Bitka protiv Dedzala

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 12 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 2520 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #6289
  Anonimno
  Neaktivan

  Bitka protiv Dedzala

  Bitka u kojoj ce progovoriti kamenje i drvece nije bitka za oslobodenje Bejtul-makdisa. Desit ce se to prilikom uništenja Dedždžala i njegovih sljedbenika.

  Kad jedan (narod) ummet dospije u najvecu slabost i kada se u njegovo bice uvuce beznade on tada svoju nemoc da se suprotstavi stvarnosti ili da je mijenja pocinje pravdati, Allahovom kosmickom odredbom (kaderom).

  To je prakticno stanje u kojem se nalazi islamski ummet, koji svoje snove o pobjedi nad Židovima – koji su dostigli vrhunac premoci na zemlji – vezuje za hadise koji ukazuju na borbu protiv Židova i govor kamenja i drveca u toj odlucujucoj bici. Ali, tu je nerealan i neodgovarajuci pogled na buducnost i pozivanje na kader. To je dovelo ummet u pasivno oslanjanje na tu radosnu vijest i Poslanikovo, s.a.v.s, obecanje i zapostavljanje pravilne pripreme i uzimanja u obzir uzroka snage i pobjede.

  Medu najbitnije uzroke koji su doveli do širenja pasivnosti i nezdrava pogleda na realno stanje ubraja se:

  Prvo: Nepravilno išcitavanje i pogrešno razumijevanje hadisa koji govore o fitnetima i predznacima Kijametskog dana koji se odnose na borbu muslimana protiv Židova pred Kijametski dan, te njihovo smještanje u blisku buducnost bez bilo kojeg argumenta ili jasnog dokaza.

  To je suprotno ispravnoj metodologiji ucenjaka koji su, eksplicitno rekli da nije moguce navedene hadise koji govore o fitnetima vezivati za odredeni dogadaj prije nego što se on dogodi, zbog mogucnosti greške u tumacenju, kao i velike slicnosti dogadaja sa onim što se spominje u hadisima Resulullaha, s.a.v.s. Ili, zbog njihovog ponavljanja u raznim vremenskim periodima.

  Kao primjer može poslužiti hadis koji prenosi Ibn Šebeh (u ‘Vijestima Medine’ 1/292) od Ebu Hurejre, r.a, koji kaže: ‘Doci ce vojska iz pravca Šama i uci u Medinu. Poubijat ce punoljetne muškarce i rasparati stomake žena. Govorice trudnicama (o onome što je u stomaku), ubijte ostatak zla. I kada stignu na Zul-Hulejfu zemlja ce ih progutati.’

  Ebul-Muhzem prenosilac ovog hadisa od Ebu Hurejre, kaže:'Pa kada je došla vojska Hubejša ibn Deldže rekli smo: ‘To su oni.’ Ali to nisu bili oni.’

  Vojsku Hubejša ibn Deldže poslao je Mervan ibnul-Hakem, kako bi se borila protiv Abdullaha ibnul-Zubejra, r.a, nakon što je on ovladao Medinom.

  U Muslimovom ‘Sahihu’ prenosi se od Džabira ibn Abdullaha, r.a, da je Resulullah, s.a.v.s, rekao: ‘Pred kraj mog ummeta pojavice se halifa koji ce u izobilju dijeliti imetak i nece ga brojati.'Kaže Hariri – jedan od prenosioca ovog hadisa – rekao sam Ebu Nadri i Ebul-Ala'u:'Smatrate li da je to Omer ibn Abdul-Aziz?’ ‘Ne’, odgovoriše oni.

