Reply To: UPOZORENJE NA DVIJE VRSTE UČENJAKA

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno UPOZORENJE NA DVIJE VRSTE UČENJAKA Reply To: UPOZORENJE NA DVIJE VRSTE UČENJAKA

#16474
AvatarAnonimno
Neaktivan

Brate Jasire, shvatam tvoju ogorčenost koja izbija iz komentara koje si napisao, i donekle podržavam ono što govoriš. Istina je da danas imamo preveliki broj ‘učenjaka’ a jako malo znanja, preveliki broj onih koji kako kažeš
. . .čovjek pročita jednu knjigu iz hadisa, nauči par sura iz Kur'ana sa tedžvidom “da dragi Allah sačuva”, skonta da je od spašene skupine i hajmo “evo me je mudžtehid, vagam između dokaza, ja sam u svemu upravu a uleme je “more bit” pogriješila . .
Nažalost, danas se ‘ispravnost’ uleme bazira na onome što nekome odgovara, bez obzira koliko to osnove ima u Kur'anu i Sunnetu, bez obzira na stvarno znanje

.

Tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja dusa, u vrijeme Poslanika alejhi selam bilo je onih koji su znali i manje od onoga sto vi spominjete a bili su vodje i predvodnici muslimanima (ashabima), a to zbog toga sto su poznavali najbitniju stvar i osnovu islama a to je tevhid, cak je medju njima bilo i onih koji nisu zaradili Dzennet ni namazom, niti postom, niti zekatom, vec su ga zaradili rijecju kojom se ulazi u islam a ostvaruje tevhid, rijec (la ilahe illa-Allah).
A ono sto je opce poznato u islamu jete to: da je bitno sto vise raditi (po onome sto znas), a ne sto vise znati (bez praktikovanja).
Kaze Uzviseni: (Doista se Allaha, od robova Njegovih, boje uceni). A sejhul-islam s ovim ajetom dokazuje da svaki musliman koji je bogobojazan jeste ucen, a onaj ko nije bogobojazan jeste dzahil – ma ko god taj bio -, jer da je istinski spoznao Allaha i Njegovu moc i velicinu, on bi izvrsavao Njegove naredbe a klonio se Njegovih zabrana.
Eto vam pravila, pa s njim vagajte ko je ucen i valja od muslimana a ko ne.

U nekoliko tvojih postova (Nasibe) primjetio sam kako gadjas i bacas kamen na odredjenu stranu (citaj: skupinu), ali na vrlo podmukli i tajanstven nacin, pa shodno tome da se jos nisi javno izjasnio, i da mi sutra ne kazes: ti ne znas sta je u mojim prsima, zelim od tebe da mi ovdje (javno) reknes, na koga ti ciljas kada pises ovakve stvari, i podrzavas nekakve tamo lijeve likove, ko je to za tebe danas od mnogobrojnih ucenjaka ali s malo zanja, i ko je to za tebe taj koji gleda i procjenjuje ispravnost uleme shodno onome sto mu pase, a ne kroz Kur'an i sunnet?
Ciljas li ti ovim na ulemu dzihada, ili na ulemu sultana!? I ciljas li ti ovim na mudzahide, ili na muride sultanske uleme!?
Zahtjevam od tebe da odgovoris na postavljena pitanja.

Najnoviji članci

Ni jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne...

0
"Ni jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu." (Kur'an, 2:120) Ovo je stvarni problem. Njima (jevrejima i krščanima, op.rec.)...
kraljevska ulema

Židovi muslimanskog ummeta

Pratite nas na Facebooku

5,582LikesLikes