Anwar al Awlaky rhm: Davud a.s. i njegov grijeh

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 1 month by Anonimno. This post has been viewed 2118 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #11119
  Anonimno
  Neaktivan

  IMAM ANWAR AL AWLAKY RHM
  POSLANIK DAVUD A.S I NJEGOV GRIJEH
  /transkript dijela audio predavanja o Davudu a.s./

  Davud je imao mihrab, mjesto obožavanja, mjesto gdje je stajao osamljen i obožavao Allaha Subhanehu we Teala, odvojen od svega, odvojen od svih ometanja. I nikome nije dozvoljavao da u njega uđe.

  Iznenada, niodakle, ispred Davuda se pojaviše dva čovjeka.

  Davud je iznenada vidio dva čovjeka ispred sebe. Pa vidimo da je ovdje prisutan elemenat šoka. Iznenada, niodakle, usred dubine tvoga tesbiha i zikra, vidiš dva čovjeka koji stoje ispred tebe, u tvojoj kući. Davud bio u stanju šoka i iznenađenja.
  Kada su vidjeli da se zabrinuo rekli su mu: „Ne brini“.

  Rekoše: „

  إِذْ دَخَلُوا عَلَىٰ دَاوُودَ فَفَزِعَ مِنْهُمْ ۖ قَالُوا لَا تَخَفْ ۖ خَصْمَانِ بَغَىٰ بَعْضُنَا عَلَىٰ بَعْضٍ فَاحْكُمْ بَيْنَنَا بِالْحَقِّ وَلَا تُشْطِطْ وَاهْدِنَا إِلَىٰ سَوَاءِ الصِّرَاطِ [٣٨:٢٢]
  kad su Davudu upali, pa se on njih uplašio. “Ne boj se” – rekli su – “mi smo dvojica parničara, jedan drugom smo nažao učinili, pa nam po pravdi presudi; ne budi pristrasan, i na Pravi put nas uputi.
  ﴿٢٢﴾

  Tako je Davudu a.s. predočen slučaj. Ova dva čovjeka kažu da se parniče i žele da im Davud presudi pravedno i istinom.
  Slučaj je slijedeći:
  إِنَّ هَٰذَا أَخِي لَهُ تِسْعٌ وَتِسْعُونَ نَعْجَةً وَلِيَ نَعْجَةٌ وَاحِدَةٌ فَقَالَ أَكْفِلْنِيهَا وَعَزَّنِي فِي الْخِطَابِ [٣٨:٢٣]
  Ovaj prijatelj moj ima devedeset i devet ovaca, a ja samo jednu, i on mi reče: ‘Daj ti nju meni!’ – i u prepirci me pobijedi.”

  Jedan čovjek govori da: „…ova druga osoba koja stoji ispred tebe ima 99 ovaca, a ja imam samo jednu. Pa je on od mene uzeo i tu jednu jedinu ovcu koju sam imao i neće da mi je vrati.“

  Mnogo je priča o ovom ajetu, ali su svi israilijati, pa ćemo ih se kloniti i držaćemo se Kur'ana.

  Dakle ovaj čovjek kaže: „On ima 99 ovaca što je mnogo više nego što ja imam. On je mnogo bogatiji od mene jer ja imam samo jednu ovcu. Pa me je on nadjačao, prevario, zaveo me svojim lijepim govorom i dao sam mu moju jedinu ovcu, a sad on neće da mi je vrati.“

  Davud a.s. je dao svoju presudu.
  Reče:
  قَالَ لَقَدْ ظَلَمَكَ بِسُؤَالِ نَعْجَتِكَ إِلَىٰ نِعَاجِهِ ۖ وَإِنَّ كَثِيرًا مِنَ الْخُلَطَاءِ لَيَبْغِي بَعْضُهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَقَلِيلٌ مَا هُمْ
  “Učinio ti je, doista, krivo!” – reče Davud – “time što je tražio da tvoju ovcu doda ovcama svojim; mnogi ortaci čine nepravdu jedni drugima, ne čine jedino oni koji vjeruju i rade dobra djela; a takvih je malo.”

  Davud reče da: „..te je on prevario. Nije trebao uzeti tvoju ovcu.“ A onda Davud kaže da partneri uvijek varaju jedni druge, osim nekolicine-vjernika.

  Davud a.s. nam govori…ovo je od prije nekoliko hiljada godina, da većinu vremena partneri varaju jedni druge. Partnerstvo-obično ćete vidjeti da svaki partner pokušava preuzeti drugog. I svaki partner pokušava nadmudriti onog drugog. Svaki pokušava postaviti najbolji aranžman (deal) za sebe. Uvijek je tako sa partnerima, a iznimka su oni koji vjeruju. Ovo je i upozorenje nama da kad god imamo partnerstvo sa nekim, ono uvijek treba da bude potpuno čisto. Utanačiti načisto uslove, zapisati ih, jer veoma je važno u partnerstvu imati čiste dogovore.

  Kad to reče Davud a.s. dvije osobe koje su stajale ispred njega nestadoše. Bez riječi. Odjednom nestadoše.

  Davud je istog časa shvatio da je ovo bio test od Allaha i da je počinio grešku. Znao je, nije mu trebao niko govoriti.

  Šta je bila greška Davudova?

  NIJE SASLUŠAO DRUGU STRANU.

  Saslušao je jednu stranu. Bila je veoma tužna. 99 ovaca, a ti imaš samo jednu i on ti je uzme? Čista prevara. Pa je dao svoju presudu a da nije čuo drugu stranu.

  I to je bio test od Allaha Subhanehu we Teala, Allah ga je testirao. Zašto? Zato što će se Davud a.s. susresti sa veoma velikim odgovornostima i mora imati strpljenja prilikom davanja presude. I stoga su ga iznenadili. Taj element iznenađenja i šoka je bio potreban da poremeti mir Davuda a.s. i iznenada mu prezentiraju slučaj „na brzinu“, pa je i Davud a.s. dao svoj odgovor „na brzinu“. Pa je čitava ta „namještaljka“ i upriličena da natjera Davuda da na brzinu, brzopleto, presudi. I to se i dogodilo.
  To je bio test od Allaha Subhanehu we Teala, i Davud je odmah shvatio da je to bio test od Allaha i da je počinio grešku.
  Kako je reagovao?
  Pao je na sedždu Allahu Subhanehu we Teala:
  وَظَنَّ دَاوُودُ أَنَّمَا فَتَنَّاهُ فَاسْتَغْفَرَ رَبَّهُ وَخَرَّ رَاكِعًا وَأَنَابَ [٣٨:٢٤]
  I Davud se uvjeri da smo Mi baš njega na kušnju stavili, pa oprost od Gospodara svoga zamoli, pade licem na tle i pokaja se.

  Allah Subhanehu we Teala kaže: „I Mi smo mu to oprostili“.
  وَإِنَّ لَهُ عِنْدَنَا لَزُلْفَىٰ وَحُسْنَ مَآبٍ [٣٨:٢٥]
  i on je, doista, blizak Nama i divno prebivalište ga čeka.

  Nakon toga Allah Subhanehu we Teala kaže:
  يَا دَاوُودُ إِنَّا جَعَلْنَاكَ خَلِيفَةً
  O Davude, Mi smo te namjesnikom na Zemlji učinili.

  Kada se ovo dogodilo? – Nakon što je Davud prošao kroz test.

  Pa učenjaci kažu nešto zanimljivo. Kažu da je DAVUD NAKON GREŠKE BIO BOLJI NEGO DAVUD PRIJE GREŠKE.
  Iako je načinio pogrešku. Ali je Davud a.s. nakon greške bio bolji nego Davud a.s. prije greške.

  Ako učimo iz naših grešaka – popravljamo se kroz naše greške.

  Jer sada je Davud naučio ispravan način presuđivanja: biti strpljiv, saslušati obje strane, ne biti brzoplet u presuđivanju. I to ga je kvalificiralo da bude kralj ljudima.

  Tewba, pokajanje Allahu uveliko popravlja naše stanje.
  Zašto? Zato što Allah Subhanehu we Teala kaže:
  إِلَّا مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ
  ali onima koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova hrđava djela u dobra promijeniti,…

  Ne samo da će Allah „očistiti tvoj račun“ pa ćeš početi od nule, ne samo to, nego će se tvoji prijašnji grijesi pretvoriti u dobra djela. Pa će zlo, ona prljavština koju si imao u prošlosti biti pretvorena u čisto zlato.

  Tewba, to je tewba. Učenje iz grešaka.

  Davud a.s. je molio Allaha za oprost, Allah mu je oprostio i on je postao bolji.
  Ista stvar je sa Ademom a.s. Postao je Poslanik-kad je postao Poslanik? Prije ili poslije greške? Postao je Poslanik nakon što je počinio grešku.Protjeran iz Raja.Nakon toga je postao Poslanik.
  Stoga, učimo iz naših grešaka.

  Ali ako nastavimo griješiti i ne naučimo lekciju i ne shvatimo bit, „padamo“ od testa do testa- ništa ne dobivamo samo biva još gore.

  Svrha je naučiti i okoristiti se iskustvom koje imamo.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.