Reply To: Zijad Ljakic o "dawetskom braku" Saffa i Minbera!

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Zijad Ljakic o "dawetskom braku" Saffa i Minbera! Reply To: Zijad Ljakic o "dawetskom braku" Saffa i Minbera!

#15974
AvatarAnonimno
Neaktivan

Uzmimo primjer šubhe o stvorenosti Kur'ana, ulema je o tome govorila, pa između ostalog stoji da su rekli o onome ko kaže da je Kur'an stvoren: “Kafir, i onaj ko ne kaže da je takav kafir i on je kafir.“’
Ovdje vidimo da su rekli: onaj ko ne kaže da je takav kafir i on je kafir.

Šebab post=11222 wrote: Shubha o tome dali je Kur'an stvoren je pogresan tevil u esmai we sifat.
Da bi pobjegli od poredjenja izmedju stvorenja i Stvoritelja upali su u pogresan tevil i rekli da Kur'an je stvoren, a ne Allahov govor, jer po njihovoj logici covjek govori, i ako kazu da Allah govori to je za njih poredjenje izmedju Allaha i stvorenja, i ovo je ono sto ih je prevarilo.

Medjutim porediti kufr pomagaca taguta, onoga koji je javno ohalalio masovna ubistva muslimana, i koji je i prije sukoba u siriji pozivao u obozavanju kaburova, je neuporedivo, jer nisu su svi kufrovi na istom stepenu.

Primjer te šubhe o stvorenosti Kur'ana sam naveo ne da bi uporedio taj kufr sa ovim o kojem govorimo, već da bi ukazao na razliku između uopštenog govora i njegove primjene na pojedinca.

Šebab post=11222 wrote: Sam Autor teksta u odbrani Butija je naveo da je dozvolio sedzdu na sliku Besara, i ponovo za njega trazio Allahovu milost. (znaci ne radi se o nepoznavanju stanja)

Ovdje mogu da se složim da si otklonio ovu šubhu. Šta je sa šubhom da oni možda misle da je prije spuštanja tekfira Butija njemu potrebno predočiti argument protiv njega, a kao dokaz tome koriste ajet koji su pogriješno razumjeli (Kur'an, 17:15) kao i govor uleme koji su pogriješno razumjeli?

Ovo je uopšten govor. Međutim, ulema kada je spuštala propis na ove ljude (pojedince među njima) koji su to govorili (da je Kur'an stvoren), ne samo da nisu tekfirili one koji ne tekfire njih, već nisu protekfirili ni većinu onih koji su govorili da je Kur'an stvoren.

Šebab post=11222 wrote: Spominjes li mi to idzma ucenjaka ili sta vec?

Zasto me obavezujes da moram da sljedim ono sto si ti shvatio na svoj nacin, a nisi ni govor ucenjaka doneo, nego si samo govorio u ime ucenjaka.

Ovo što sam naveo gore, predstavlja stav imama Ahmeda, kako to spominje šejhul Islam Ibn Tejmijje u svojim fetvama.

Šebab post=11222 wrote: Evo ja cu ti spomenuti primjer od ashaba za vrijeme Musejleme Kezaba.
Ashabi su tekfirili sve one koje su bili uz Musejlemu, nikoga nisu izuzimali. A po tvojoj logici je prijece da se ne tekfire svi koji su bili zu Musejlemu, jer kada je Allahov Poslanik poslao svoga izaslanika da potvrdi da Musejlema nije poslanik, on je otisao i ljudima rekao da je Poslanik, a svi su znali da je to izaslanik Poslanikov sallallahu alejhi we sellem, pa i pored toga ne znam da ima predaja da su se ashabi suzdrzavali da tekfire one koji su bili zu Musejlemu, cak sto vise tekfirili su ich tekfirom kazne, to jest ubijali su ih.

Ovaj primjer da bi bio dokaz mora biti skoro identičan primjeru iz Sirije, a ovo dvoje se razlikuje.

Također je ulema rekla da onaj ko sumnja u nevjerstvo psovača Allaha da je kjafir također, međutim nisu tekfirili sve one koji ne tekfire psovača Allaha, već se takvi pravdaju.

Šebab post=11222 wrote: Zasto nisi naveo ni jedan govor ucenjaka o ovome o cemu pises.

Po tvome pisanju ispade da ucenjaci jedno govore a drugo rade, govore o nekom djelu da je kufr, a kufr ne spustaju na pocinioca.

Kaže El-Kaadi Ijjad u svojoj knjizi Eš-Šifa, str.405, navodeći govor Muhammeda Ibn. Sahnuna, poznatog Malikijskog učenjaka:
”Ulema se složila da je onaj koji psuje i ponižava Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, kafir, i da ga slijedi Allahova kazna na budućem svijetu, a na ovome svijetu će nad njim biti izvršena smrtna kazna. A onaj koji sumnja u njegovo nevjerstvo, počinio je kufr”..

Ima li potrebe da navodim jednog velikog učenjaka koji je napravio veliku grešku pa je rekao da psovač Allaha i Poslanika može biti opravdan, pa i pored toga ga ulema nije tekfirila?

Šebab post=11222 wrote: Posto si se trudio da mi dokazes da postoje prepreke u tekfiru, da ti odmah olaksam da znam da postoje, i da ja ne zudim za tekfirom ljudi, meni je draze da je neko opravdan nego da se tekfiri, al kad neko uporno srlja u kufr, ja mu nisam kriv, i nazvacu ga imenom prema njegovim djelima.

Nisam se ja trudio da ti dokažem da postoje prepreke u tekfiru, ja znam da ti to znaš već sam se trudio da dokažem da si neke od tih prepreka zanemario.

Najnoviji članci

Šijitske snage zauzele najveći distrikt u Idlibu (Foto)

0
Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su, uz podršku zračnih snaga Rusije, zauzele Maarat al-Numan, najveći distrikt u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA). Assadove...

Pratite nas na Facebooku

5,576LikesLikes