Reply To: Zijad Ljakic o "dawetskom braku" Saffa i Minbera!

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Zijad Ljakic o "dawetskom braku" Saffa i Minbera! Reply To: Zijad Ljakic o "dawetskom braku" Saffa i Minbera!

#16037

Anonimno

Halid Ibn Velid post=11232 wrote: Reci mi brate Usama na osnovu onog sto sam naveo (ako treba navescu jos gomilu dokaza) da saffovci nisu pozivaci u nacionalizam ili jesu i po tebi?

Es Selamu Alejkum,
Iskreno da ti kažem, ne pada mi na pamet da čitam nabrojane tekstove, (da tebe Allah nagradi, ovo nema veze sa tobom)
ali mene ti tekstovi plaho ne interesuju, kao ni taj magazin, kao ni tema o kojoj pričamo (jer mi je kristalno jasna, pa nemam potrebu da čitam o tome), ali ono što hoću da prokomentarišem jeste tekst:
Bitno je biti Bošnjak – šerijatski stav u vezi s izjašnjavanjem na predstojećem popisu stanovništva

Ono što ja mislim o ovom tekstu jeste da u suštini on nije toliko pogrešan, koliko ja vidim, u njemu se ne poziva na nacionalizam, već na to da se Bošnjaci moraju popisati kao Bošnjaci, što nije sporno, to je naš nacionalni identitet, a vjerski identitet nam je Musliman.

Što se tiče ove famozne rečenice: “Bitno je biti Bošnjak”
Koliko ja vidim, oni ovo ne smatraju svojom životnom parolom, već se ovo odnosi isključivo na popis, kao što se u samom tekstu, pred kraj, kaže:
“…Sve navedeno upućuje nas da je na predstojećem historijskom popisu stanovništva BITNO BITI BOŠNJAK.”

Koliko sam shvatio, oni misle da će time postići jačanje muslimanske zajednice itd. itd. To da li će oni to uspjeti i da li je to ispravan način, to je pitanje samo za sebe – moj stav je da tu griješe, i da jedini način jačanja muslimanske zajednice jeste držanje za Allahovo uže odnosno La ilahe illallah. Također smatram ovu kampanju potpunim promašajem, bolje da su npr. organizovali kampanju: “Bitno je biti vjernik” gdje bi ljude podučavali tewhidu. Također svako ujedinjavanje na nacionalnoj osnovi smatram neispravnim.

Halid Ibn Velid post=11232 wrote: Ako kazes kao sto ja kazem na osnovu dokaza da jesu jer pozivaju u pristrasnost bosnjastvu a nas poslanik s.a.w.s je jasno rekao: “Nije od nas ko poziva u nacionalizam i nije od nas ko se bori iz nacionalizma i nije od nas ko se srdi (ljuti) zbog nacionalizma.” (Bilježi Tirmizi i drugi)

Onda svakako nisu od nas, sve dok se ne pokaju i okrenu Kuranu i sunnetu.

Da bih pojedince (imenom i prezimenom) među njima nazvao nacionalistima, meni trebaju sljedeći dokazi:
1.Treba mi dokaz da oni naciju smatraju bitnijom od vjere.
2. Treba mi dokaz da daju prednost Bošnjaku kjafiru u odnosu na muslimana Albanca recimo (ili bilo koje druge nacionalnosti).

Halid Ibn Velid post=11232 wrote: A da ne govorimo sto promurdzija semir velica cerica iako zna da je ceric u vise navrata izgovorio jasne rijeci kufra.

To da ima murdžizma, nacionalizma i drugih devijacija među njima, to ne negiram, ali davanje tih etiketa pojedncima među njima, ja za sebe kažem da nisam učen za to, to prepuštan onima koji imaju znanje.
Proglašavanje pojedinaca grešnicima, novotarima ili kjafirima, spada u najkrupnija pitanja u Islamu, kojim se bave oni kojima je Allah dao znanje i razumijevanje, ono dokle mi obični muslimani (da se tako izrazim) u ovom propisu treba da idemo jeste kada su u pitanju očiti i jasni kufrovi, širk ili očite novotarije u osnovi, sve ostalo što zahtjeva detalje i pojašnjenja ili pak ima razilaženja među ulemom, to prepustimo ulemi.

Što se tiče veličanja Cerića, ja mogu da ti navedem učenjaka koji Saudijskog kralja smatra šerijatskim vladarom i koji smatra da je dozvoljeno mudžahide isporučivati njemu, pa ga mi ne tekfirimo, naprotiv, neki tekstovi na ovoj stranici od njega su prevođeni i objavljivani. Pravde radi, upitaj Semira za Cerićeve greške, pa ćeš vidjeti da će ih on negirat, što znači da Cerićeve greške možeš pripisivati isključivo Ceriću i onom ko se s tim greškama slaže.

Mi smo najpreči da budemo pravedni, pa i prema onima koji nisu pravedni prema nama, jer nam je to naređeno.

Novo na naslovnoj