se ‘ispravnost’ uleme bazira na onome što nekome odgovara, bez obzira koliko to osnove ima u Kur'anu i Sunnetu, bez obzira na stvarno znanje

.

Tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja dusa, u vrijeme Poslanika alejhi selam bilo je onih koji su znali i manje od onoga sto vi spominjete a bili su vodje i predvodnici muslimanima (ashabima), a to zbog toga sto su poznavali najbitniju stvar i osnovu islama a to je tevhid, cak je medju njima bilo i onih koji nisu zaradili Dzennet ni namazom, niti postom, niti zekatom, vec su ga zaradili rijecju kojom se ulazi u islam a ostvaruje tevhid, rijec (la ilahe illa-Allah).
A ono sto je opce poznato u islamu jete to: da je bitno sto vise raditi (po onome sto znas), a ne sto vise znati (bez praktikovanja).
Kaze Uzviseni: (Doista se Allaha, od robova Njegovih, boje uceni). A sejhul-islam s ovim ajetom dokazuje da svaki musliman koji je bogobojazan jeste ucen, a onaj ko nije bogobojazan jeste dzahil – ma ko god taj bio -, jer da je istinski spoznao Allaha i Njegovu moc i velicinu, on bi izvrsavao Njegove naredbe a klonio se Njegovih zabrana.
Eto vam pravila, pa s njim vagajte ko je ucen i valja od muslimana a ko ne.

U nekoliko tvojih postova (Nasibe) primjetio sam kako gadjas i bacas kamen na odredjenu stranu (citaj: skupinu), ali na vrlo podmukli i tajanstven nacin, pa shodno tome da se jos nisi javno izjasnio, i da mi sutra ne kazes: ti ne znas sta je u mojim prsima, zelim od tebe da mi ovdje (javno) reknes, na koga ti ciljas kada pises ovakve stvari, i podrzavas nekakve tamo lijeve likove, ko je to za tebe danas od mnogobrojnih ucenjaka ali s malo zanja, i ko je to za tebe taj koji gleda i procjenjuje ispravnost uleme shodno onome sto mu pase, a ne kroz Kur'an i sunnet?
Ciljas li ti ovim na ulemu dzihada, ili na ulemu sultana!? I ciljas li ti ovim na mudzahide, ili na muride sultanske uleme!?
Zahtjevam od tebe da odgovoris na postavljena pitanja.