  Ucenjaci zauzimaju stav da je to halifa Mehdi koji ce doci pred Kijametski dan, kao što se to navodi u vjerodostojnim hadisima. Prema tome, slicnost dogadaja i njihovo ponavljanje ne dozvoljavaju da bilo ko odlucno tvrdi na koje konkretne dogadaje se se odnose hadisi koji dovode u vezu pojavu fitneta kao najavu Sudnjeg dana.
  HADISI KOJI GOVORE O SKUPINI KOJA CE BITI SPASENA

  Jedan od najjasnijih primjera, u naše vrijeme, su hadisi koji se navode u vezi spasene ili pobjednicke skupine.
  U hadisu koji bilježe i Buhari i Muslim od Muavije, r.a, prenosi se da je Resulullah, s.a.v.s, rekao: ‘Jedna skupina iz moga ummeta ce ustrajati u Allahovoj vjeri i nece im nauditi onaj ko ih grdi, niti onaj ko im se suprotstavlja – sve dok ne dode Allahova odredba, a oni vladaju nad ljudima.”

  U Muslimovom rivajetu stoji: ‘Jedna skupina iz mog ummeta pobjednicki ce ustrajati na istini do Kijametskog dana.’ Rece: ‘Pa ce se spustiti Isa, sin Merjemin, alejhis-selam, a njihov emir ce reci: Klanjaj nam. A on ce odgovoriti: ‘Ne, vi ste jedni drugima emiri. Allahova pocast prema ovom ummetu.’

  Spasena skupina postojace do Kijametskog dana. I nije moguce odredenoj skupini ili nekom pokretu da tvrdi da su oni, a ne drugi, ta potpomognuta i spasena skupina. Jer, moguce je da se taj opis odnosi na pojedince, bilo da su zajedno ili rastavljeni, kao (i) što je moguce da se odnosi na odredenu grupu. Medutim, to ne znaci da je to jedina skupina s tom odlikom jer se izneseno može odnositi i na neke druge skupine na drugom mjestu ili druge jedinke na razlicitim mjestima.

  Ispravan put je da shvatimo da predmetni hadisi hvale i velicaju tu skupinu i podsticu ummet da se okiti spomenutim svojstvima, tj. da ustraju u onom na cemu su bili Resulullah, s.a.v.s, i njegovi ashabi.’

  Drugo: Ono što je povecalo ucvršcenje takvog osjecaja je i potpuna odsutnost sa scene najboljeg ummeta koji se ikada pojavio medu ljudima i njegovo neucestvovanje u svjetskim dogadajima, te slabost koja je zahvatila sve pore njegova života i to u razmjeru kakav islamska povijest ne pamti. Nasuprot tome, na sceni vidimo nadmocnost kufra i njegovih pripadnika i njihovu dominaciju. Cionisti su ovladali svetim mjestima muslimana u Palestini obešcastili ih i upraljali… Sve to ucinilo je da muslimani, duži vremenski period, žive vezani za ovo radosno poslanicko obavještenje o pobjedi nad židovima, kao da nas od toga dijeli samo nekoliko koraka i koja godina.

  Pa hoce li muslimanske svetinje ostati zarobljenici u židovskim rukama sve do kraja ovog svijeta? Postoji li mogucnost da se naša sveta mjesta oslobode a Židovi poraze i protjeraju iz svete zemlje prije nego progovore kamenje i drvece?!

  Molimo Uzvišenog Allaha da blagoslovljena I N T I F A D A u okupiranoj Palestini bude pocetak kraja židovske povijesne nadmoci i pocetak borbe za oslobadanje muslimanskih svetih mjesta od židovskog obešcašcivanja za koje vjerujemo da ce se dogoditi prije nego progovore kamenje i drvece.

  Ovo nije sentimentalno promatranje… vec cvrsto ubjedenje temeljeno na ispravnom shvatanju, inša-Allah, preciznom išcitavanju, lišeno tendencioznosti spram hadisa Resulullaha, s.a.v.s, koji se odnose na borbu protiv Židova i predznake Kijametskog dana.
  HADISI KOJI GOVORE O BORBI PROTIV ŽIDOVA

  Buhari i Muslim bilježe od Ebu Hurejre, r.a, da je Resulullah, s.a.v.s, rekao: ‘Nece nastupiti Kijametski dan sve dok se muslimani ne budu borili protiv Židova. Pa ce ih muslimani ubijati, tako da ce se židov skrivati iza drveca i kamenja. Kamen i drvo ce govoriti: ‘O muslime, o Abdullahu (Allahov robe) ovo je Židov iza mene, dodi i ubij ga.’ Osim drveta Garkad, jer ono je židovsko drvo.’

