Abu Hamza Al-Masri bit će izručen sad-u

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 9 years, 9 months by Anonimno. This post has been viewed 474 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #12504
  Anonimno
  Neaktivan

  Islamski imam Abu Hamza al-Masri i još četiri muškarca osumnjičena za terorizam, biti će izručeni Sjedinjenim Američkim Državama, odlučio je Visoki sud u Londonu koji je odbio njihove žalbe na izručenje.

  Al-Masri se sumnjiči da je osnivao Al-Kaidine kampove u američkoj saveznoj državi Oregon, te da je sudjelovao u otimanju 16 talaca u Jemenu 1998. i poticao rat u Afganistanu 2001.

  Al-Masri se nalazi u zatvoru već osam godina.

  Uhapšen je nakon propovijedi ispred jedne džamije koja je protumačena kao govor mržnje.

  Bez mogućnosti žalbe

  Al-Masri, te Babar Ahmad, Talha Ahsan, Adel Abdul Bary i Khaled Al Fawaaz bit će odmah izručeni SAD-u.

  Njihova posljednja žalba uložena je nakon što je Evropski sud za ljudska prava podržao niz britanskih presuda u korist ekstradicije.

  U obrazloženju Visokog suda navodi se da postoji “nadmoćan javni interes u funkcioniranju sistema esktradicije”, te podsjeća da “ne postoji mogućnost žalbe na našu odluku”.

  U Londonu su se okupili demonstranti.

  Reporter Al Jazere Peter Sharp, koji se javio iz Londona, kazao je:

  “Abu Hamza je u zatvoru od 2004. Britanski sudovi već su protiv njega podizali optužnice, a sada su to učinili i Amerikanci”.

  Ahmad, kompjuterski stručnjak iz južnog Londona, pritvoren je već osam godina nakon što je optužen za prikupljanje novaca preko interneta u svrhu terorizma, zajedno sa saučesnikom Ahsanom.

  Podrška Ahmedu

  Fahad Ansari, advokat za ljudska prava angažiran na kampanji za oslobađane Ahmada, kazao je za Al Jazeeru da je razočaran presudom.

  “U protekloj godini, dvije parlamentarne komisije, brojni visoki zvaničnici iz redova svih stranaka, gradonačelnik Londona i 150.000 običnih članova britanske javnosti pozvali su da se Babaru Ahmedu sudi u Velikoj Britaniji”, rekao je on.

  “Ova odluka je suprotna tome i treba postaviti pitanje zašto i kako su sudije ignorirale javni interes.”

  Osumnjičenici su od Suda zatražili stopiranje ekstradicije. Al-Masrijevi advokati kazali su da bi zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja bilo ‘represivno’ poslati ga u američki zatvor.

  Al-Masrijevi advokati tvrde da on pati od depresije, nesanice, dijabetesa i drugih medicinskih probelma.

  Bary i Al-Fawwaz su optuženi s brojnim saučesnicima, uključujući i bivšeg lidera Al-Kaide Osamu bin Ladena, zbog navodnih uloga u bombardiranju američkih ambasada u istočnoj Africi 1998.

  Al-Fawwaz je optužen za ubistva 269 ljudi.

  Već 14 godina vode se razni sporovi o ekstradiciji, tokom kojih se raspravljalo o tome da li bi američke vlasti bile u stanju poštivati ljudska prava optuženika.

  Izvori: Al Jazeera i agencije

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Vrline posta ljeti

0
Ibn Redžeb u jednom poglavlju u „Lata'if al-Me'arif“ govori o vrlinama posta tokom vrućih dana.

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes