Cerić: Muslimani u Siriji ubijaju jedni druge

 • This topic has 16 odgovora, 6 glasova, and was last updated prije 7 years, 9 months by AvatarAnonimno. This post has been viewed 3638 times
Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 17)
 • Autor
  Postovi
 • #12910
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Podjele među muslimanima zbog Bajrama su haram

  Reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZBiH) održao je danas hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u kojoj je govorio o ličnosti Alije Izetbegovića, koji je umro na današnji dan prije devet godina, te, posebno, o neslaganjima muslimana u svijetu oko datuma Kurban-bajrama, javio je izvještač agencije Anadolija.

  Reisu-l-ulema Cerić je kazao da su Bošnjaci dužni sjetiti se čovjeka “koji nas je toliko zadužio za sve ono što je uradio on sam i sa onima koji su ga podržavali”.

  “Mi se sjećamo predsjednika Alije Izetbegovića. Sa ovog časnog mjesta osjećam posebnu obavezu da vas i sebe podsjetim da je predsjednik Izetbegović živio život koji je postao urnek i pouka za buduće generacije. U najtežim vremenima za naš narod i zemlju predsjednik Izetbegović je znao da održi naš ponos i nije popustio nikad pred pritiscima. Zato ako bi mogli kazati koja je najvažnija karakteristika predsjednika Alije Izetbegovića trebamo kazati da Alija Izetbegović nikada nije znao izdati i nije izdao”, rekao je reis Cerić.

  Osvrnuo se o na one koji “su ga naslijedili ili misle da su ga naslijedili”.

  “Ako bi samo ovu njegovu karakteristiku zadržali, usadili je u duboko sjećanje i primijenili u praksi, naš narod, naša zemlja i država ne bi se trebali bojati budućnosti. Nisam siguran da oni koji su ga formalno naslijedili imaju baš takvu karakteristiku. Njihova uloga bi trebala biti još uvjerljivija. On bi morali potvrditi da ćemo ići putem kojeg nam je rahmetli Alija pokazao, putem na kojem su mnoga naša braća i prijatelji dali svoje živote i osigurali nam da mirne duše, glasno i jasno, možemo kazati ko smo i šta smo. A ne da govorimo u njedra, već da bez straha živimo u ovoj našoj zemlji”, dodao je on.

  Nažalost, podvukao je Cerić, ostalo je mnogo nedovršenih stvari koji su započete za vrijeme predsjednika Izetbegovića.

  “Jer, još nismo sigurni da nam se neće ponoviti genocid i još nismo sigurni da nam iznad glave ne prijeti ta opasnost. Stoga sjećajući se Alije Izetbegovića, na godišnjicu njegove smrti, hoću da vam kažem ono što osjećam, ono što mi dolazi iz daleka, kao da stiže od svih naših šehida. Kao da nam oni kažu da smo obavezni, da je ova generacija dužna da učini sve što je u njenoj moći, od domaćice, studenta, političara, intelektualca, radnika, rudara, pa do imama i hatiba, dakle, svi, da nam se ne ponovi genocid. Svi moramo raditi ono što je u našoj moći da spriječimo, odnosno da se borimo protiv genocida koji nam još uvijek prijeti iznad naših glava”, rekao je Cerić.

  Upozorio je da se u gradovima Republike Srpske, poput Prijedora, još uvijek dešava da bošnjačku djecu u porodilištima po svom nahođenju upisuju kao srpsku i pravoslavce, ne pitajući koje su ta djeca vjere i nacije.

  “To se događa sada, dok smo mi ovdje u Sarajevu. Nastavlja se genocid samo drugim metodama. Prema tome, draga braćo, ako ćete slijediti bilo koga od nas Bošnjaka, ma kakvu funkciju obnašao i šta radio, samo ga gledajte po tome šta radi da osigura da naša djeca ne žive u strahu od mogućeg budućeg genocida. To je mjera! Sve je drugo nevažno. Ovo je najvažnije. Jer, opasnost od genocida nije prestala. Baš zato što se ove 2012. godine sjećamo genocida koji je prije 100 godina počinjen u Plavu i Gusinju, pa se praktično niko nije smio oglasiti ili osuditi taj genocid, a kamoli da klanja dženazu ubijenima”, apostrofirao je Cerić.

  Morate, dodao je, djecu učiti da budu najbolji sportaši, studenti i radnici, ali da se bore protiv genocida.

  “Vidite, koliko ima muškaraca ovdje u džamiji, ali mi 1992. godine nismo mogli spriječiti silovanje naših majki, sestara i kćeri. Nismo bili u stanju da ih zaštitimo. Ne smijemo sebi dozvoliti da hodamo ovom zemljom, a da više nismo u stanju da zaštitimo svoje žene, sestre, majke i kćeri. To je sramota i sa tom sramotom ne možemo da živimo. Sjećajući se Alije Izetbegovića želim poručiti onima koji bi trebali naslijediti njegov put: “Ne silazite s njegovog puta, ne udaljavajte se od njega i ne mijenjajte ono što je on zapisao”. Žao mi je što na ovu godišnjicu nisam vidio okrugle stolove, da se proučava Alijina misao, pa da se na tome odgajaju nove genracije. Nadam se da će i to biti jednog dana”, poručio je Cerić.

  Mnogo više kritike reis Cerić je uputio na račun onih, koji, po njegovom mišljenju, dijele muslimane u svijetu.

  “Sa ovog mjesta govorili su brojni veliki alimi, pa i ja mnogo puta. Ali, danas mi je obraćanje najteže i najtužnije. Prvo smo se sjetili godišnjice smrti Alije Izetbegovića.

  Ali, ima nešto što me čini nespokojnim, kao i vas. Žao mi je što se naš muslimanski Ummet razilazi oko stvari oko koji se ne bi trebao razilaziti. Oko Arefata i Bajrama. Draga braćo, ja sam jako tužan što se razilazimo oko nečeg oko čega se ne bi trebali razilaziti, kao što se ne razilazimo oko Kible, Kur'ana, Pejganbera a. s. i drugih stvari”, ocijenio je Cerić.

  Podsjetio je da smo mi “ovdje ostavljeni više od jednog stoljeća” i da se “sami organiziramo kroz Šerijat, kao zajednica, i, kao društvo, kroz Hilafet.

  “Sve ovo se muslimanima dešava zbog nedogovrnih ljudi koji odlučuju o tome kakav će naš muslimanski imidž biti u svijetu, i zbog nepostojanja institucije Hilafeta. A ta institucija ne postoji jer se ne mogu dogovoriti sujete i zato što su oni, kojima je smetao, ukinuli Hilafet 1924. godine. I sada bi neki htjeli da, nakon što su ga ukinuli, ponovo imaju prerogative Hilafeta. Nažalost, to ne može! Zbog tog nedostatka institucije Hilafeta, koja je ukinuta 1924. godine, mi nailazimo na različite poteškoće i probleme. Mi ovdje na Balkanu, odnosno u BiH, dobro znamo kako je živjeti bez jednog globalnog centra iz kojeg bi mogli crpiti vlastitu snagu. To se najbolje pokazuje ovih dana”, tvrdi on.

  Nadalje, istakao je da je sa svoje strane u proteklih nekoliko dana učinio sve da objedini Ankaru i Rijad i da dan Arefata i Kurban-bajrama za sve muslimane bude isti.

  “Nisam u tome uspio. Ali, samo u ime vas poslao poruku duhovnom muftiji u Saudijskoj Arabiji i predsjedniku Dijaneta Mehmedu Gormezu i kazao im: “Vi ste odgovorni za nejedinstvo muslimana, a posebno nas muslimana u Evropi”. Mi ne pripadamo samo jednoj naciji, nismo samo Turci, Arapi i Perzijanci. Mi smo različitih nacija, ali nas uvezuje jedna vjera – islam. Sad će se muslimani u Evropi podijeliti po tome ko je ovog, a ko od onoga. To je haram! Zbog naše djece, zbog budućnosti….

  Žalimo se da nas drugi vrijeđaju i napadaju, a mi (muslimani) sami sebi pravimo takve gluposti koje niko ne može opravdati”, upozorio je Cerić.

  Reis Cerić je dodatno objasnio svoj stav:

  “Draga braćo, možemo se pozivati na kakvu god hoćemo nauku, ali jedno je izvjesno. Dan Arefata je dan Arefata i to niko ne može promijeniti. Samo je jedan dan Arefata i samo je jedan Arefat, kao područje na zemlji. Ne mogu biti dva Arefata. Ne može istovremeno biti i Bajram i Arefat. Svi koji pokušavaju reći da je to odvojeno, žele da razbiju taj osjećaj da mi pripadamo univerzalnoj zajednici. Islam je poslan cijelom svijetu, islam nije poslan jednoj naciji, jednom mjestu, već svim rasama.

  Prema tome niko nema pravo monopola nad ovom vjerom. Ona je Allahova i vjera svih nas. Vidite, zbog političkih neslaganja i nemogućnosti da se riješe te male svađe nanosi nam se duševna bol”, rekao je Cerić.

  Osvrnuo se i na ponašanje arapskog svijeta u ovom slučaju.

  “Nadam se da će oni koji su tvrdoglavi i još uvijek idu na brdo da vide ima li mjeseca, ili ga nema, a obično ne vide dobro, u Meki napraviti opservatoriji, sazvati sve muslimane i ulemu, te napraviti globalni kalendar koji će važiti za sve muslimane svijeta. Da imamo dan Arefata i da se osjećamo kao dio globalne zajednice.

  Dok svijet na Zapadu prati uspjehe svojih tenisera, muslimani u Siriji ubijaju jedni druge. A onda se pitamo zašto nam je takvo stanje. I sve to samo zbog sitnih prohtjeva koje mi ne možemo odobriti. Zbog nedostatka Halife i Halifeta imamo pravo da zastupamo ove stavove. Pozivamo vas na jedinstvo i da i održimo svoje dostojanstvo među nama samima”, zaključio je Cerić.

  Reis Cerić se prisjetio kako je svojim očima 80-tih godina prošlog stoljeća vidio kako na Mini u Saudijskoj Arabiji gore plastovi kurbana.

  “A mi smo ovdje u medresi u frižidere stavljali meso i djeca su se po čitavu godinu hranila. Kad smo mi to govorili ulemi u Saudijskoj Arabiji, znate kakav je njihov odgovor bio: “Krubani su za fukaru Meke”. Odbijali su da to urade. To je trajalo godinama sve dok nisu shvatili da su kurbani za gladne u Africi. Sada se meso kurbana dijeli diljem svijeta”.

  (www.klix.ba)

  Muslimani u Siriji ubijaju jedni druge! Ja kako sam shvatio u Siriji Rafidije (kjafiri) ubijaju Muslimane. A to sto ti “reis” neznas na koju stolicu da sjednes, sto bi naj radije na dvije istovremeno, to je tvoj problem i tvoja zabluda. Hvala Allahu azza we dzall sto mi je otvorio oci u uputio me da se odreknem i tebe kao vodje i iz-a kao institucie. Obzirom da vise neces biti “reis” i biti zauzet da nam punis usi svojim glupostima i akidetskim greskama (podvalama), predlazem ti, da iskoristis slobodno vrijeme i pocnes s iskrenom tevbom Allahu swt, zatim da od temelja podjes uciti vjeru, pocni od akide i spasavaj sebe, sebi si naj preci.

  Post edited by RPG

  #12916
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Da Allah sacuva. Ovaj rejs je shampion u kufrovima, euzubillah.

  #12917
  AdminAdmin
  Keymaster

  Dok svijet na Zapadu prati uspjehe svojih tenisera, muslimani u Siriji ubijaju jedni druge. A onda se pitamo zašto nam je takvo stanje.

  Zaista žalosno, alevije, ljude koji vjeruju u božanstvenost Alije radijAllahu anhu, i vjeruju u panteizam (sjedinjavanje Allaha sa stvorenjima), smatrajući da je Alija, radijallahu anhu, posljednja osoba s kojom se sjedinio Allah, iste te alevije koji masakriraju muslimansku djecu u Siriji, siluju muslimanke, ruše džamije i narušavaju svetinje islama, iste te alevije Cerić naziva muslimanima!!??

  Ovo je tako poražavajuće za jednog čovjeka koji bar formalno predstavlja ili treba da predstavlja muslimane. Ovo je tako poražavajuće za one bradate murdžije i ihvanije ( i ostale “ije”), koji sebe nazivaju selefijama, a koji zdušno brane Cerića u svakoj njegovoj užasnoj izjavi koja se suprotstavlja osnovnom konceptu islama.

  http://www.putvjernika.com/Islam-i-dawa/damask-baza-dzihada-na-zemlji.html

  #12921
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  da li je druga strana pod vodjstvom muslimana?
  ne.
  Assad je licemjer teski najgori, njegove bande svakako.
  da li ima tamo muslimana?
  jedva.

  #12923
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  crnezastave1 post=7779 wrote: da li je druga strana pod vodjstvom muslimana?
  ne.
  Assad je licemjer teski najgori, njegove bande svakako.
  da li ima tamo muslimana?
  jedva.

  Cuvaj se crna zastava,sta govoris, nije asad licemjer nego je veeliki taguut i nemoj mi pisati njegovo ime sa velika slova da te ne pogodi i tebe Allahova Srdzba.

  #12924
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  licemjer je i tagut, musrik, kafir, sejtan, sve najgore.

  i nemoj mi pisati njegovo ime sa velika slova da te ne pogodi i tebe Allahova Srdzba.

  sta ce jadni Arapi, u arapskom nema malo veliko, izgleda sve je veliko:)

  #12926
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  crnezastave1 post=7783 wrote: licemjer je i tagut, musrik, kafir, sejtan, sve najgore.

  i nemoj mi pisati njegovo ime sa velika slova da te ne pogodi i tebe Allahova Srdzba.

  sta ce jadni Arapi, u arapskom nema malo veliko, izgleda sve je veliko:)

  Budi Seriozan ti si pisao na latinski ne na Arapski i za koje Arape mislis da su Jadni?

  Evo jedan Fragment od zivota Ashaba i govor o Licemjerstvo:

  Prenosi se od Hanzale el-Usejjidijja, radijallahu anhu (koji je bio pisar Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem) da je rekao: ”Jedne prilike sreo me je Ebu Bekr es-Siddik, radijallahu anhu, i upitao: ‘Kako si, Hanzala?’ Ja mu tada rekoh: ‘Hanzala je postao licemjer.’ Ebu Bekr reče: ‘Subhanallah, šta to govoriš?!’ Rekoh mu: ‘Kada smo kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i kada nas podsjeća na Vatru i Džennet, osjećamo se kao da ih gledamo. Međutim, kada odemo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pozabavimo se i okupiramo ženama, djecom i imetkom, te mnogo od toga zaboravimo!’ Na to Ebu Bekr reče: ‘Tako mi Allaha, i mi osjećamo isto to!’ Zatim smo se ja i Ebu Bekr es-Siddik zaputili do Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

  Kada smo stigli kod njega, ja rekoh: ‘Allahov Poslaniče, Hanzala je postao licemjer!’ Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upita: ‘A kako to?’ Ja mu odgovorih: ‘Allahov Poslaniče, dok smo kod tebe i dok te slušamo kako nas podsjećaš na Vatru i Džennet, osjećamo se kao da ih gledamo. Međutim, kada odemo od tebe, pozabavimo se i okupiramo ženama, djecom i imetkom, te mnogo od toga zaboravimo!’ Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tada reče: ‘Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, da vi stalno ostanete u stanju u kojem se nalazite kod mene i u zikru, meleki bi se s vama rukovali na vašim posteljama i putevima. Ali, Hanzala, malo-pomalo!”(Muslim)

  Da li je ovaj “kelb ibn kelb” Licemjer???

  #12928
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Na “kelb ibn kelb” mislim na besirul esed sin hafiz eseda, taguut sin taguuta.

  #12929
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Budi Seriozan ti si pisao na latinski ne na Arapski i za koje Arape mislis da su Jadni?

  smiri se nasalio sam se;)

  #12930
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Budi Seriozan ti si pisao na latinski ne na Arapski i za koje Arape mislis da su Jadni?

  smiri se nasalio sam se;)

  #12931
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  gariib post=7785 wrote:

  Da li je ovaj “kelb ibn kelb” Licemjer???

  Ali, Hanzala, malo-pomalo!”

  #12932
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  crnezastave1 post=7790 wrote:

  Da li je ovaj “kelb ibn kelb” Licemjer???

  Ali, Hanzala, malo-pomalo!”

  I Resulullah Salallahu Alejhi we Sellem se salio ali njegova sala je bio Hakk.

  Sta si htio reci sa “Ali,Hanzala,malo -pomalo”

  #12933
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  gariib post=7785 wrote:

  Da li je ovaj “kelb ibn kelb” Licemjer???

  i to veliki, pravi, kafir.

  #12934
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  TEMA: Nifak (licemjerstvo)
  Nifak (licemjerstvo) prije 2 mjeseci, 4 nedjelja #4612
  • Allah subhanehu ve te’ala je pomenuo riječ nifak (licemjerstvo) i riječi sa istim korijenom 37 puta u različitim surama: Ali Imran, El-Hašr, Et-Tevbe, El-Ahzab, El-Feth, El-Hadid, El-Enfal, El-Munafikun, En-Nisa i Et-Tahrim. Takve riječi su pomenute ponovo i ponovo, pokazujući opasnost licemjerstva u društvu i u slijeđenju Islama. Mi molimo Allaha subhanehu ve te'ala da nas očisti i oslobodi od licemjerstva i da nam ukaže na opasnosti ove bolesti i da nam dadne lijek. Uistinu, On je u stanju da to učini. Postoje dvije vrste licemjerstva:

  Licemjerstvo u vjerovanju
  Ova vrsta licemjerstva vodi čovjeka van Islama i u najdublji dio džehennema. To su ljudi koji odbijaju Poslanstvo Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, unutra i tajno, čak iako tvrde suprotno. Oni potvrđuju svoje licemjerstvo jasno negirajući Knjige, meleke ili bilo koje od osnovnih vjerovanja. Dokaz je u riječima Allaha subhanehu ve te’ala: “Ima ljudi koji govore: “Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet!” – a oni nisu vjernici. Oni nastoje da prevare Allaha i one koji vjeruju, a oni, i ne znajući, samo sebe varaju. Njihova srca su bolesna, a Allah njihovu bolest još povećava; njih čeka bolna patnja zato što lažu.” [Sura El-Bekare 8-10]

  Licemjerstvo u djelima
  Ovo licemjerstvo ne čini čovjeka kafirom. Međutim, opasnost da čovjek napusti Islam i dalje postoji. Dokaz je u riječima Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, kao što je zapisano u Buhariji i Muslimu. “Znakovi (licemjera) su tri: Kada govori, laže, kada obeća, ne ispuni obećanje, i kada mu je nešto povjereno, nepouzdan je.” Također, riječi Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, koje čine stvari jasnijim, kako prenosi Omer radijallahu anhu: “Postoje četiri stvari, ko god ih posjeduje je istinski licemjer i ko god posjeduje jednu od te četiri stvari posjeduje karakteristiku licemjera sve dok je ne napusti. Kada mu je nešto povjereno, nepouzdan je, kada govori, laže, kada obeća, ne ispuni obećanje i kada diskutuje, ponaša se uvredljivo i drsko.”
  “O vjernici! Ako neko od vas od vjere svoje otpadne, pa – Allah će sigurno mjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole.” [Sura El-Maide 54]. Jedna od očiglednih karakteristika vjernika je da oni ispituju svoj nijjet, svoja djela i ponašanje i svoje generalno stanje, razmišljajući kako će proći na Sudnjem danu.
  “Onoga dana kad svaki čovjek pred sobom nađe dobro djelo koje je uradio i loše djelo koje je učinio – poželjeće da se između njih i njega nalazi udaljenost velika.” [Sura Ali Imran 30]
  Omer radijallahu anhu je imao običaj da kaže, kad bi drugom dao savjet: “Izvagajte svoja djela prije nego što budu pozvana na vaganje (na Sudnjem danu), mjerite svoje duše prije nego što vam budu mjerene i pripremite se za dan kada će sva djela biti izložena i otkrivena.”Licemjerstvo, koje se očituje u djelima se uvlači u muslimansku zajednicu kao što vatra pali drvo i uništava ga. Licemjerstvo ulazi usrce iz smjerova koje mi ne zapažamo. Zato, preduslov za zaštitu je da čovjek bude budan i da zatvori sva vrata kroz koja licemjerstvomože ući u njegovo srce. Jedan pjesnik je rekao: „Upoznao sam zlo, ne zbog zla, već da bih ga izbjegao. Ko god ne pozna zlo, zaslužuje da u njega upadne.“ Dakle, zaštita ne može biti potpuna, osim ako čovjek zna znakove, karakteristike i najsitnije detalje o licemjerstvu, jer znanje o neprijatelju je potrebno da se on savlada.
  Omer radijallahu anhu je rekao: “Uistinu, Islam će od vas biti odstranjen, od prvog do zadnjeg koji je rođen kao musliman, a ne pozna džahilijet i njenu stvarnost.” Slično, onaj koji ne pozna stvarnost nifaka (licemjerstva) napustit će karakteristike iskrenosti, jednu po jednu, dok na kraju ne upadne u laži i licemjerstvo. Mnogo je rečeno o znakovima licemjerstva, kao opomena muslimanima.
  Muslimani iz najboljih generacija nisu prestajali da intenzivno strahuju od licemjerstva. Zato je Omer radijallahu anhu insistirao u ispitivanju Huzejfe radijallahu anhu (kojeg je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem zadužio da zapiše imena licemjera): “Je li me Allahov Poslanik, ubrojio među licemjere?” Ovo je velika lekcija za one koji se smatraju sigurnim, koji misle da su njihova djela učinjena iskreno za Allaha subhanehu ve te'ala mnogobrojna.
  Omer radijallahu anhu je jedan od poznatih deset ashaba radijallahu anhum, kojima je obećan džennet u hadisu Muhammeda sallallahu alejhi ve selem, ali se opet bojao licemjerstva. Zato se iduće pitanje mora postaviti: Šta, onda, sa onima koji su manje pobožni od Omera radijallahu anhu i koji se manje Allaha subhanehu ve te'ala boje? ”Uistinu Allah zna sve što je u srcima.” [Sura Ali Imran 154]

  Sabah Namaz

  Ne troši vrijeme i kategorički se očisti od licemjerstva. Teškoća u vezi sa ustajanjem na sabah namaz nam dokazuje da je osoba koja klanja sabah namaz na vrijeme osoba sa čvrstom vjerom i da nije licemjer. Zato je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Uistinu, najteži namazi, za licemjere, su jacija i sabah namazi. Kad bi samo znali šta propuštaju, došli bi da klanjanju, čak ako bi trebali puzati na koljenima.” [Hadis bilježe Buhari i Muslim].
  Abdullah ibn Mes’ud radijallahu anhuma potvrđuje: “Uistinu jedini koji ih propušta (jaciju i sabah) je dokazani licemjer.” Ibn Omer radijallahu anhuma je rekao: “Kad nađemo čovjeka koji nije prisutan na jaciji i sabah namazu, počnemo sumnjati u njega (tj. u njegovu vjeru).”

  Kriterij
  Ako tražiš kriterij za ocjenjivanje vjere (imana) određene osobe, i nivo njegove iskrenosti u vjeri, onda obrati pažnju na njegovo obavljanje sabah namaza. Ako ta osoba prođe ovaj test, onda to treba uzeti kao indikaciju da je njegov iman čvrst. Treba da svjedočimo da je iskren, jer je uspio da postigne najveću pobjedu protiv sebe i da savlada zadovoljstvo spavanja u krevetu. Ako on padne taj ispit, onda je to indikacija slabosti u njegovoj vjeri, tvrdoće u njegovom srcu, odavanja svojim strastima i popuštanja svojim vlastitim prohtjevima.
  Kako onda onaj koji si dozvoljava da spava propuštajući namaz može da se osjeća komforno, dok ljudi uživaju u džamijama u društvu Kur’ana, slušajući Allahovu subhanehu ve te'ala poruku sa oduševljenjem. Onaj ko je više zadovoljan sa spavanjem nego sa namazom, tajje istinski gubitnik. Ovo je podsjetnik koji vam može pomoći da ustanete na sabah namaz. Neka Allah subhanehu ve te'ala, ove riječi učini korisnim. Subhanallahi, elhamdulillahi-rrabbil alemin.

  Iz knjige: Bistro more pobožnosti

  Put Vjernika

  #12935
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Licemjerstvo u vjerovanju

  Licemjerstvo u djelima

  da to su dva licemjera.

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 17)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,576LikesLikes