Reply To: Zijad Ljakic o "dawetskom braku" Saffa i Minbera!

#15968
Anonimno
Neaktivan

Bismillah

Radi istine cu se osvrnuti na neke stvari koje je spomenuo clan Usama, ne da bih sa njim nadmudrivao ko bolje poznaje mesele, vec da se cuje i druga strana.

Kao prvo bih volio da se dotaknem mesele oko koje se ehli sunnet razlikuje od murdzija, a to je mesela imana i kufra.
Prijasnje murdjije su se podvojile od sljedbenika sunneta tako sto su iman definisale da je samo govor srca i potvrda jezika, a djelo su izuzeli iz imana. Isto tako u meseli kufra su prijasnje murdjije smatrale da se kufr moze pociniti samo srcem ili jezikom.

Na ovu zabludu murdjija su ucenjaci generacijama odgovarali tako da nije ostalo mjesta i prostora onima koji su govorili da djelo ne spada u iman, i bili su primorani da priznaju da je i djelo od imana.

Danasnje murdjije potvrdjuju da je djelo od imana, samo teoretski, dok prakticno svakome pripisuju iman, cak i onima koji nemaju nikakvo djelo osim imena koje lici muslimanskom.

Po pitanju kufra danasnje murdjije su mnogo gore od prvih murdjija, jer za danasnje murdjije tesko da postoji djelo radi kojeg ce spustiti tekfir na pojedinca.

Prve murdjije su smatrali da djelo nije od imana, al su imali ogromna djela, danasnje murdjije smatraju da djelo spada u iman, al potvrdjuju ISLAM onome ko nema djelo.

Da se vratim na ono sto me ubada u oci od onoga sto smo procitali na ovoj temi:

Uzmimo primjer šubhe o stvorenosti Kur'ana, ulema je o tome govorila, pa između ostalog stoji da su rekli o onome ko kaže da je Kur'an stvoren: “Kafir, i onaj ko ne kaže da je takav kafir i on je kafir.“’
Ovdje vidimo da su rekli: onaj ko ne kaže da je takav kafir i on je kafir.

Shubha o tome dali je Kur'an stvoren je pogresan tevil u esmai we sifat.
Da bi pobjegli od poredjenja izmedju stvorenja i Stvoritelja upali su u pogresan tevil i rekli da Kur'an je stvoren, a ne Allahov govor, jer po njihovoj logici covjek govori, i ako kazu da Allah govori to je za njih poredjenje izmedju Allaha i stvorenja, i ovo je ono sto ih je prevarilo.

Medjutim porediti kufr pomagaca taguta, onoga koji je javno ohalalio masovna ubistva muslimana, i koji je i prije sukoba u siriji pozivao u obozavanju kaburova, je neuporedivo, jer nisu su svi kufrovi na istom stepenu.

Sam Autor teksta u odbrani Butija je naveo da je dozvolio sedzdu na sliku Besara, i ponovo za njega trazio Allahovu milost. (znaci ne radi se o nepoznavanju stanja)

Ovo dvoje je nespojivo.

Jer kufr o stvorenosti kur'ana skodi onima koji vjeruju u to, a moze im Allah to i oprostiti zbog njihovog pogresnog tevila. A kufr pomagaca kafira protiv muslimana skodi svim muslimanima, jer je dao legitimitet tagutu da ubija muslimane..

Druga stvar primjer koji si naveo ja mogu da ga uzmem bukvalno i da po njemu postupam, i kad god mi neko prigovori ja cu navesti taj govor i reci da sljedim ucenjake, a ako mi neko kaze da ucenjaci nisu spustali propis na pojedince ja cu odgovritit da su oni ucenjaci i poseduju znanje koje mi obicni muslimani ne posjedujemo.

Ovo je uopšten govor. Međutim, ulema kada je spuštala propis na ove ljude (pojedince među njima) koji su to govorili (da je Kur'an stvoren), ne samo da nisu tekfirili one koji ne tekfire njih, već nisu protekfirili ni većinu onih koji su govorili da je Kur'an stvoren.

Spominjes li mi to idzma ucenjaka ili sta vec?

Zasto me obavezujes da moram da sljedim ono sto si ti shvatio na svoj nacin, a nisi ni govor ucenjaka doneo, nego si samo govorio u ime ucenjaka.

Evo ja cu ti spomenuti primjer od ashaba za vrijeme Musejleme Kezaba.
Ashabi su tekfirili sve one koje su bili uz Musejlemu, nikoga nisu izuzimali. A po tvojoj logici je prijece da se ne tekfire svi koji su bili zu Musejlemu, jer kada je Allahov Poslanik poslao svoga izaslanika da potvrdi da Musejlema nije poslanik, on je otisao i ljudima rekao da je Poslanik, a svi su znali da je to izaslanik Poslanikov sallallahu alejhi we sellem, pa i pored toga ne znam da ima predaja da su se ashabi suzdrzavali da tekfire one koji su bili zu Musejlemu, cak sto vise tekfirili su ich tekfirom kazne, to jest ubijali su ih.

Također je ulema rekla da onaj ko sumnja u nevjerstvo psovača Allaha da je kjafir također, međutim nisu tekfirili sve one koji ne tekfire psovača Allaha, već se takvi pravdaju.

Zasto nisi naveo ni jedan govor ucenjaka o ovome o cemu pises.

Po tvome pisanju ispade da ucenjaci jedno govore a drugo rade, govore o nekom djelu da je kufr, a kufr ne spustaju na pocinioca.

Posto si se trudio da mi dokazes da postoje prepreke u tekfiru, da ti odmah olaksam da znam da postoje, i da ja ne zudim za tekfirom ljudi, meni je draze da je neko opravdan nego da se tekfiri, al kad neko uporno srlja u kufr, ja mu nisam kriv, i nazvacu ga imenom prema njegovim djelima.

A od Allaha je uputa