Reply To: Zijad Ljakic o "dawetskom braku" Saffa i Minbera!

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Zijad Ljakic o "dawetskom braku" Saffa i Minbera! Reply To: Zijad Ljakic o "dawetskom braku" Saffa i Minbera!

#15957
AvatarAnonimno
Neaktivan

Šebab post=11197 wrote: Ocekivao sam tebe Usama da se prvi javis sa komentarom na moj komentar.

🙂

Šebab post=11197 wrote: Saffovce zovem one koji pisu za casospis saff. Ne poznajem skupinu koja se zove saffovci.

Kad sam rekao skupina, ciljao sam na sve što nije jedinka (pojedinac), mogao sam reći i grupa ljudi i slično.

Ako ćemo opravdavati one koji ne tekfire psovača Allaha zbog toga što imaju šubhu

Šebab post=11197 wrote: Menhedz kojeg ja slijedim ne opravdava nikakvom shubhom psovaca Allaha, ne znam ja koji ti menhedz slijedis.

Ko je rekao da ja pravdam psovača Allaha? rekao sam: “Ako ćemo opravdavati one koji ne tekfire psovača Allaha…”
Dakle, ne onog ko psuje Allaha, već onog ko takvog pravda.

kao i to da ako ćemo opravdati one koji ne tekfire počinioce velikog širka zbog toga što imaju šubhe i ako ćemo opravdati onoga koji se raspravlja u korist taguta zbog toga što ima šubhe

Šebab post=11197 wrote: Moj menhedz je da nema opravdanje ni shubhama ni neznanjem u velikom shirku, a onaj ko se raspravlja u korist taguta zavisi od situacije do situacije.

Opet nisi dobro pročitao šta sam napisao, radi se o pravdanju onih koji ne tekfire mušrike.

Šebab post=11197 wrote: Ne vidim ovaj tvoj odgovor meni da ima nekog smisla, osim iz zelje za isticanjem, a ako grijesim halali.

Prvo da kažem da je čudno to da si moj govor shvatio kao pametovanje, isticanje i vrijeđanje tvoje inteligencije, ovo je stvarno čudno, ne znam koji dio mog komentara je bio u tom stilu (ili je možda cio komentar bio takav)?

Kažeš da moj odgovor nema smisla, ok. možda tebi nema smisla, meni je ovo kristalno jasno, pokušaću da pojasnim ukratko:

Tvoj problem je što si uzeo uopšten govor, bez pojašnjenja i spustio ne na pojedinca, već da stvar bude opasnija, na grupu ljudi.

Uzmimo primjer šubhe o stvorenosti Kur'ana, ulema je o tome govorila, pa između ostalog stoji da su rekli o onome ko kaže da je Kur'an stvoren: “Kafir, i onaj ko ne kaže da je takav kafir i on je kafir.“’
Ovdje vidimo da su rekli: onaj ko ne kaže da je takav kafir i on je kafir.

Ovo je uopšten govor. Međutim, ulema kada je spuštala propis na ove ljude (pojedince među njima) koji su to govorili (da je Kur'an stvoren), ne samo da nisu tekfirili one koji ne tekfire njih, već nisu protekfirili ni većinu onih koji su govorili da je Kur'an stvoren.

Također je ulema rekla da onaj ko sumnja u nevjerstvo psovača Allaha da je kjafir također, međutim nisu tekfirili sve one koji ne tekfire psovača Allaha, već se takvi pravdaju.

Nebih volio da ovaj komentar shvatiš kao napad na tebe (vrijeđanje tvoje inteligencije i sl.) jer on to ne predstavlja.
Ovo govorim jer želim da mom odgovoru priđeš potpuno smireno i da za promjenu pročitaš ono što sam napisao a ne nešto skoro potpuno suprotno. Vjeruj, da želim da te vrijeđam, omalovažavam ili nešto slično, uradio bih to otvoreno, bez ikakvog uljepšavanja u “pametovanje”.

Najnoviji članci

Šijitske snage zauzele najveći distrikt u Idlibu (Foto)

0
Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su, uz podršku zračnih snaga Rusije, zauzele Maarat al-Numan, najveći distrikt u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA). Assadove...

Pratite nas na Facebooku

5,576LikesLikes