  Prije nego nama ovladaju nade i mašta, moramo navesti i ostale hadise koji nam, više od vremena, mjesta i dogadaja koji su u vezi sa obecanom bitkom, razotkrivaju pojedinosti, pogotovo kada znamo da je to jedan od predznaka Kijametskog dana koji se, kao što ce nam to biti jasno, nije i nece ponavljati.

  Ibn Madže bilježi od Ebu Umame Bahilija koji kaže: ‘Govorio nam je Resulullah, s.a.v.s., i to je bio njegov najduži govor. Govorio nam je o Dedždžalu i upozorio nas na njeg. Od onog što je govorio su i njegove rijeci: ‘Otkako je Allah stvorio Ademovo potomstvo na Zemlji nece biti veceg fitneta od Dedždžalovog fitneta. Nece ostati nijedan predio na Zemlji a da on nece u njeg krociti i njime ovladati, osim Mekke i Medine… ‘

  Pa je Resulullah, s.a.v.s, spomenuo nešto od njegovog fitneta. Ummu Šerik bint ebu Bekr je rekla: ‘O Allahov poslanice, a gdje su Arapi?’ ‘Njih ce tada biti malo. Vecina ce ih biti u Bejtul-makdisu. Njihov imam bice jedan cestit covjek. I kada imam bude pristupio da klanja sabah-namaz, spustice se Isa, sin Merjemin. Taj imam ce se povratiti, povlaceci se natraške (unazad) kako bi Isa pristupio i klanjao kao imam. Isa ce staviti svoju ruku na njegova ramena, a zatim mu reci: ‘Predi naprijed i klanjaj, jer namaz je za tebe poceo.’ Pa ce im klanjati njihov imam. A kada završi i naputi Isa, a.s, ce reci: ‘Otvorite vrata.’ Vrata ce se otvoriti, kad tamo Dedždžal i sa njim 70 000 Židova. Svaki od njih sa sabljom i na brzoj devi.

  I kada Dedždžal pogleda u njega istopice se, kao što se topi so u vodi, a zatim ce se dati u bijeg. Isa, a.s, ce reci: ‘Ja treba da te udarim i neceš mi umaci.’ Pa ce ga stici kod kapije istocnog Ludda i tu ga ubiti. Allah ce poraziti Židove i nece ostati ništa što je Allah stvorio iza cega ce se Židovi moci sakriti a da Allah nece uciniti da to govori: ni drvo, ni kamen, ni zid a ni životinje – osim drveta garkad, ono je židovsko drvo i ono nece govoriti. Sve ostalo ce govoriti: ‘O Allahov robe, o muslime, evo Židova iza mene, dodi i ubij ga.’ (Pogledaj ‘Sahihul-Džami'i 2970)

  Ovo se ne kosi sa onim što bilježe Muslim i Taberani da je on, s.a.v.s, rekao: ‘Spustice se Isa sin Merjemin kod bijele minare u istocnom dijelu Damaska.’ Njegovo spuštanje bice s drugog neba na Zemlju, u Damask. Zatim ce se prikljuciti pomognutoj skupini u Bejtul-makdisu. (Pogledaj ‘Hašijetul-Džami'is-sahih”, str. 1301)

  Kod imama Muslima, od Enesa, r.a, stoji da je Resulullah, s.a.v.s., rekao: ‘Dedždžala ce slijediti 70.000 Židova Asfahana. Na njima ce biti turbani (i zelena odjeca).’
  NAJBITNIJI NAGOVJEŠTAJI

  – U ovim, i drugim hadisima koji govore o pojavi Dedždžala i silasku Isaa sina Merjemina, a.s, su jasni pokazatelji. Od najbitnijih su:
  Nered Židova na zemlji i njihovo spletkarenje spram pripadnika islama nece prestati sve dok Isa, a.s, i oni iz ummeta Muhammedovog, s.a.v.s, koji budu s njim ne iskorijene njihovo korijenje (mržnju) pred kraj Kijametskog dana. To ce se desiti nakon što on ubije Dedždžala, za kojeg tvrde da je jedan od njihovih vladara – Tada ce se zemlja ocistiti od njihove prljavštine i njihova nereda.
  · Pomognuta skupina okupice se u Šamu i prilikom pojave Dedždžala utvrditi se u Bejtul-makdis. Ovo upucuje da ce, tada, Bejtul-makdis biti pod njihovom vlašcu i njihovom upravom.
  · Židovi ce izaci iz Bejtul-makdisa i razasuti se po Zemlji. Snaci ce ih poniženje i prostota, pa ce se pred Kijametski dan okupiti u Asfananu išcekujuci pojavu njihovog tobožnjeg kralja Mesiha zablude. Pa kada se pojavi, slijedice ga kako bi sa njim nastavili sijati nered po Zemlji.
  · Bitka u kojoj ce govoriti kamenje i drvece nije bitka za oslobodenje Bejtul-makdisa, niti okupiranih teritorija. To je bitka za uništenje dueta koji ce sijati fitnet, razvrat, i nered po Zemlji – Mesiha Dedždžala i Židova koji ga budu slijedili.

  · Prema tome, niko ne može sa sigurnošcu tvrditi da je rijec o generaciji Židova i okupatora protiv koje ce se boriti muslimani, kako se navodi u spomenutim hadisima. Štaviše, hadisi upucuju na suprotno od toga. Oni govore o Židovima Asfahana, a u Bejtul-makdisu ih tada nece biti.
  Medutim, mi smo potpuno sigurni, shodno tekstu Knjige našeg Gospodara Uzvišenog da kada god Židovi zavladaju Zemljom i po njoj nered cine Allah ce im dati da nad njima zavlada neko ko ce ih na najgori nacin tlaciti i sve ono nad cim zavladaju do temelja porušiti, kao što o tome govori Uzvišeni:'A kad dode vrijeme prijetnje, poslacemo ih da na licima vašim tugu i jad ostave i da u Hram kao i prvi put, ponovo provale i da sve što osvoje do temelja poruše. I Gospodar vaš ce vam se opet smilovati; ako vi ponovo zapocnete, zapocecemo i Mi. A Džehennem smo za nevjernike tamnicom ucinili.’ (Al-Isra’, 7-8)
  I evo Židovi ponovo nered na Zemlji cine. Ohole se i hvališu nad ljudima. Okupirali su sveta mjesta muslimana tako da su u svojoj gordosti i nadmoci dosegli vrhunac o kakvom nisu ni pomišljali.
  U tome je radosna vijest muslimanima o blizini trijumfa nad Židovima, njihovom porazu, poniženju, te oslobadanju Bejtul-makdisa i Mesdžidul-aksaa prije nego progovore kamenje i drvece.
  Inša-Allah, to ce biti potvrda obecanja Uzvišenog Allaha i Njegove prijetnje.

  Zato, na muslimanima je da ne ljencare vec da se pripreme za borbu protiv Židova, da se prihvate preduslova za pobjedu, a od najbitnijih je ustrajnost (postojanost) na šerijatu Uzvišenog Allaha, privrženost i kicenje svojstvima te pomognute skupine pa možda da Allah izvede od njih cestitog vojskovodu ili vode mudžahide koji ce osloboditi sveta mjesta i povratiti ih pod okrilje islama, kao nastavak povorke osloboditelja Bejtul-makdisa pocevši od Allahovog poslanika Ješu'a bin Nuna, a.s., preko Faruka (rastavljaca istine od neistine) ovog ummeta Omera ibn Hattaba, r.a, i nakon njega pobjednika nad krstašima Salahuddina el-Ejjubije, rahmetullahi alejhi.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.